HARDT RAMMET: Folk har på masker mens de går utendørs i Codogno i Lombardia-regionen.
HARDT RAMMET: Folk har på masker mens de går utendørs i Codogno i Lombardia-regionen. Foto: Claudio Furlan/LaPresse via AP

Første koronapasient er friskmeldt i Italia

Den 38 år gamle mannen som ble kjent som pasient nummer én i Italia, er friskmeldt én måned etter at han ble lagt inn på sykehus i kritisk tilstand.

Mannen er identifisert som Mattia. Han lå 18 dager på intensivavdeling med respirator. Deretter kunne han gjøre «den enkleste og vakreste tingen, det vil si å puste», sier han.

Mannen venter nå på å bli far i løpet av noen dager.

I forrige uke meldte italienske medier at faren hans døde. Faren bodde i en av byene i Lombardia der utbruddet i Italia startet.

Leger mistenker at viruset var i landet før Mattia ble smittet, og at noen pasienter som døde av lungebetennelse i fjor høst, kan ha hatt koronavirus.

Antyder nedgang

Mandag var det registrert over 600 koronarelaterte dødsfall siden søndag. Det er nesten 50 færre dødsfall enn det foregående døgnet. Det er andre dagen på rad at italienske myndigheter rapporterer om tall som antyder at spredningen av viruset avtar i landet.

Men helsemyndighetene sier det må gå enda noen dager før de vet om det virkelig begynner å gå rette veien.

Trenger flere resultater

Utbruddet i Italia er det største etter Kina, samtidig som landet ligger helt på topp når det gjelder antall dødsfall.

En av landets helsetopper, Silvio Brusaferro, mener det er for tidlig å være optimistisk. Han mener at forbedringen som ble registrert mandag, skyldes tiltak som ble iverksatt i begynnelsen av mars, ikke de siste dagene.

– Vi trenger flere påfølgende resultater for å bekrefte trenden, for å bli mer sikre på at situasjonen blir bedre, sier han.