KANSELLERER IKKE: Yoshiro Mori, presidenten for Tokyo-OLs organisasjonskomité, vil ikke kansellere sommerlekene.
KANSELLERER IKKE: Yoshiro Mori, presidenten for Tokyo-OLs organisasjonskomité, vil ikke kansellere sommerlekene. Foto: Reuters/Issei Kato

Japans OL-sjef vil ikke kansellere

Japans statsminister Shinzo Abe sier landet må vurdere å utsette de olympiske sommerlekene. Samtidig sier presidenten for Tokyos organisasjonskomité at OL ikke vil kanselleres.

SISTE: Yoshiro Mori, presidenten for Tokyos organisasjonskomité, sier at OL 2020 ikke vil bli kansellert. Det melder Reuters.

Både Den internasjonale olympiske komité (IOC) og myndighetene i Japan har tviholdt på planen om å gjennomføre OL til sommeren i tiden fra 24. juli til 8. august.

Natt til mandag åpnet likevel landets statsminister Shinzo Abe for at hele arrangementet kan utsettes. Det er første gang han uttaler seg om muligheten for å utsette lekene.

– Hvis det viser seg vanskelig, av hensyn til utøverne, kan det kan bli uunngåelig, sa Abe i en tale til parlamentet.

Canada trekker seg

Samtidig kunngjør Canadas olympiske komité at de ikke vil sende noen utøvere til OL om det avholdes i sommer. Canada er det første landet som truer med å boikotte lekene, og skriver på Twitter at lekene må utsettes til neste år.

– Dette handler om mer enn utøvernes helse – det handler om alles helse. Med risikoene knyttet til COVID-18 er det verken trygt for utøverne våre, eller for deres familier og hele det canadiske samfunn at de fortsetter å trene til disse lekene, skriver komiteen i en uttalelse.

Australia kan ikke stille

Samtidig melder det australske nyhetsbyrået AAP at den olympiske komiteen i Australia (AOC) har gitt sine OL-utøvere beskjed om å forberede seg på OL i Tokyo i 2021.

AOC sier at slik situasjonen er nå, er det ikke praktisk mulig for et australsk lag å stille til årets planlagte OL-start 24. juli.

– Vi har utøvere med base på andre siden av havet, i trening på ulike steder i rundt i Australia som lag og som har egne treningsprogram. Med reise- og andre restriksjoner blir dette en uhåndterlig situasjon, sier AOC-president Matt Carroll i en kunngjøring mandag.

I forrige uke kom den olympiske ilden til Japan. tusenvis av mennesker har trosset frykten for koronaviruset for å se fakkelen.