BESTE NORDMANN: Hagen ble nummer åtte sammenlagt i Vuelta a España 2019. Det er beste sammenlagtplassering av en nordmann i en av de tre Grand Tours.
BESTE NORDMANN: Hagen ble nummer åtte sammenlagt i Vuelta a España 2019. Det er beste sammenlagtplassering av en nordmann i en av de tre Grand Tours. Foto: Heiko Junge

Hagens lagkamerat ble påkjørt og slått av sint bilist: – Skremmende

Lotto-Soudal-rytter Harm Vanhoucke ble slått til av en illsint bilist da han trente lørdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdag ettermiddag var Lotto-Soudal-syklisten Harm Vanhoucke (22) ute og trente på den belgiske landeveien.

Det som skulle være en vanlig treningsøkt utviklet seg etterhvert til å bli en ubehagelig opplevelse for Carl Fredrik Hagens lagkamerat.

Etter treningsturen tok han til Facebook for å skrive om en hendelse som hadde oppstått.

«Rundt klokken 12.00 i dag ble jeg kjørt på slik at jeg kjørte av veien i Aalbeke av en svart varebil. En mann i 40-50-årene som var kraftig bygget kom aggressivt ut og jeg sa han skulle holde avstand til meg. Like etterpå slo han meg flere ganger i ansiktet. Dersom noen kjenner denne personen send meg en melding», skriver Vanhoucke.

Hagen ble selv slått ned av sint bilist

Carl Fredrik Hagen som er lagkamerat med Vanhoucke har fått med seg hendelsen som skjedde i Belgia på lørdag, og får minner fra en hendelse han selv opplevde før han ble proffsyklist.

– Det er jo dessverre slikt man hører om innimellom. Jeg opplevde noe lignende selv for noen år siden. Jeg ble slått rett ned av en sint bilist. Det er skremmende og trist. Det er nok mange som er stresset, irriterte og føler seg innelåste av situasjonen vi er i nå, også lar man det gå ut over folk som ikke fortjener det, det er trist, sier Hagen til TV 2.

28-åringen befinner seg på Oppegård, litt sør for Oslo hvor han hver dag er ute og sykler. Han har ikke selv opplevd noen ubehagelige hendelser på veien de siste ukene, men én ting har han lagt merke til.

– Siden forrige torsdag har det vært veldig lite trafikk på veiene.

Nå er han usikker på om det i det hele tatt blir noe mer sykling denne sesongen.

Harm Vanhouckes deltok i 2019 i Vuelta a España.
Harm Vanhouckes deltok i 2019 i Vuelta a España. Foto: Ander Gillenea

– Det er veldig stor uvisshet. Vi vet ingenting om når første ritt blir. Det eneste vi vet er at det nok vil ta minst to måneder før vi kan konkurrere. Det er bare å sette en strek over vårsesongen, sier Hagen til TV 2.

Får store bøter for å sykle i Spania

Harm Vanhouckes hendelse føyer seg inn i rekken av flere situasjoner som den siste tiden har oppstått rundt syklister.

I Italia har det oppstått flere hendelser den siste tiden hvor bilister har fyrt seg opp mot syklister. Grunnen til dette er frykten over at syklister eventuelt skulle skade seg og trenge hjelp fra et overbelastet italiensk helsevesen.

Italienske Filippo Fiorelli fra Bardiani-CSF tok også til Facebook da han tidligere denne uken havnet i en lignende situasjon som Vanhoucke.

«Til den personen som fornærmet meg og nesten kjørte på meg på den tomme veien. Jeg var ikke ute for å ha det gøy, jeg gjorde bare jobben min»

I Spania hvor flere av de beste syklistene i verden bor, er det ulovlig å sykle ute.

Ifølge cyclingnews har ryttere blitt stoppet og bøtelagt. Bøtene varierer mellom 500-3000 Euro.

Norsk syklist blir stoppet av politiet hver dag

Vegard Stake Laengen som bor i italienske Sanremo, like ved grensen til Frankrike fortalte tidligere i uken til TV 2 at han daglig blir stoppet av politiet.

– Jeg blir stoppet av politiet hver eneste dag, som vil sjekke at jeg har papirene i orden, forteller UAE Team Emirates-proffen til TV 2.

Italia er det europeiske landet som er hardest rammet av koronaviruset og det er innført en rekke strenge tiltak for å stoppe spredningen som fortsetter for hver dag som går.

– Vanligvis trener jeg med andre. Nå blir man mutters alene. Det kan bli litt kjedelig i lengden, men samtidig er man heldig som får lov til å sykle ute. Så jeg er først og fremst glad for å få den muligheten, sier han til TV 2.

– Jeg skal fint klare å respektere reglene, men om det skulle vært som dette hele året, så hadde man til slutt måtte vurdere hva man skal gjøre, da blir man gal i hodet. Jeg håper inderlig at de får stoppet smitten slik at ting kan normalisere seg igjen.

Han forteller videre at det er politikontroller overalt, noe som gjør at han selv ofte trekker ut mot avsideliggendes veier.