KAPTEINEN OG ARVTAGEREN: Jordan Henderson hadde store sko å fylle. Nå er han i ferd med å ta steget opp blant de store Liverpool-kapteinene.
KAPTEINEN OG ARVTAGEREN: Jordan Henderson hadde store sko å fylle. Nå er han i ferd med å ta steget opp blant de store Liverpool-kapteinene. Foto: Matt Dunham

– Nå har han klart det Gerrard snublet fra

Men Øyvind Alsaker rangerer fortsatt Steven Gerrard som en større Liverpool-kaptein.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Liverpool stormer mot sitt første seriemesterskap siden 1989/90-sesongen. I skyggen av lagets store profiler har kaptein Jordan Henderson levert en kjempesesong. Midtbanespilleren er blant favorittene til å bli kåret til sesongens spiller.

29-åringen blir etter all sannsynlighet den første Liverpool-kapteinen som løfter Premier League-troféet noensinne. Han blir dermed en del av et svært celebert selskap. Alan Hansen, Graeme Souness, Phil Thompson, Emlyn Hughes, Tommy Smith, Ron Yates, Willie Fagan, Donald McKinlay og Alex Raisbeck er tidligere Liverpool-kapteiner som har vunnet ligaen.

Det gjorde aldri Steven Gerrard.

– Nå har han klart det Gerrard snublet fra. Det er sterkt. Vinner man ligaen med Liverpool blir man aldri glemt, sier TV 2-kommentator Øyvind Alsaker.

Han mener det er mange likhetstrekk mellom Gerrard og Henderson. Den største fellesnevneren er duoens evne til å holde lagkompisene på tå hev.

– Henderson kjefter og er en veldig vokal kaptein. Ingen slipper unna. Han har en sterk posisjon, analyserer Alsaker.

Vurderte Liverpool-fremtiden

Han har fulgt Hendersons utvikling tett fra kommentatorplass. Alsaker mener 29-åringen har tatt store steg de siste sesongene.

– Å snu motgangen Henderson har vært gjennom i en så stor klubb som Liverpool - å ta over jobben etter et ikon og hvor hardt han har jobbet for å bli en akseptert Liverpool-kaptein - er det som imponerer meg mest. Det krever en enorm mental styrke, forteller Alsaker.

I et intervju gjengitt i Scotzine forteller Gerrard at Henderson var usikker på fremtiden i Liverpool for bare noen år siden.

– Jeg husker jeg sa til ham at han ikke måtte gi opp Liverpool - at det ville gå bra. Jeg visste hva han var god for, og at han ville klare det. Det er bare noe du vet med visse personer, sier Gerrard.

Hendersons premieskap begynner å fylles opp. Han har vunnet Champions League. Han har vunnet klubb-VM. Han har vunnet supercupen. Nå vinner han Premier League. Alt som kaptein. Likevel mener Alsaker at det fortsatt er et stykke opp til Gerrrard på listen over de største Liverpool-kapteinene.

– Det skal ikke mer til enn at han forsvarer ligatittelen, så er Henderson oppe der blant de aller største Liverpool-kapteinene i moderne tid. Da fortjener han det. Konklusjonen min er Gerrard vil gå inn i historiebøkene som en av de største kapteinene og en av de største spillerne i Liverpools historie. Jeg er ikke sikker på at Henderson vil være med når man tar ut et allstar-lag om noen år. Det kan man si om mange. Wayne Rooney er ikke i nærheten av Manchester Uniteds allstar-lag. Heller ikke Ole Gunnar Solskjær. Det er noen som havner utenfor der. De store midtbanespillerne i Liverpool vil være spillere som Steven Gerrard og Graeme Souness. Henderson skal jobbe hardt for å slå seg inn i den elleveren. Men han gjør sitt beste for å gjøre spådommene våre til skamme, sier Alsaker.

– Leverte spektakulære ting

En av flere forskjeller på Hendersons og Gerrards kapteinsperiode er nivået på lagkameratene. Gerrard fikk aldri gleden av å være dirigent i et velfungerende orkester. Det var alltid noen sure toner.

COMEBACK: Steven Gerrard inspirerte Liverpool til et av tidenes comeback da 0-3 ble til 3-3 i Istanbul.
COMEBACK: Steven Gerrard inspirerte Liverpool til et av tidenes comeback da 0-3 ble til 3-3 i Istanbul. Foto: Dusan Vranic

– Gerrard fikk aldri gleden av å lede et så sterkt kollektiv som det Jordan Henderson har. Det tror jeg han kjenner på. Han vil aldri glemmes for at han snublet, men han hadde nok hatt noen seriemesterskap om Liverpool hadde klart å få frem noen skikkelige lag i den perioden han var kaptein, tror Alsaker.

– Gerrard slepte laget når de var totalt sjanseløse. Han måtte gjøre det alene. Gerrard hadde Xabi Alonso en periode, han hadde Torres på lån og Suarez en sesong. Det var noen klassespillere innimellom, men han hadde aldri et godt nok lag til å vinne ligaen. Gerrard var en enmannsorkan med spektakulære skudd, pasninger på 80-90-meter og et enormt driv. Det har ikke Henderson. Han er en viktig motor i laget, en viktig brikke i et maskineri.

Med svakere medspillere er det kanskje ikke så rart at desperasjonen lyste i øynene på Gerrard når han fikk ballen.

– Måten han snudde finalen i Istanbul oppsummerer litt Steven Gerrard for meg. Å endre en kamp er en ganske unik ferdighet han hadde. Men det gikk ofte varmt i topplokket, og han var mye mer ambisiøs i spillestilen enn Henderson. Han var desperat hver gang han fikk ballen. Det handler om laget han hadde rundt seg. Gerrard var et enmannsorkester. Han leverte spektakulære ting som han alltid vil bli husket for. Men det var også mange dårlig valg og mye rart med Gerrard, for han ville så mye hver eneste gang han var borti ballen. Jordan Henderson er den rake motsetningen. Han er alltid fornuftig med ball og gjør smarte valg, sier Alsaker.

– Vil bli husket

De smarte valgene har vært avgjørende for at Liverpool har opparbeidet seg en ledelse på 25 poeng med ni kamper igjen.

– Inntil denne sesongen ville jeg sagt at Gerrard var en stjerne på et grått Liverpool-lag, mens Henderson har vært et grått innslag på et fantastisk Liverpool-lag. Men denne sesongen har det skjedd noe. Det tror jeg er åpenbart for alle. Nå er det mer enn innsats og løping på Jordan Henderson. Men først og fremst er han viktig for laget på grunn av innstillingen og det enorme trøkket han har i spillet sitt.

Det er lite som tyder på at Liverpool vil kollapse de nærmeste årene. Henderson vil lede rødtrøyene til nye troféer. Avstanden opp til Gerrard vil krympe.

– Historiebøkene vil fortelle at Steven Gerrard er en av Liverpool-historiens største spillere. Jeg tror ikke det komme til å være tilfelle med Jordan Henderson, men han vil alltid bli husket som kapteinen som brakte ligatittelen tilbake. Han vil få en ganske solid posisjon som Liverpool-kaptein historisk sett. Det føler jeg meg ganske sikker på, for det er store troféer de har vunnet og som de kan vinne flere av de neste årene.