holder fast på «søring-karantene»:

Ber Mæland «holde fingrene av fatet»

Nordnorske ordfører trosser oppfordringen fra Monica Mæland om å avslutte «søring-karantenen». – Regjeringen er ikke helt oppdatert på situasjonen i nord, sier ordføreren med Norges strengeste korona-regler.

Justisminister Monica Mæland har i flere dager bedt kommuner avslutte sine egne, strenge reisebegrensninger som går lenger enn de nasjonale reglene.

En rekke nordnorske kommuner har innført automatisk karantene for folk som har reist sør for Dovre.

På spørsmål fra TV 2 lørdag, sa Mæland at regjeringen kan komme til å bruke kriseloven til å gripe inn overfor kommuner med egne lover.

– Hvis det blir nødvendig kan vi komme til å gjøre det, men vi er ikke der ennå. Vi leter etter andre løsninger, sa Mæland og påpekte at selv om kommunenes egne regler er laget for å beskytte egne innbyggere, kan det skade arbeidsplasser og regionene.

– FHI sier at lokale regler ikke virker etter hensikten. Flere departementer jobber med hvordan vi skal håndtere dette. Jeg hadde håpet vi fikk endringer etter oppfordringen jeg gikk ut med i går. Vi forsøker å løse dette i samarbeid med kommunene, sa Mæland.

I Nord-Norge slår de likevel fast at de vil fortsette med strengere regelverk enn myndighetene anbefaler.

Ordføreren i Bardu, Toralf Heimdal (Sp), ber justisministeren om å «holde fingrene av fatet».

– Jeg ble urolig da jeg hørte at Mæland tok til orde for å bruke kriseloven til å endre kommuneloven, slik at hun kan fjerne karantenebestemmelsene vi har i en god del kommuner i Nord-Norge, sier Heimdal til TV 2.

FORSVARER TILTAKENE: Ordfører Toralf Heimdal mener kommunene selv må bestemme reiserestriksjonene.
FORSVARER TILTAKENE: Ordfører Toralf Heimdal mener kommunene selv må bestemme reiserestriksjonene. Foto: Vidar Ruud

– Vi har ikke et likt bilde smittebilde i hele Norge, sier Sp-ordføreren.

Han påpeker at landet er i ulike faser av pandemien, og at det dermed må ulike virkemidler til.

– I Nord-Norge er vi fortsatt i fase én hvor det er enkelttilfeller og kan la seg spore, sier Heimdal.

Han sier det er unntaksbestemmelser i de strenge reglene, slik at varetransport skal la seg gjennomføre.

– For meg er det den viktigste rollen som ombudsmann, og får jeg bekymringer fra innbyggere i risikosonen, må jeg gjøre alt jeg kan for å redusere smitte. Vi bruker faglig ekspertise, og Folkehelseinstituttet sier selv at når vi er i fase én, så er reiserestriksjoner ett av fire tiltak de anbefaler. Det er ikke slik at det er et visst kvantum av virus som skal fordeles likt på befolkningen. Klarer vi å ha regioner med lavt smittetrykk, så er det bra. Vi har få intensivplasser og en utfordrende transportsituasjon, sier ordføreren.

Han mener antallet intensivplasser og begrensede muligheter til å frakte pasienter over svært lange avstander gjør kommunen spesielt sårbar.

– Du må stole på deg selv

I Sør-Varanger har de også innført karantenepåbud for alle innreisende fra sør for Nord-Norge.

– Vi hadde en tilsvarende krise i 2015, da vi fikk 5500 flyktninger på en måned, og det vi lærte da er at du må stole på deg selv. Det er det laveste nivået du må ha beredskap. Vi har tatt ansvaret selv, sier ordfører Rune Rafaelsen (Ap).

– Det hadde ikke vært mye beredskap uten det ansvaret kommunene har tatt, sier Ap-ordføreren.

ORDFØRER: Rune Rafaelsen mener tiltakene er i Nord-Norge er helt rett.
ORDFØRER: Rune Rafaelsen mener tiltakene er i Nord-Norge er helt rett. Foto: Terje Pedersen

Han mener «sentralmakta» skal være glad for at de har handlekraftige kommuner.

