Joakim
Joakim "jkaem" Myrbostad under IEM Katowice Foto: Helena Kristiansson / ESL

Tvinges til å spille millionturnering hjemmefra

CS-proffen Joakim «jkaem» Myrbostad og 100 Thieves spiller vanligvis samlet fra klubbens lokaler eller i arenaer verden over. Nå må de belage seg på å spille fra hjemmekontoret.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Selv om e-sport er blant de få sportene i verden som fremdeles utøves, så er de ikke upåvirket.

Nå må spillerene sitte hjemme hver for seg og konkurrere over internett.

Akkurat nå pågår den prestisjefulle ligaen ESL Pro League, som egentlig skulle spilles foran tusenvis av fans i Denver og på Malta, men på grunn av koronaviruset ble det bestemt at ligaen skal avvikles online.

Det betyr at norske Joakim Myrbostad, som spiller for den amerikanske klubben 100 Thieves, kan vinne millionbeløp fra hjemmekontoret sitt.

Han og laget holder til i Los Angeles. Planen var opprinnelig å trene sammen på kontorene til 100 Thieves, og deretter fly til Malta hvor gruppespillet skulle finne sted. Grunnet pandemien har derimot planene endret seg drastisk.

Sol ute, sol inne. Og inne må Joakim holde seg inntil videre.
Sol ute, sol inne. Og inne må Joakim holde seg inntil videre.

California har iverksatt tiltak som nekter ansatte å arbeide fra kontoret. Myrbostad, og hans lagkamerater, blir derfor sannsynligvis nødt til å spille kampene hjemmefra.

— Det er lockdown på alt i Los Angeles

I Norge har det vært mye snakk om hamstring på matbutikker, men det kan på ingen måte sammenlignes med hva som foregår i USA.

— Man må hamstre, ellers sitter man uten noen ting. Det finnes nesten ikke mat igjen i butikkene, sier Myrbostad til TV 2.

En helt spesiell situasjon, som mildt sagt også har påvirket variasjonen i ernæring for proffspilleren.

— Jeg har kun spist proteinbarer de siste to ukene.

Forskjellen på nettkamper og vanlige kamper

Det kan være enkelt å tenke at situasjonen ikke bør påvirke selve kampene så mye, da utøverne fremdeles sitter på en datamaskin og spiller det samme spillet. Men Myrbostad mener det vil ha en påvirkning.

— Jeg, og mitt lag, har ikke spilt en kamp på nett på nesten to år. Vi skal raskt bli vant til det igjen. Spillere har en tendens til å spille med mer selvtillit på nett, og derfor vil man sannsynligvis se lag og spillere være mer offensive i spillestil, sier han.

Når utøvere spiller hjemmefra føles kamper mindre viktig, forklarer Myrbostad, og spillere er derfor mindre redd for å tape. Det resulterer i at lagene tar større risikoer med offensive strategier.

— Et annet aspekt er utholdenhet og intensitet. Jeg tror mange vil slite med å opprettholde intensiteten som de ellers klarer på kampdager nå som de må spille hjemmefra. Vi prøver å holde på vanlige rutiner for å bli minst mulig påvirket.

— Vi går for førsteplass, uten tvil

ESL Pro League starter i dag, torsdag. Grunnet koronaviruset har turneringen blitt delt opp i to, EPL Europa og EPL Amerika. Siden Myrbostad sitt lag har base i USA spiller de i EPL Amerika.

— Det er seks lag i turneringen, hvorav tre av lagene er forhåndsfavoritter. Men man skal ikke undervurdere de resterende lagene. Vi går for førsteplass, uten tvil. Vi jobber hardt for å vinne denne turneringen, sier nordmannen.

Selv om det jobbes hardt inn mot turneringen, innrømmer Myrbostad at treningen har blitt påvirket av pandemien.

— Det var litt rart i starten, siden vi alltid ellers spiller fra samme sted. I starten så følte jeg at treningen var litt bekymringsløs, og dermed av lavere kvalitet, men det var bare slik i noen dager før vi hentet oss inn.

Siden turneringen har blitt delt opp i en europeisk og en amerikansk turnering, slipper Myrbostads lag å møte mange av de sterkeste lagene i verden.

— Det har nok økt sjansene våre for å ta førsteplassen. Men jeg forventer at vi skulle klart oss like bra dersom turneringen ble samlet under ett, som originalt planlagt. Men det er klart at vi slipper å møte mange utrolig sterke lag fra Europa. Vi deltar for å vinne uansett. Samme hvem som er med, og ikke.

ESL Pro League kan du se på TV 2 Sport 2 og gratis på TV 2 Sumo. Gruppespillet i den Europeiske turneringen har allerede begynt, men det er første fra 26. mars du kan følge de norske håpene Joakim «jkaem» Myrbostad (100 Thieves) og Håvard «rain» Nygaard (FaZe Clan).