Utenlandske klubber har tatt kontakt med norsk fotballagent

MANGE SPØRSMÅL: Stig Lillejord har fått flere spørsmål fra utenlandske klubber om situasjonen som har oppstått i norsk fotball.
MANGE SPØRSMÅL: Stig Lillejord har fått flere spørsmål fra utenlandske klubber om situasjonen som har oppstått i norsk fotball. Foto: TV 2
Fotballagent Stig Lillejords telefon fortsetter å ringe til tross for at det er lockdown i norsk fotball.

De norske fotballspillerne som har blitt permittert uten lønn kan si opp arbeidsavtalen de har med klubben, med 14 dagers varsel.

Dette setter klubbene i en vanskelig posisjon ettersom de da kan sitte igjen med ingenting om en spiller velger å benytte seg av dette og dra til en annen klubb.

Fotballagent Stig Lillejord representerer flere norske spillere og forteller til TV 2 at utenlandske klubber allerede har tatt kontakt med ham.

– Det er flere utenlandske klubber som har forhørt seg. De har ikke spurt om konkrete spillere, men situasjonen rundt permittering. Det kom tidlig ut i både Tyskland og Danmark at man kunne komme i en situasjon hvor norske klubber ble nødt til å permittere spillere, så det er helt naturlig at klubber fra disse landene har ringt meg, sier Lillejord.

– Føler du de utenlandske klubbene sonderer markedet?

– De er hvert fall nysgjerrige. Derfor mener jeg også at norske klubber ikke må være naive. De må ikke tro at utenlandske klubber ikke følger med på situasjonen, sier fotballagenten.

Han er usikker på hvor lang tid det kommer til å gå før spillere begynner å bli utålmodige, men forteller at det ikke kan vare i all evighet. Ettersom flere spillere går ned i lønn når de nå blir permittert.

– Spillere kommer til å ringe meg etterhvert å spørre om jeg kan sjekke ut muligheter for dem. Det er ikke fordi at spilleren ønsker å utnytte situasjonen, men fordi det går ut over livet deres. Det kan jo være situasjoner hvor folk nettopp har kjøpt seg hus og har barn, sier han.

Nettavisen skrev først at Stig Lillejord hadde mottatt telefoner fra utenlandske klubber.

Lillejord er ikke agent for noen FKH-spillere. Klubben valgte onsdag å permittere store deler av stallen.

– Gikk noen tanker gjennom hodet

Onsdag ettermiddag kom beskjeden om at FK Haugesund valgte å permittere samtlige spillere, bortsett fra fem. Ifølge TV 2s opplysninger skal disse spillerne være Ibrahima Wadji, Benjamin Källman, Alexander Ammitzbøll, Mikkel Dessler og Kevin Krygård.

Kristoffer Velde (20) er en av spillerne som ble permittert.

– Jeg skal være ærlig å si at det gikk noen tanker gjennom hodet når beskjeden kom. Jeg vet jo selv at jeg har verdi og er et salgsobjekt for klubben, sier Velde til TV 2.

Han er nettopp ferdig med en treningsøkt på Djerv-banen i Haugesund da TV 2 møter ham. I bakgrunnen driver Benjamin Tiedemann Hansen, Mikkel Desler og Thore Baardsen Pedersen med egentrening.

Da TV 2 snakket med daglig leder i FKH, John Harald Log, på onsdag sa han at to av spillerne ikke var permittert grunnet frykten av å miste dem.

GJENNOMBRUDD: Kristoffer Velde fikk sitt gjennombrudd forrige sesong, og ble en viktig spiller for FKH utover sesongen og toppet det hele med en cupfinale.
GJENNOMBRUDD: Kristoffer Velde fikk sitt gjennombrudd forrige sesong, og ble en viktig spiller for FKH utover sesongen og toppet det hele med en cupfinale.

– Tre av dem er av solidaritetshensyn. Det er ikke alle som er registrert og har rettigheter i NAV-systemet, sier han til TV 2.

– Hva med de to siste?

– Der må jeg være så ærlig å si at det er av frykt for at agenter skal ta dem.

Velde forstår veldig godt at spillerne som ikke har krav på dagpenger ikke blir permittert, men han stusser litt på at klubben velger å skjerme to av spillerne.

– Lettere å hoppe av skuta når noen blir behandlet annerledes

Velde signerte senest i høst en ny kontrakt med FKH som varer ut 2022-sesongen. Han tror at FK Haugesunds håndtering av saken har gjort det enda lettere for spillere å eventuelt forlate klubben etter at de valgte å skjerme kun et fåtall av spillerne.

– Slik jeg ser det har de gjort situasjonen for folk til å dra litt enklere. De er kyniske og det må vi også være om ting ikke forbedrer seg fremover. Det er lettere å hoppe av skuta når noen blir behandlet annerledes, sier 20-åringen.

Selv føler han at han er i en vanskelig situasjon ettersom han føler at FKH har gitt han mye.

– Historien min tilsier at jeg skylder FKH mye. De har gitt meg en god del sjanser opp gjennom årene. Hadde det ikke vært for Eirik Horneland, Karl Oskar Emberland og ikke minst Jostein Grindhaug, så hadde jeg ikke vært der jeg er i dag. Men fotball er et kynisk spill og man må tenke på seg selv som en bedrift også. Da må man ta noen tøffe valg iblant, sier han.

Velde tror også at det hadde blitt større splid i gruppen dersom klubben hadde skjermet enda flere. Samtidig understreker han at det ikke er noe splid i garderoben, ettersom det ikke er de skjermede spillernes skyld at de blir skjermet.

Tror ikke det blir noen folkevandring ut av landet

20-åringen tror det kommer til å bli mye trykk på spilleren som eventuelt velger å forlate en norsk klubb først, men han ser på det som sannsynlig at noen kommer til å dra før eller siden.

– Det kommer til å være mye snakk om det når første mann drar. Det er nok ikke kjekt å være den spilleren som drar ut av Norge først i denne situasjonen. Dersom det ikke blir bedre, så tror jeg nok at noen drar, sier Velde.

EGENTRENING: Velde var lørdag ute og trente på egenhånd i Haugesund. FOTO: Vegard Bjelland.
EGENTRENING: Velde var lørdag ute og trente på egenhånd i Haugesund. FOTO: Vegard Bjelland.

Noe Lillejord er enig i.

– Det blir nok et stort fokus på første mann som drar. Vi må samtidig stikke fingeren ned i jorden og si at det er en begrenset antall norske spillere som er aktuelle for utenlandske klubber. Det blir nok neppe noen folkevandring av norske spillere til utlandet. Jeg tror de fleste spillerne kommer til å sitte rolig og være tålmodige. De vil nok være med på dugnadsånden om at klubber skal komme sterkt tilbake, sier fotballagenten.

– Hvor lang tid tror du det tar før noen drar?

– Jeg tror nok de aller fleste spillerne vil kunne sitte i denne situasjonen i en til to måneder. Men det er vanskelig for meg å se inn i krystallkulen.

Lik TV 2 Sporten på Facebook