– Hva mener du om at justisministeren ber dere oppheve bestemmelsene?

– Jeg skjønner behovet for å si de tingene, men her tok kommunene initiativet lenge før det kom sentrale direktiver og det som er viktig for oss er at vi ikke får smitte. Oslo er definert som episenteret, så det er viktig at vi ikke får spredning, sier ordføreren.

Han understreker at de ikke føler seg motarbeidet av regjeringen.

– Nei, men i slike kriser blir det evaluert i fremtiden. Min konklusjon er at ressursene blir lagt lokalt. Vi trenger ikke flere konsulenter. Det er på lokalt nivå man må ta ansvar. Det hadde ikke vært noe røyk i pipa, hvis det ikke var for kommunene.

Strengest i klassen

Vardø er den kommunen som har satt i verk de strengeste lokale smitteverntiltakene. Alle reisende som kommer til kommunen må i 14 dagers karantene.

– Her i Vardø gjør vi våre egne risikovurderinger ut fra de lokale forholdene og ressursene. I nord er det full vinter og senest i går var veiene stengt, vi har fire timers kjøring til sykehus i beste fall, så vi anser ikke det som forsvarlig å åpne grensene fullt ut, sier ordfører Ørjan Jensen (MDG).

Han mener det virker som regjeringen ikke «er helt oppdatert på situasjonen i nord».

– De må ta hensyn til at det er lokale variasjoner og at ikke alle kommunene er like, sier Jensen.

Han sier kommunen ikke har ressurser til å takle et stort utbrudd av koronaviruset.

– Vi har verken lokal kapasitet eller kapasitet på sykehuset i Kirkenes. Vi har tatt den vurderingen at vi må ha strengere regelverk på grunn av de lokale ressursene, sier Jensen.

I Tromsø har man automatisk karantene for alle som kommer fra Oslo, Agder, Rogaland, Viken, Vestfold og Telemark, Innlandet og Vestland.

Frykter sprengt kapasitet

Ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) forsvarer regelverket.

– I landsdelen er det få smittet og vi har et universitetssykehus i Tromsø som ikke bare er et sykehus for Tromsø by, men hele regionen. Vi må være påpasselig så ikke kapasiteten sprenges, sier Ap-ordføreren.

– Dette er råd fra våre fagfolk, sier Wilhelmsen.

INVITERER TIL DIALOG: Gunnar Wilhelmsen (Ap) sier de er fornøyd med flere av tiltakene til regjeringen, men at det kreves mer i Nord-Norge.
INVITERER TIL DIALOG: Gunnar Wilhelmsen (Ap) sier de er fornøyd med flere av tiltakene til regjeringen, men at det kreves mer i Nord-Norge. Foto: Ørn E. Borgen

Han sier de ikke har fått en formell henvendelse fra regjeringen.

– Vi går gjerne i dialog med myndighetene, men vi mener sammen med flere nordnorske kommuner at dette er et viktig tiltak.

– Er det negative konsekvenser ved å innføre disse tiltakene?

– Vi har dispensasjon for samfunnskritiske funksjoner, så samfunnet går sin gang, sier WIlhelmsen.

Også i Mæland sitt eget parti forventer man at kommunene får opprettholde karantenebestemmelsene.

– Våre innbyggere er veldig tydelig på at vi ikke skal fire på de strenge retningslinjene vi har lagt opp lokalt, sier Sture Pedersen (H), ordfører i Bø kommune i Vesterålen.

– Tar dere ikke litt hardt i?

– Nei, foreløpig synes vi ikke det. Vi har lite smitte og hvis vi gjør noe helt ulovlig, regner jeg med at myndighetene griper inn, sier Pedersen.

Han skryter av regjeringen og Folkehelseinstituttet.

– Man får råd. Det er nærmest en type værmelding, men ofte er det slik med værmeldinger at de ikke helt passer inn med lokale forhold og da tilpasser man seg.

Monica Mæland vil ikke kommentere saken, og viser til tidligere uttalelser i saken.