SENDER HJELP: Russlands president Vladimir Putin og Italias statsminister Giuseppe Conte i januar 2020.
SENDER HJELP: Russlands president Vladimir Putin og Italias statsminister Giuseppe Conte i januar 2020. Foto: Tobias Schwarz / AFP

Det russiske militæret sender hjelp til Italia

Både Russland og Cuba sender medisinsk personell til Italia for å bistå i kampen mot koronaviruset.

Allerede fra søndag sender Russland medisinsk personell til Italia, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Ifølge det russiske forsvaret kommer ordren direkte fra president Vladimir Putin, som lørdag hadde dialog med den italienske statsministeren Giuseppe Conte.

Italia er hardt rammet av koronaviruset covid-19.

På et døgn har nær 800 personer mistet livet av viruset i landet, som er det høyeste registrerte dødstallet på 24 timer siden pandemien begynte.

Store ressurser

Hjelpen fra Russland skal reise direkte til de hardest rammede områdene i Italia.

Ifølge det russiske forsvaret skal militærfly frakte åtte brigader med medisinsk personell, egne kjøretøy for desinfeksjon og annet medisinsk utstyr til landet.

Ifølge nyhetsbyrået AP har den russiske forsvarsministeren Sergei Shoigu hatt samtaler med Lorenzo Guerini, den italienske forsvarsministeren. Guerini skal ha uttalt at Italia var klare til å motta russiske fly med medisinsk personell og utstyr fra søndag.

Russland har selv 306 bekreftede smittetilfeller og ett dødsfall knyttet til viruset.

– Vi er ikke superhelter

Også Cuba uttaler søndag at de sender medisinsk personell til Lombardia-regionen i Italia, som er hardest rammet av viruset.

Landet i Karibien sier de allerede har sendt både leger og sykepleiere til Italia etter forespørsel fra myndighetene i Lombardia.

Ifølge Reuters har Cuba tidligere sendt medisinsk personell til en rekke katastrofeområdet eller fattige land de siste 60 årene. Dette er den sjette brigaden de sender ut for å bekjempe koronaviruset.

– Vi er alle redde, men vi har en plikt å oppfylle, så vi tar frykten og legger den til side. Han som sier han ikke er redd er en superhelt, men vi er ikke superhelter. Vi er leger, sier Leonardo Fernandez (68), som er en av de kubanske legene som har reist til Italia.

Nye strenge tiltak

Det totale dødstallet i Italia er 4825. Landet har nå flere døde enn Kina, hvor viruset først ble oppdaget.

Fordi dødstallet fortsetter å øke kraftig, annonserte myndighetene lørdag kveld nye strenge tiltak for å stoppe spredningen av viruset.

Ifølge BBC blir nå all sport og fysisk aktivitet utendørs forbudt.

Alle bedrifter utenom samfunnskritiske bedrifter har blitt bedt om å stenge. All bygningsarbeid vil bli stoppet, bortsett fra de som jobber på sykehus, jernbaner og veier.

Lombardia-regionen har vært i «lock-down» siden 8. mars.