PUSTEØVELSER: Liverpool-spillerne har fått et spesielt program å følge mens Premier League er satt på vent.
PUSTEØVELSER: Liverpool-spillerne har fått et spesielt program å følge mens Premier League er satt på vent. Foto: Jon Super/ AP Photo

Liverpool-spillerne får pustehjelp til å takle tittelnervene

Pusteøvelser, ingen sosiale medier og familietid er retningslinjene fra klubbens psykolog. Riktig å ta grep nå, mener TV 2s fotballekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er foreløpig uvisst om, når og eventuelt hvordan Premier League-sesongen avgjøres. Situasjonen er ute av ligalederens kontroll, og på grunn av dette får Liverpool-spillerne nå hjelp. Det melder Daily Mail.

På grunn av usikkerheten rundt om ligatittelen ryker på grunn av koronakrisen hjelper klubbens psykolog, Lee Richardson, spillerne med pusteteknikker for å senke stressnivået.

– God mental helse

Før Premier League ble utsatt på ubestemt tid hadde Liverpool opparbeidet seg en ledelse på 25 poeng over Manchester City. Daily Mails sportsredaksjon har fått innblikk i retningslinjene og rådene Richardson har gitt Liverpool-spillerne for å takle den usikre situasjonen de nå befinner seg i.

– Det eneste vi kan kontrollere er vår egen oppførsel, og hvordan vi responderer på utfordringen med å sørge for at de mest sårbare i samfunnet er trygge, og minske virussmitten, står det i retningslinjene.

Spillerne er rådet til å starte hver dag med et pusteprogram, og særlig puste med magen dersom de føler seg stresset.

– Å børste tennene jevnlig gir god tannhygiene. På samme måte gir regelmessige dype pusteøvelser god mental helse, forklarer idrettspsykologen.

Ingen sosiale medier eller nyheter

Liverpool-spillerne er i tillegg bedt om å holde på daglige rutiner så godt som det lar seg gjøre, og tilbringe tid med familien. De er også bedt om å holde seg borte fra sosiale medier, ikke lese nyheter, eller uttale seg om ting som bekymrer dem rundt det som skjer med klubben.

Richarson har tidligere vært manager for Chesterfield, og spilte blant annet for Watford og Blackburn i sin karrière. Han ble hentet til Liverpool i forkant av denne sesongen.

– Han er hentet inn på grunn av det vi ønsker å prestere. Vi prøver å sørge for at spillerne er i de beste hender, uttalte Jürgen Klopp den gang.

– Tjenesteforsømmelse ikke å gjøre noe

TV 2s fotballekspert Brede Hangeland mener det er riktig av Liverpool å ta grep nå.

– Det ville vært tjenesteforsømmelse å ikke gjøre det slik situasjonen er nå, understreker han utdyper:

– Dette kan sammenlignes med en sommerferie. Bare at det ikke var noen som visste den kom, og ingen vet hvor lenge den varer. Det er naturlig at de gir fysiske treningsprogram i og med at det plutselig skal starte opp igjen. Jeg vil tro det er veldig tett kontakt i den gruppen for å holde spillerne i rett modus mentalt sett. Du skal skru litt av, få fred, men samtidig skal du det ikke.

– Så tror jeg og at det som skjer nå med at serien tar en pause, og ingen vet hvor lang den er, er kjempe vanskelig for Liverpool-spillerne. De har klart å holde det gående i lang tid, der alle forventer de skal vinne. Nå får de virkelig tid til å sette seg ned og se på tabellen, lese sosiale medier, telle hvor mange poeng de trenger og så videre. Den forsvarsposisjonen de er i nå blir mentalt sett enda vanskeligere når det nå skal gå så lang tid uten at det skjer noe, mener Hangeland.

Klopps utradisjonelle metoder

I forkant av årets sesong hentet Klopp inn surferen Sebastian Steudtner for å hjelpe spillergruppen å takle stress.

Sesongen 2018/2019 signerte Liverpool-manageren den danske innkasttreneren Thomas Grønnemark for å gi laget en fordel når de fikk kast.

– Alle de utradisjonelle og litt rare tingene Liverpool har drevet med det siste året må man kunne si har virket, understreker Hangeland og legger til:

– Jeg vil tro at i den garderoben der er det veldig stor aksept og tillit til det støtteapparatet holder på med. Om det er pusting eller innkast, så skjønner de at de er i gode hender og stort sett gjør som de får beskjed om. Så kan man le litt av pusting og den type ting. Jeg husker at i min tid var man med på mye greier du godt kunne le litt av, men klubben ansetter de fremste eksperter i verden på små felt, og summen av de små tiltakene er åpenbart bra.

Men TV 2s fotballekspert tror ikke alle følger opplegget til punkt og prikke.

– Det Liverpool holder på med er å skreddersy et opplegg til hver enkelt. Noen synes sånne ting bare er vas og tull, mens andre blir litt engasjert i det og tenker at dette gir meg noe. Premier League-klubbene kjenner spillerne inn og ut, de har tatt psykologiske tester på dem og vet hva de skal gjøre, og ikke. Jeg er helt sikker på at ikke alle Liverpool-spillerne gjør pusteøvelser, mens noen gjør det. Det er balansegangen Klopp og gjengen må finne nå. Milner og Henderson puster nok for harde livet, sier Hangeland og ler.