BESKYTTET: En kvinne har på seg fullt smittevernutstyr på t-banen i New York.
BESKYTTET: En kvinne har på seg fullt smittevernutstyr på t-banen i New York. Foto: Brendan Mcdermid/REUTERS

Smittetilfellene er tidoblet på seks dager – nå er New York på bristepunktet

På seks dager har smittetallene i New York mer enn tidoblet seg. Nå er byens helsevesen på bristepunktet.

Reklameskiltene på Times Square lyser opp folketomme gater. Den vanligvis så tettpakkede turistattraksjonen er livløs, etter at guvernør Andrew Cuomo fredag beordret folk til å holde seg innendørs. New York har innført drastiske tiltak for å stanse den voldsomme spredningen av koronaviruset.

Tidobling

Søndag forrige uke passerte de bekreftede smittetallene i New York 700. Seks dager senere er det offisielle tallet 8403. New York er hardest rammet i USA, og har nesten halvparten av landets registrerte tilfeller.

Delstaten gjennomfører betydelig flere tester enn tidligere, noe som er med på å forklare deler av den dramatiske økningen. Prognoser viser at smittetallet i delstaten vil nå toppen i mai, og myndighetene advarer mot hva som er i vente.

Helsemyndighetene i New York har satt opp en rekke prøvetelt de siste dagene.
Helsemyndighetene i New York har satt opp en rekke prøvetelt de siste dagene. Foto: Angela Weiss/AFP

Ifølge New York Times vil helsevesenet måtte doble antall sykehussenger til 100 000 for å håndtere det stadig økende antallet pasienter. Samtidig fryktes det at sykehusene mangler hele 25 000 respiratorer.

Ber pensjonister om hjelp

Til avisa forteller sykehusansatte om svært krevende arbeidsforhold.

– Det mest sjokkerende er hvor hurtig økningen har vært. Det gikk fra små drypp til en oversvømmelse av pasienter, sier Ben McVane, akuttlege ved Elmhurst Sykehus i bydelen Queens.

På fredag måtte pasienter vente i kø for å komme inn på Elmhurst, samtidig som sykehuset begynner å gå tomt for smittevernutstyr.

Javits Convention Center brukes vanligvis til massive arrangementer, her fra Hillary Clintons valgkampmøte. Nå kan det bli et midlertidig sykehus
Javits Convention Center brukes vanligvis til massive arrangementer, her fra Hillary Clintons valgkampmøte. Nå kan det bli et midlertidig sykehus Foto: Getty Images/AFP

Helsemyndigheter ber nå pensjonerte helsearbeidere om hjelp, for å kunne håndtere det videre utbruddet. Man ser også på mulighetene for å forvandle messesenteret Javits Convention Center om til et midlertidig sykehus.

Frykter at millioner blir smittet

Helsemyndighetene i New York anslår at hundretusener, om ikke millioner, av byens innbyggere kan bli smittet av koronaviruset. Så langt er 170 innlagt på intensivavdeling, og det er nok til å tære på byens helsesystem. Delstaten ber nå de føderale myndighetene om hjelp i kampen mot viruset.

– Dette kan ikke sammenliknes med noe. Det er en unik situasjon, sier akuttlege Daniel Singer. Han får støtte av Mitchell Katz, som styrer New Yorks offentlige sykehus.

– Det er ikke meningen å være for dramatisk, men dette er kun fakta. Mange mennesker kommer til å dø unødvendig hvis vi ikke får hjelp raskt, sier Katz til radiostasjonen WNYC.

– Dømt til å feile

Mens helsevesenet forbereder seg på det verste, må de også håndtere en mer nærliggende trussel. Flere sykehus er i ferd med å gå tomme for smittevernutstyr, noe som gjør helsepersonell ekstremt utsatt.

Enkelte sykehusansatte tar til sosiale medier for å be om ansiktsmasker. I en spørreundersøkelse gjennomført av NBC News forteller amerikansk helsepersonell om svært krevende arbeidsforhold. Enkelte av de 250 deltakerne hevder de må gå på jobb til tross for at man selv viser symptomer på koronaviruset.

– Dette systemet er dømt til å feile med mindre vi får umiddelbar hjelp fra militæret. Vi trenger smittevernutstyr, respiratorer, mer bemanning, flere sykehussenger, flere tester, sier en av deltakerne, som er ansatt ved et sykehus i New York.

New Yorks innbyggere stiller seg i lange køer for å teste seg for koronaviruset-
New Yorks innbyggere stiller seg i lange køer for å teste seg for koronaviruset- Foto: Andrew Kelly/REUTERS

I spørreundersøkelsen kommer det også frem at helsepersonell blir bedt om å bruke smittevernutstyr flere ganger, noe som også rapporteres av New York Times.

– Jeg er bekymret, for hvis vi blir smittet, kommer alle til å bli smittet, sier Aretha Morgan, sykepleier ved Columbia University Medical Center.

Helsemyndighetene i New York, representert av blant annet Mitchell Kratz, erkjenner at byen trenger mer utstyr. De benekter derimot at helsepersonell må gjenbruke smittevernutstyr.

Drastiske tiltak

New Yorks guvernør Andrew Cuomo innførte en rekke drastiske tiltak fredag.

Guvernør Andrew Cuomo innfører drastiske tiltak mot koronaviruset
Guvernør Andrew Cuomo innfører drastiske tiltak mot koronaviruset Foto: Bennett Raglin/AFP

Alle som ikke har det som defineres som kritisk viktige jobber, må nå bli hjemme. Det nye tiltaket innebærer at alle som kan, må jobbe hjemmefra. Det vil være unntak for dem som jobber på apotek, i matbutikker og har lignende kritiske oppgaver.

– Dette er det mest drastiske vi kan gjøre, sa Cuomo, og oppfordret samtidig New Yorks innbyggere til å unngå offentlig transport så langt det lar seg gjøre.

Det oppfordres også til å ikke møtes i grupper, og til å begrense utendørsaktiviteter mest mulig.