ANBEFALER AT NORGE DROPPER OL I SOMMER: Berit Kjøll råder idrettsstyret til å beslutte at Norge dropper Tokyo-OL i sommer.
ANBEFALER AT NORGE DROPPER OL I SOMMER: Berit Kjøll råder idrettsstyret til å beslutte at Norge dropper Tokyo-OL i sommer. Foto: Terje Bendiksby

Vil ikke sende utøvere til OL 2020 om lekene ikke utsettes

Idrettspresident Berit Kjøll ber idrettsstyret om å beslutte at Norge ikke sender utøvere til Tokyo-OL dersom lekene ikke utsettes.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er klart etter et møte mellom idrettspresident Berit Kjøll og kulturminister Abid Raja (V) mandag.

IOC-sjef Thomas Bach uttalte nylig at det blir tatt en OL-avgjørelse innen fire uker. Bach åpnet samtidig for å utsette lekene.

Presset på IOC øker for hver dag.

Mandag annonserte Canadas olympiske komité at landet ikke ville sende OL-utøvere til neste sommer-OL om ikke de planlagte lekene i Tokyo 2020 utsettes med minst ett år.

Heller ikke Norge vil sende utøvere til OL i sommer. Det bekrefter idrettspresident Berit Kjøll.

– Jeg skulle gjerne sett at IOC hadde tatt beslutningen om å utsette OL i Tokyo 2020. På fredag sendte vi et brev og uttrykte bekymring for situasjonen, sier Kjøll.

– Mitt klare råd til idrettsstyret er at vi ber om at det ikke sendes norske utøvere til Tokyo i 2020, fortsetter hun.

– Jeg støtter Berits beslutning om ikke å sende utøvere fullt ut, sier kulturminister Raja.

– Umusikalsk

Rådet må godkjennes av idrettsstyret.

– Det ville vært umusikalsk ikke å utsette OL, sier Kjøll.

– NIF ber om at man finner en ny dato. Enten i slutten av 2020 eller i 2021. Vi ønsker at idretten skal blomstre, men det er liv og helse som står først. Vi har ikke oversikt over pandemien, sier Raja.

– I den situasjonen vil det ikke være rettferdig eller solidarisk å la OL gå i sommer, fortsetter han.

– Hva synes du om måten IOC har taklet dette på?

– Jeg synes IOC har gjort en virkelig dårlig jobb. De burde tatt den beslutningen selv. Det har de ikke gjort. Det er derfor NIF nå har tatt denne beslutningen. Canada og Australia har gjort det samme, sier Raja til TV 2.

– Liker ikke bli kalt veik eller feig

Kjøll sier at Norge var det første landet som sendte brev til IOC med beskjed om å utsette sommerens leker.

– Jeg opplever at IOC har jobbet seriøst og skikkelig, men jeg hadde ønsket meg om at de allerede hadde tatt en beslutning om å utsette, sier Kjøll.

Hun har fått med seg kritikken i media de siste dagene.

– Jeg liker ikke å bli kalt veik eller feig. Det er ikke noe som kjennetegner meg. Jeg opplever at vi har hatt en solid, grundig og ansvarlig prosess, svarer hun kontant.

– Virker fornuftig

Kristian Blummenfelt, et av Norges medaljehåp i triatlon, skjønner beslutningen.

– Det virker fornuftig egentlig. Alle de større nasjonene sier at de må utsette det. Canada sa det vel i går, så det er snøballen som begynner å rulle. Vi hadde et skypemøte i dag tidlig for treningsplanlegging fremover der vi faktisk bestemte oss for å gå litt tilbake. Det er ikke noen vits i å være treningsklar om to uker når det kan være 5-6 måneder til vi skal konkurrere. Derfor er vi litt tilbake til der vi var i oktober, sier han til TV 2.

Blummenfelt tror det er andre utøvere som får en større ulempe av utsettelse enn han.

– Det er jo OL vi har trent for i ti år. I Tokyo 2020 skulle vi være i form, men prosjektet lever fremdeles. Det er ikke knust, men snakk om å få ett år til på oss. Om jeg er 26 eller 27 år når lekene går spiller ingen rolle. Det er verre for de som er 40 og har en kropp som skranter for hvert år som går. For de yngre kan en utsettelse gjøre at de bli enda bedre.

– Du hadde ambisjoner om medalje i Tokyo?

– Ja, gull. Om jeg har ventet i ti år, så kan jeg godt vente ett til.

Det norske svømme-esset Henrik Christiansen mener IOC langt på vei ikke har noe annet valg enn å utsette lekene.

– Det er jo veldig mange andre nasjoner som også har sagt at de ikke vil sende utøvere til OL som Australia og Canada. Ettersom Idrettsforbundet har sagt at de ønsket å få det flyttet, så er det med å forsterke den beslutningen. Nå gjør man det ekstremt vanskelig for IOC å holde OL i sommer. Man tvinger på en måte IOC til å flytte OL, sier Christiansen.

– For meg forandrer det lite. Jeg er ganske sikker på at det vil bli avholdt et OL. Om det er om fire måneder, ett, to eller fire år. Målet mitt er å bli verdens beste distansesvømmer, og det er det fortsatt. Om det ikke er før om fire år, så får det være slik.