I FØRERSETET: Jan Nepomnjasjtsjij leder kandidatturneringen. Her i møtet og Wesley So (t.h.) under VM i fischersjakk
I FØRERSETET: Jan Nepomnjasjtsjij leder kandidatturneringen. Her i møtet og Wesley So (t.h.) under VM i fischersjakk Foto: Berit Roald

Spiller om å bli Magnus Carlsens neste VM-motstander mot alle korona-råd. Nå er lederen syk

Jan Nepomnjasjtsjij hoster og føler seg dårlig. Turneringa utsettes på ubestemt tid om en deltaker tester positivt på koronaviruset.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se 7. runde i kandidatturneringen på tv2sumo.no onsdag fra kl. 12.00.

Etter seks av totalt fjorten runder i kandidatturneringen i Jekaterinburg er Jan Nepomjasjtsjij i en overraskende klar ledelse.

Etter triumfer over de to kineserne Wang Hao og Ding Liren i 5. og 6. runde har russeren et helt poengs forsprang til Maxime Vachier-Lagrave; 4 1/2 mot 3 1/2. Vinneren av turneringen får møte Magnus Carlsen i kamp om VM-tittelen.

Carlsen, som kommenterer kandidatturneringen på streamen til Chess24 på TV 2 Sumo, mener det ville være interessant å møte jevngamle «Nepo» i VM-match.

Positiv statistikk mot Carlsen

– Han har faktisk positiv score mot meg i klassisk sjakk, forteller Carlsen i podcasten «Løperekka». De to tapene mine er riktignok fra vi var ganske unge.

– Jeg fikk endelig slått ham i et klassisk parti da vi spilte i Kroatia i fjor. Men han spiller fort og selvsikkert, og er en vrien motstander. Men du har ikke noe god følelse etter at du har spilt mot ham.

– Jeg har et veldig godt tak på Nepomnjasjtsjij i hurtig- og lynsjakk, og dermed også totalt.

På FIDEs totalstatistikk leder Carlsen 8-2, med 13 remiser i parets 23 dueller i alle formater.

Før VM startet tilbød bettingselskapene 14 ganger innsatsen om man satset på «Nepo» som turneringsvinner. Nå er oddsen nede i under 3.

Kan bli utsatt

Under gjennomgangen av partiet med arrangøren etterpå hostet Nepomnjasjtsjij og sa han følte seg dårlig.

– Jeg er blitt testet for korona to ganger og begge testene var negative, forteller 29-åringen.

– Men hele atmosfæren her bidrar til at man ikke føler seg bra.

Funksjonærene går med ansiktsmaske og utøverne er gjennom to helsekontroller daglig. Hvis en av de åtte sjakkspillerne tester positivt på koronaviruset, utsettes resten av turneringa på ubestemt tid.

«Nepo»s russiske kollega Aleksandr Grisjtsjuk sa søndag at han mener turneringa bør stoppes slik all annen internasjonal idrett er blitt.

Caruana halvannet poeng bak

Forhåndsfavoritten Fabiano Caruana - som spilte remis i samtlige tolv klassiskpartier mot Carlsen i VM-matchen i London i 2018 - ligger på 3. plass med tre poeng etter seks runder.

Om amerikaneren skulle vinne Kandidatturneringen for andre gang på rad ser Carlsen på det som nok en god utfordring.

– Det er nok det sportslige mest interessante. Jeg regner ham som den sterkeste av de åtte.

– Har taket på Maxime
Om Maxime Vachier-Lagrave skulle gå forbi Nepomnjasjtsjij og vinne Kandidatturneringen, ville den norske verdensmesteren se lyst på muligheten til å forsvare sin VM-tittel for fjerde gang.

– I klassisk sjakk har jeg hatt taket på Maxime lenge nå. Han er vanskelig for meg i hurtig- og lynsjakk. Men føler det er lenge siden franskmannen har presset meg i et klassisk parti.

– Sjokkerende

Verdeenstreer Ding Liren måtte gjøre en del av VM-forberedelsene i korona-karantene. Etter dagens tap for Nepomnjasjtsjij står kineseren med tre tap og bare 1 1/2 poeng.

På TV 2 Sumo i dag hadde Carlsen følgende korte oppsummering av Dings innsats hittil i Kandidatturneringen: – Sjokkerende!