TOMT: Mandag ba russiske myndigheter landets befolkning om å holde seg hjemme om de kunne. Sjeldent har Den Røde Plass vært så folketom før.
TOMT: Mandag ba russiske myndigheter landets befolkning om å holde seg hjemme om de kunne. Sjeldent har Den Røde Plass vært så folketom før. Foto: Pavel Golovkin / AP

Stormakten har usedvanlig få korona-smittede, men et annet tall øker kraftig

Det bor nesten 145 millioner mennesker i Russland. Nå klør opposisjonen seg i hodet over at landet har rekordlavt antall koronasmittede.

Til tross for at det bor nesten 145 millioner mennesker i Russland, har kun 495 personer i landet så langt fått påvist koronasmitte.

To personer i Russland er så langt døde av viruset, skriver The Moscow Times tirsdag.

Til sammenligning har Norge 2.566 smittede, og det bor i overkant 5,3 millioner mennesker i landet vårt.

Grenser til Kina

Pandemien hadde sitt utbrudd på et marked i Kina. Selv om Russland har en 4.200 kilometer lang grense til Kina, har ikke pandemien i nærheten truffet like hardt som andre europeiske land.

De russiske myndighetene sier selv at årsaken bak det usedvanlige lave tallet er gode og strenge tiltak. Blant annet stengte de grensen til Kina allerede i januar.

– Det er overraskende at tallene er så lave. Selv om Russland stengte grensa til Kina veldig kjapt, er det mange russere som står på ski i Alpene og som kan tenkes å ha tatt med viruset hjem. I den russiske debatten nå kommer det påstander om at disse tallene er kunstig lave. Vi vet ikke sikkert om tallene stemmer eller ikke, sier Jørn Holm-Hansen, russlandsforsker på OsloMet.

– Det passer dårlig for Putin at han får mer trøbbel. Han vil fremstå som mannen med kontroll. Han har nylig fått lov til å stille til valg lenger enn grunnloven tillater. Da vil ikke han ha noen flere problemer og kaos, sier Holm-Hansen.

Lege: Kaller det bare lungebetennelse

Ifølge Russland-eksperten går det rykter om tallet blir trikset med ved at myndighetene diagnoserer folk med lungebetennelse, istedenfor korona.

– Det er mye rykter i debatten det er verdt å merke seg, blant annet at antall lungebetennelser på sykehuset har økt veldig den siste tiden. Leger har stått fram og hevdet at det som sannsynligvis er koronadødsfall blir registrert i statistikken som lungebetennelse eller andre underliggende sykdommer, sier Russland-eksperten.

Lege og oppisjonspolitikeren Anastasia Vasiljeva sier det samme som Russland-eksperten.

STENGT: Russland valgte mandag og stenge skoler og universiteter.
STENGT: Russland valgte mandag og stenge skoler og universiteter. Foto: Alexander Nemenov / AFP

– Russiske myndigheter bruker bare andre diagnoser, som lungebetennelse og akutt luftveisinfeksjon, sier lege og opposisjonspolitiker Anastasia Vasiljeva, til CNN.

Ifølge Russlands statistikkbyrå har det vært en økning på 37 prosent av folk med lungebetennelse i Moskva i januar. Dager senere gikk helsemyndighetene ut med egne tall som visste en nedgang på åtte prosent, ifølge ABC News.

Kun ett firma som tester virus

Selv sier myndighetene at de har testet over 165.000 mennesker. Til sammenligning har Norge testet over 70.000, men vi har over to tusen flere smittede.

Flere i Russland hevder testingen som foregår, ikke er god nok.

– En annen side er at det er ett firma som har monopol på testing. Det blir hevdet at de ikke har kompetanse og utstyr til å gjøre gode nok tester, sier Holm-Hansen.

For litt over to uker siden sa Vladimir Cherpunow, en ledende virolog ved det russiske testsenteret for koronavirus, at de ikke testet de med lungebetennelse. Istedenfor ble pasientene kun diagnosert med vanlig influensa, ifølge ABC News.

Kan bruke korona til propaganda

Geir Hågen Karlsen, oberstløytnant og hovedlærer for strategisk kommunikasjon ved Forsvarets høgskole, sier Russland allerede nå har begynt å bruke tallene til propaganda.

– Vi ser allerede nå at det er kommet en del konspirasjonsteorier fra russiske kilder. Flere hevder blant annet at det er et biologisk våpen som kommer fra USA, sier Karlsen.

Oberstløytnanten tror vi kan forvente at Russland vil bruke pandemien for å vise at land i EU sliter.

– Det russiske helsevesenet vil vise til at de håndterer krisen bra, men at vi i Vesten bare roter det til. Det blir en propaganda innad i landet.

– For Russland er det bra om tiltakene i Vesten ikke fungerer. De har en overordnet tilnærming som går på «splitt og hersk». Jo mer splid det er i EU eller NATO med tiltak, jo bedre for Russland. Det er lettere for Russland å håndtere ett land, istedenfor en allianse, sier Karlsen.

EU-organet East Stratcom Force opplyser at de har funnet en rekke tilfeller av russisk desinformasjon om koronaviruset, skriver Deutsche Welle.

EU-organet skriver på sine nettsider at de har samlet over 110 tilfeller så langt. Russiske Sputnik, som har antydet at det er farmasøyter fra Latvia som har skapt viruset, hevder også at koronaviruset er designet for å ta livet av eldre italienere, skriver East Stratcom Force.

– Vi har sett en økning i mengden av desinformasjon. En del av det er russisk, og spres av russiske og Kreml-vennlige kilder, sier EU-talsmannen Peter Stano til DW.

Stengte skoler og portforbud

I Russland har de bestemt at kultur- og idrettsarrangementer avlyses, treningssentre er stengt, og skoler har gått over til fjernundervisning. Grensene er stengt for de fleste utlendinger.

Ordføreren i Moskva pålegger personer over 65 år å holde seg hjemme for å unngå smitte. Men det beste er å reise til landstedet, om man har ett, sier han.

Portforbudet for eldre gjelder i første omgang fra førstkommende torsdag til 14. april.

– Det er mulig dere ikke liker det eller er imot det, men tro meg, dette pålegget er til deres eget beste, sier Sergej Sobjanin i en videomelding.

Kameraovervåkes

Et nettverk av 100.000 kameraer med ansiktsgjenkjenning passer på at ingen med mulig koronasmitte bryter karantene i Moskva.

Den svært omdiskuterte teknologien, som med en sikkerhet på 1 til 15 millioner kjenner igjen et ansikt, ble rullet ut i den russiske hovedstaden tross protester like før virusutbruddet spredte seg.

Nå bruker helsemyndighetene de omtrent 100.000 kameraene, som så langt er koblet til nettverket, i overvåkingen av personer som er ilagt hjemmekarantene. Mange tusen personer må holde seg hjemme etter å ha returnert fra områder med utstrakt smitte eller fordi de er diagnostisert med milde symptomer på covid-19.

Politiet har registrert personopplysningene til 95 prosent av dem i karantene og advart dem mot å ta seg en sniktur ut i byen med 16 millioner innbyggere. Mens utlendinger som bryter karantenen kan bli sendt ut av landet, risikerer russiske borgere opptil fem års fengsel.

– Vi overvåker dette kontinuerlig, blant annet ved bruk av automatisk ansiktsgjenkjenning, skrev ordfører Sergej Sobjanin i en bloggpost i slutten av februar.

Politiet opplyser at de allerede har identifisert nesten 200 mennesker som har brutt karantenereglene ved bruk av disse kameraene. (TV 2/NTB)