ITALIA-PROFF: Kristoffer Askildsen signerte for Sampdoria i slutten av januar.
ITALIA-PROFF: Kristoffer Askildsen signerte for Sampdoria i slutten av januar. Foto: Simone Arveda/Pegaso Newsport

Ble Italia-proff i januar - nå er oppholdet snudd på hodet

På under to måneder er hele Italia-oppholdet til den norske 19-åringen totalforandret.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Helt på tampen av januarvinduet ble det klart at Kristoffer Askildsen dro fra Stabæk til Sampdoria. I løpet av den tiden har Italia og resten av verden forandret seg drastisk.

– I starten var alt bra. Man kunne ikke akkurat forutse det som skulle skje etter hvert, sier Askildsen til TV 2.

Grunnet korona-krisen må nordmannen holde seg inne i leiligheten hele tiden. Tidligere denne måneden testet flere av hans lagkamerater, deriblant landsmannen Morten Thorsby, positivt på viruset. Siden den gang har hele troppen vært i karantene.

– Det er selvsagt veldig kjedelig. Morten er heldigvis på bedringens vei nå, sier Askildsen, som selv har holdt seg frisk hele tiden.

Nå går tiden stort sett med til trening og matlaging.

– Vi har fått egne treningsprogram som vi må følge. I går fikk vi også treningsykler levert til leiligheten. Da får man gjort litt kondis også, så det er veldig greit, forteller 19-åringen på telefon fra Genova.

– Når det er fint vær, kan jeg heldigvis sitte ute på terassen. I tillegg prøver jeg å bli bedre på matlagingen. Det går mye i pasta og kylling. Jeg vi si det er god fremgang på den fronten, forteller Oslo-karen.

Har allerede vært i kamptroppen
Selv om Italia-oppholdet har tatt en helt annen vending enn hva han var forberedt på, har det også blitt fine opplevelser. Kun fem dager etter at han signerte for klubben, fikk han være på benken i ligaoppgjøret mot Napoli.

– Det var litt annerledes enn hva jeg har vært med på før, både når det kommer til nivå og trøkk rundt kampen, forteller nordmannen som står med 15 Eliteserie-kamper for Stabæk.

Helt inntil korona-restriksjonene, har han også trent fast med førstelaget.

– Det er noen nivå opp fra Norge, så man må være skjerpet hele tiden. Det er det man vil og en fin utfordring, sier midtbanespilleren.

Han er også i gang med å lære seg språket.

– Jeg kan ikke snakke ordentlig ennå, men jeg har plukket opp noen ord. Det er viktig å lære. Før viruset kom, hadde jeg undervisning med lærer tre ganger i uken.

Askildsen, som bodde sammen med Thorsby i starten, forteller også at lagkameraten har vært til stor hjelp.

– Det har vært veldig fint. Jeg kan ham spørre om alt. Det er kjekt å kunne prate norsk. Samtidig er det viktig at jeg ikke bare er med ham, det er greit å snakke med andre også. Da får jeg også muligheten til å prøve litt italiensk.

Serie A klubber begynner med trening igjen
Lørdag kom også nyheten om at Serie A-klubbene Napoli, Lazio og Cagliari vil begynne å trene igjen til neste uke, tross koronapandemien. Det ble ikke tatt godt imot hos den italienske spillerforeningen.

– Etter noen dager med stopp vil den sportslige aktiviteten til førstelaget gjenopptas innen kort tid. (Lazio) skal tilbake på jobb mandag 23. mars, skrev Lazio på sine hjemmesider.

Dagen etter slang Cagliari seg på og annonserte mandagstrening, før Napoli kunngjorde at laget skulle begynne å trene igjen fra onsdagen av.

Cagliari forsikret om at spillerne vil bli delt inn i grupper for å forsikre at de overholder helsetiltakene, men president i spillerforeningen Damiano Tommasi er kritisk til Serie A-klubbenes treningsplaner.

– Å trene nå, to måneder før ligaen starter opp igjen, gir ingen mening. Det er farlig også, sa Tommasi til spillerforeningens hjemmeside, ifølge Ritzau.

Tidligere i uken sa Italias idrettsminister Vincenzo Spadafora at Serie A kunne starte opp igjen fra 3. mai.

Usikker fremtid for Sampdoria
Askildsen har ikke hørt noe om hvortid eventuelt Sampdoria skal begynne med fellestreninger igjen.

– Vi må nok uansett sitte ut karantenen. Den varer til tirsdag, forteller nordmannen. Jeg tenker det må være opp til hver klubb å ta disse avgjørelsene, sier nordmannen.

Alle sportsarrangementer i Italia har vært suspendert siden 9. mars i landet som har blitt hardt rammet av koronaviruset med over 4000 dødsfall grunnet viruset. Det er mer enn noe annet land.

Genova, som kun er en to timer lang biltur unna Milano, er ikke like hardt rammet som områdene i nord.

– De har vært veldig strenge en stund nå. Heldigvis er ikke denne byen like hardt rammet som de verste områdene i nord, sier Askildsen.

(©NTB/ TV 2)