HOLDER SEG INNENDØRS: Berglind Björg Thorvaldsdottir (t.v.) og Stine Hovland er fortsatt i Milano, der de holder seg innendørs.
HOLDER SEG INNENDØRS: Berglind Björg Thorvaldsdottir (t.v.) og Stine Hovland er fortsatt i Milano, der de holder seg innendørs. Foto: AC Milan

Norsk landslagsspiller om livet i kriserammede Milano: – Det er skremmende

AC Milan-spiller Stine Hovland (29) er «innesperret» i Milano.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den norske landslagsspilleren Stine Hovland (29) befinner seg midt i korona-krisen i Italia. Fra sin leilighet i kriserammede Lombardia kan hun melde om krevende dager.

– Det har vært spesielle uker. Man har aldri vært borti noe som dette før. Ingen vet jo egentlig så mye om hva som skjer. Det er litt skremmende. Man har ingen kontroll over hverdagen, forteller AC Milan-spilleren, som i likhet med resten av Italia må leve under strenge restriksjoner:

– Jeg må være inne i leiligheten min. Man kan kun gå på butikken. Der er det lange køer. Jeg var på butikken tidligere i dag og det tok meg totalt to timer. Åpningstidene er kuttet, så det hoper seg opp.

– I tillegg må man holde avstand i køen og det er kun lov med et visst antall mennesker i butikken samtidig. Alt kontrolleres nøye, og det er mye politi i gatene. Det er heldigvis fint vær, så det var ikke altfor ille å vente i køen i dag, forteller Hovland til TV 2.

AC Milan-proffen er nå inne i sin tredje uke uten fotballtreninger. Det gjør at hun må tenke annerledes når det kommer til å holde formen vedlike.

– Jeg har har aldri gledet meg så mye til å kunne ha løpetrening nå, selv om jeg ikke er så glad i det. Alt av trening foregår inne i leiligheten. Det blir en del løfting av vannflasker og øvelser med egen kroppsvekt. Det blir ikke det samme som treningen ville vært ellers.

Fikk ikke lov til å dra hjem
Flere av de andre Serie A-klubbene på kvinnesiden har valgt å sende sine utenlandske spillere hjem. Det har ikke AC Milan valgt å gjøre.

– Med en gang situasjonen begynte å ta av i Norge, så spurte jeg om det var mulig å reise hjem. Da sa klubben nei. I går spurte en på laget om det var mulig, men klubben mener fortsatt det er bedre for oss å være her. Det er arbeidsgiveren vår, og de bestemmer.

– Synes du det er leit?

– Man må bare akseptere det. Det er jobben min. Hvis de sier nei, så er det ikke så lett bare å reise. Kontrakten min er her, sier forsvarsspilleren.

De andre norske italienske proffene på kvinnesiden, Andrine Hegerberg i Roma og Vårin Ness i Empoli, befinner seg hjemme i Norge for øyeblikket.

Men Hovland er langt fra alene i Italia. Sogningen bor i utgangspunktet for seg selv, men har nå fått selskap av sin islandske lagvenninne Berglind Björg Thorvaldsdottir som har flyttet inn.

– Det er kjekt. Det er klart at det er dager der det er ekstra tungt, så da er det godt å være to stykker her. Vi underholder hverandre, forteller sogningen.

– Man vet ikke hvor ille det er
Hovland og alle lagvenninnene er friske. Det er heller ikke meldt om noen smittede i støtteapparatet rundt laget. Likevel følger Hovland naturlig nok korona-utviklingen tett.

– Jeg er mye på Twitter og følger med på nyhetene både her i Italia og hjemme i Norge. Når man holder seg inne hele dagen, så får man ikke med seg alt som skjer. Det blir litt sånn at man ikke vet hvor ille det er.

Bare i løpet av det siste døgnet har 651 dødd i Italia som følge av viruset. Italia er landet i verden med flest døde av koronaviruset. Rundt 5500 liv er gått tapt.

– Jeg hadde håpet at det skulle kommet noen positive nyheter etter de nye restriksjonene. Håpet var at tallene på dødeligheten skulle gå ned, men det har ikke skjedd. Forhåpentligvis snur det snart, sier den tidligere Sandviken-kapteinen.

– Det er vanskelig å innse hvordan det faktisk er. Når jeg ser på nyhetene i Norge, gir det av og til et annet perspektiv enn hva jeg får her. Men nå er ikke jeg i nærheten av sykehusene og slike steder, så akkurat det kan jeg ikke jeg uttale meg om.

– Hvordan merker du situasjonen i ditt hverdagsliv?

– Det blir mer og mer tomt i gatene og det er veldig mye stillhet. Folk holder avstand. Det er vanskelig å forstå hvor ille det er. Du kan høre sirener ofte. Det hører man jo uansett, men man tenker mer over det nå. Veldig mange går med munnbind. Mange uttalt at det var en spøkelsesby før en stund siden. På det tidspunktet føltes det ikke sånn, men nå er det definitivt en spøkelsesby. Det er øde.

– Hvordan ser du på de kommende ukene?

– Man må bare være positiv og håpe at ting endrer seg. Grafene må begynne å gå nedover snart. Vi må bare leve dag for dag og uke for uke.

– Norge er der Italia var for noen uker siden
AC Milan-forsvareren følger også utviklingen i Norge tett. Hun ser visse likhetstrekk med hvordan ståa var i Italia for noen uker siden.

– Folk tar det veldig på alvor her nå, og følger alle restriksjoner. I begynnelsen var det ikke sånn. Jeg føler at Norge er litt sånn som Italia var i begynnelsen. Så skjønte folk alvoret. Men jeg verken tror eller håper det blir like ille i Norge som her, sier 29-åringen.

Lørdag kom nyheten om at flere herrelag på Serie A-siden skal begynne med treninger igjen kommende uke. Det kommer ikke til å skje med AC Milan-kvinnene på en stund.

– Vi har bare fått beskjed om at vi ikke kommer til å trene på minst to uker til. Men ting kan endre seg. Alt kan endre seg fra dag til dag.

Milan-damene har syv ligakamper igjen av sesongen. Storklubben ligger på en tredjeplass. I utgangspunktet skulle sesongen blitt ferdigspilt 16. mai, men nå er det helt uklart hvortid de resterende kampene kan gjennomføres.