HÅPER PÅ OL-SPILL: Stine Bredal Oftedal mener det ville vært forferdelig om OL gjennomføres uten Norges deltakelse.
HÅPER PÅ OL-SPILL: Stine Bredal Oftedal mener det ville vært forferdelig om OL gjennomføres uten Norges deltakelse. Foto: Berit Roald

Det kan bli OL uten Norge: – Helt forferdelig å tenke på

Stine Bredal Oftedal skjønner beslutningen. Olaf Tufte lar seg ikke stresse av at folk ønsker svar.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Idrettspresident Berit Kjøll ber idrettsstyret om å beslutte at Norge ikke sender utøvere til Tokyo-OL dersom lekene ikke utsettes.

Det kom frem på en pressekonferanse mandag.

TV 2 har vært i kontakt med flere av de norske OL-utøverne.

Stine Bredal Oftedal, landslagskaptein for håndballjentene, mener det er riktig å utsette lekene.

– Jeg synes ærlig talt en utsettelse av OL høres forsvarlig ut slik situasjonen er i verden nå, for dette gjelder hele verdens helse. Med prognosene for viruset er det ikke forsvarlig å gjennomføre OL etter planen, så dette er en helt riktig avgjørelse å ta.

ENIG: Stine Bredal Oftedal ber IOC sette helsen først.
ENIG: Stine Bredal Oftedal ber IOC sette helsen først. Foto: Vidar Ruud

– Hvis jeg ser helt egoistisk på det rent sportslige, hvis Norge dropper ut og OL arrangeres som planlagt, så er det helt forferdelig å tenke på at det kan gå uten håndballagene med tanke på hvor viktig OL er for oss utøvere. Men det kunne uansett blitt flere land som hadde trukket seg, og da ville hele OL blitt noe annet enn ønsket. Og uansett er helsen det viktigste.

Hvis OL blir utsatt på kort sikt kan det komme veldig tett inn mot EM, som etter planene skal arrangeres i desember 2020. Norge er arrangør med Danmark.

– Hvis det utsettes en måned eller noe så går det an å unngå kollisjoner mellom arrangementene, men det virker jo ikke veldig sannsynlig. Blir det senere i 2020 får håndballen, og gjerne andre idretter, en logistikk av en annen verden. Sånn umiddelbart tenker jeg at det da bør utsettes ett år til neste sommer. Dette har vi eksperter til å ordne opp i. Og når det gjelder viruset har jeg stor respekt og stoler helt og holdent på dem. De kan sakene sine best og må tenke på det store bildet som nå er verdens helse, sier Oftedal.

– Tar ikke hastebeslutninger

Olaf Tufte var på trening da TV 2 forsøkte å kontakte ham. Han har tidligere varslet at han ville legge opp på dagen om OL ble utsatt.

– Det øker sjansen, men jeg tar ikke hastebeslutninger, skriver Tufte i en sms til TV 2.

– Og jeg lar meg ikke stresse av at folk ønsker svar, fortsetter han.

Kristian Blummenfelt, et av Norges medaljehåp i triatlon, skjønner Norges OL-standpunkt.

– Det virker fornuftig egentlig. Alle de større nasjonene sier at de må utsette det. Canada sa det vel i går, så det er snøballen som begynner å rulle. Vi hadde et skypemøte i dag tidlig for treningsplanlegging fremover der vi faktisk bestemte oss for å gå litt tilbake. Det er ikke noen vits i å være treningsklar om to uker når det kan være 5-6 måneder til vi skal konkurrere. Derfor er vi litt tilbake til der vi var i oktober, sier han til TV 2.

– Kan godt vente ett år til

Blummenfelt tror det er andre utøvere som får en større ulempe av utsettelse enn han.

MEDALJEHÅP: Kristian Blummenfelt må trolig vente til etter sommeren før han får kjempe om OL-gull.
MEDALJEHÅP: Kristian Blummenfelt må trolig vente til etter sommeren før han får kjempe om OL-gull. Foto: Fabrice Coffrini

– Det er jo OL vi har trent for i ti år. I Tokyo 2020 skulle vi være i form, men prosjektet lever fremdeles. Det er ikke knust, men snakk om å få ett år til på oss. Om jeg er 26 eller 27 år når lekene går spiller ingen rolle. Det er verre for de som er 40 og har en kropp som skranter for hvert år som går. For de yngre kan en utsettelse gjøre at de bli enda bedre.

– Du hadde ambisjoner om medalje i Tokyo?

– Ja, gull. Om jeg har ventet i ti år, så kan jeg godt vente ett til.

Sandvolleygutta Anders Mol og Christian Sørum er blant de største gullfavorittene i OL. Mol håper IOC tar signalet de forskjellige nasjonene sender ut.

– Veldig, veldig synd at det er tatt en slik avgjørelse. Vi har jobbet hardt og lenge mot dette. Når det er sagt, så er dette en veldig forståelig avgjørelse og jeg stiller meg bak NIF. Det er det eneste som er viktig akkurat nå, det er å få dette utsatt. Det er ikke forsvarlig å ha et OL akkurat nå. Da er det viktig at vi alle sammen stiller opp og prøver å få IOC til å utsette OL, sier Mol til TV 2.

TROR IOC BØYER AV: Henrik Christiansen tror det er lite sannsynlig at OL gjennomføres i sommer.
TROR IOC BØYER AV: Henrik Christiansen tror det er lite sannsynlig at OL gjennomføres i sommer. Foto: Jessica Gow/tt

Det norske svømme-esset Henrik Christiansen mener IOC langt på vei ikke har noe annet valg enn å utsette lekene.

– Det er jo veldig mange andre nasjoner som også har sagt at de ikke vil sende utøvere til OL som Australia og Canada. Ettersom Idrettsforbundet har sagt at de ønsket å få det flyttet, så er det med å forsterke den beslutningen. Nå gjør man det ekstremt vanskelig for IOC å holde OL i sommer. Man tvinger på en måte IOC til å flytte OL, sier Christiansen.

– For meg forandrer det lite. Jeg er ganske sikker på at det vil bli avholdt et OL. Om det er om fire måneder, ett, to eller fire år. Målet mitt er å bli verdens beste distansesvømmer, og det er det fortsatt. Om det ikke er før om fire år, så får det være slik.

Bryteren Stig-André Berge stiller seg bak avgjørelsen.

– Men vi må ha litt is i magen og vente på IOC òg, for hva som skjer – om det blir utsatt to måneder, et halvt år eller et år, vet vi ikke ennå. Når jeg snakker for meg som utøver, må jeg fortsette å trene for å holde hjulene i gang. Man kan ikke bare legge seg på sofaen og ta ferie, og så blir plutselig ikke OL-utsettelsen så lang som noen kanskje tror. Men slik verden ser ut nå, er liv og helse viktigst, og da er idretten veldig liten i den store sammenheng, slår bryteren fast.

For ham har det hele tiden vært planen at han skal legge opp etter OL.

– OL skal være mitt siste stevne, så jeg håper selvfølgelig at det ikke blir utsatt i to år. Da kan jeg reise på veteranmesterskap i stedet. Da er jeg for gammel, sier han, som fyller 37 år like før den opprinnelige OL-starten.

Høsten 2021 skal det arrangeres bryte-VM i Jordal Amfi i Oslo. Berge frykter at mesterskapet kan bli påvirket av OL-utsettelsen.

– Hvis OL blir utsatt ett år, så ryker kanskje det VM-et, som betyr veldig mye for norsk bryting. Det er litt dumt, sier han.