SLUTT PÅ FELLESTRENING: Aslak Witry og Elliot Käck under en trening med Djurgården 8. januar.
SLUTT PÅ FELLESTRENING: Aslak Witry og Elliot Käck under en trening med Djurgården 8. januar. Foto: Kenta Jönsson / BILDBYRÅN

Allsvenskan-proff langer ut mot norsk modell: – Det er patetisk

I Sverige har klubbene ennå ikke måttet permittere spillere. Djurgårdens Aslak Fonn Witry (24) slakter den norske modellen og mener spillerne har rett til å være kyniske.

Mens Norge omtrent har gått i «lockdown» etter at koronaviruset kom til landet, er situasjonen en helt annen over grensen.

Sverige har valgt en veldig annen tilnærming for å bekjempe viruset og forsøker enn så lenge å la hverdagen fortsette mest mulig uforstyrret.

Fortsatt står Allsvenskan oppført til å starte allerede 2. april, men det virker mer og mer som en ønskedrøm.

Ingen fellestreninger, men får bruke klubbens anlegg

Aslak Fonn Witry er en av fire norske Djurgården-spillere. De regjerende mesterne har stanset alle fellestreninger og spillerne har fått individuelle treningsprogram.

Trønderen forteller til TV 2 at han helst skulle dratt hjem til Trondheim, men at de norske karantenereglene gjør det vanskelig.

– Jeg vil selvfølgelig egentlig reise hjem, men for det første blir du satt to uker i karantene mens her i Sverige er alt åpent. Samtidig er det fare for at man ikke kommer tilbake igjen hvis treningene og sesongen opptas.

– Klubben har gitt alle spillere flyforbud, men jeg snakket med dem om å kjøre over grensen. Men det er ikke noen vits når man bare blir satt i karantene. Grunnen til at man vil reise er at man ønsker å se familie og venner. Men jeg har samboeren min her i hvert fall. Vi får trent godt og gjort ting, så jeg skal ikke klage.

Witry forteller at klubbens treningsanlegg blir holdt åpent for A-lagsspillerne og at han trener der jevnlig sammen med to-tre lagkamerater.

– Jeg har ikke tatt noen skade av hvordan de har gjort det her i Sverige enn så lenge, så jeg er godt fornøyd med at jeg får trent litt. Vi er nøye med hygienen og følger anbefalte smitteråd.

Slakter den norske modellen: – Skjønner at spillerne blir kyniske

Fra Stockholm har 24-åringen hatt god tid til å følge den norske permitteringsdebatten.

NISO har sammen med norske klubber åpnet for at det er greit å permittere spillerstallen og samtidig beholde noen spillere som de anser som særlig verdifulle. Til nå er Haugesund eneste klubb som har valgt å benytte seg av den muligheten – noe som har vakt stor debatt.

Overfor TV 2 innrømmet FKHs daglige leder, John Harald Log, at han fryktet agenter ville snappe spillerne.

Enn så lenge har ingen svenske klubber måttet permittere spillere, men Witry tror det bare er et spørsmål om tid.

– Det er mange svenske klubber som sliter økonomisk, forteller han.

Selv frykter han ikke å bli permittert ennå – Djurgården står godt stilt økonomisk etter seriegullet i høst, og har lovet at spillerne er fredet. Men skulle situasjonen endre seg, håper den tidligere Ranheim-spilleren at svensk fotball ikke tar etter den norske modellen.

– Det der synes jeg er en patetisk løsning. Når klubbene er så kyniske, så forstår jeg ikke hvorfor spillerne ikke skal kunne gå etter to uker.

– Det er veldig spesielt, og veldig naturlig at det blir splittelse i gruppen. Jeg mener det ikke hjelper på situasjonen i det hele tatt.

Witry har mange kompiser i norsk fotball. Han mener man ikke kan klandre permitterte spillere hvis de velger å benytte seg av muligheten og finne seg en ny klubb etter to uker, slik permitteringsreglene gir hjemmel for.

– Til syvende og sist må man tenke på seg selv. Og når klubbene er så kyniske, så blir spillerne det også. Det er bare naturlig. Man føler ikke at man skylder klubben noe, når slike ting skjer.

Haugesund-styreleder Leiv Helge Kaldheim har tidligere denne uken uttalt at han har respekt for at folk er kritiske.

– Det er en vanskelig situasjon, og vi har vært inne på de betraktningene som jeg forstår går rundt i toppklubbene nå. Vi har valgt å foreta en avgjørelse som nok avviker fra tankene som foreløpig er kommet ut. Så er det opp til klubbene som sitter med en avgjørelse foran seg på fritt grunnlag å håndtere situasjonen. Det er krevende for en klubb som FK Haugesund å ta denne type avgjørelser, og vi ber om respekt fra kollegene i toppklubber og ber dem om å forholde seg til egen klubb når de uttaler seg i media, sa Kaldheim til TV 2.

Tror serien blir utsatt til sommeren

Foruten Witry spiller også nordmennene Fredrik Ulvestad, Per Kristian Bråtveit og Erland Tangvik i Djurgården. Witry forteller at de prater mye sammen i disse dager og de er redde for at situasjonen kan bli langvarig.

– Jeg er litt usikker, men det blir nesten som en pre-season og desember for oss. Det er en veldig spesiell tid, og det er ikke mulig å forutse hva som kommer.

Og selv om Djurgården har sluttet med fellestreninger er det flere klubber som ikke har gjort det – blant annet byrival Hammarby. Witry støtter sin egen klubbs avgjørelse.

– Klubben ønsket å minske risiskoen for smitte. I tillegg må man bruke sunn fornuft. Personlig synes jeg det er litt snodig at enkelte lag kjører full fellesstrening. Det viser litt mangel på respekt over alvorlighetsgraden over det som skjer.

Planen er likevel at Djurgården skal gå i gang igjen med fellestreninger 30. mars.

– Jeg er litt spent på om det blir noe av. Jeg tror klubbene vil utsette sesongstarten så lenge som mulig. Jeg tipper vi først kommer i gang i juni. Enn så lenge prøver vi å isolere oss mest mulig og gjøre det beste ut av det, sier fjorårets seriemester.