LYKKELIGERE TIDER: Michela Moioli (venstre) og Sofia Goggia (høyre) var ambassadører i juni 2019 da Milano-Cortina vant kampen om å få arrangere vinter-OL i 2026.
LYKKELIGERE TIDER: Michela Moioli (venstre) og Sofia Goggia (høyre) var ambassadører i juni 2019 da Milano-Cortina vant kampen om å få arrangere vinter-OL i 2026. Foto: Laurent Gillieron

OL-vinnerne omringet av død: – Begravelsen varte i fem minutter

Koronaviruset har lammet Nord-Italia. Nå forteller to av Italias fremste idrettskvinner om situasjonen i området.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Alpinist Sofia Goggia (27) og snowboarder Michela Moioli (24) vant begge gull i hver sin gren under OL i Pyeongchang i 2018.

To år senere er de begge lenket til sine hjem i Bergamo-området i Nord-Italia, hvor koronaviruset har terrorisert befolkningen i over en måned.

Bestemoren døde av viruset

Begge forteller om hjerteskjærende scener fra området, og spesielt Moioli har fått merke hvor ubarmhjertig viruset kan være.

OL-VINNER: Michela Moioli vant gull i snowboardcross i OL i Sør-Korea 2018.
OL-VINNER: Michela Moioli vant gull i snowboardcross i OL i Sør-Korea 2018. Foto: Mathias Mandl / BILDBYRÅN

Hennes bestemor døde denne uken etter å ha pådratt seg viruset, og hennes bestefar, som også har testet positivt for covid-19, er for øyeblikket innlagt på intensivavdelingen.

– Det er en krigssone hjemme, sier Moioli til nyhetsbyrået AP.

– Byen er fullstendig forlatt. De eneste lydene man hører er kirkeklokkene som ringer for de døde, i tillegg til ambulansene. Kistene står stablet utenfor kirkegården fordi det er ingen til å begrave dem. Alle har minst én i familien med koronaviruset.

Bergamo svært hardt rammet

Bergamo er hardt rammet av koronaviruset.
Bergamo er hardt rammet av koronaviruset. Foto: Sergio Agazzi.fotogramma

Italia er det landet som har registrert flest dødsfall knyttet til koronaviruset, og antall smittede synes ikke å være nær ved å flate ut: Fredag kunne italienske myndigheter informere om 627 nye dødsfall siden torsdag. Det betyr at over 4000 mennesker har mistet livet i landet som følge av viruset.

Bergamo ligger i episenteret av Italias verst rammende region, Lombardia, og Moioli forteller at man knapt får tid til å ta farvel med sine kjære. Begravelsen for hennes bestemor, Camilla, ble en kort og vond affære.

– Begravelsen varte bare fem minutter. Det var ikke engang tid til å samle familien.

DABBET: De to vintersport-yndlingene stortrivdes på scenen sammen.
DABBET: De to vintersport-yndlingene stortrivdes på scenen sammen. Foto: Laurent Gillieron

– Nå ber vi for bestefar Antonio. Når alt dette er over vil det være enda bedre å være italiener. Folk kommer til å være bedre mennesker, mindre egoistiske, sier Moioli.

Moioli og Goggi var ambassadører da Milano-Cortina d’Ampezzo for bare åtte måneder siden vant kampen om å være vertskap for vinter-OL i 2026. De bor kun kilometer fra hverandre.

– Sykehusene, spesielt i Bergamo-området, er i ferd med å kollapse, skriver Goggia på Instagram ifølge AP.

– Det knuser hjertet mitt å tenke på at så mange eldre går gjennom så tøffe tider. De må takle en helt ødeleggende følelse av ensomhet og motløshet. Men vi er nødt til å være standhaftige, avslutter den italienske yndlingen.

Atalanta-spillerne i karantene: – Vi var lykkelige i én time

All idrett er for lengst stanset i Italia, og innbyggerne i Bergamo lever nå med portforbud. Men til tross for den svært dramatiske situasjonen er det ikke alle som overholder forbudet mot å bevege seg utendørs med mindre man har gyldig grunn.

Kapteinen for byens fotballag Atalanta, gikk torsdag ut på Instagram med en frustrert tordentale:

SENSASJONSLAG: Atalanta er Bergamos stolthet, og har tatt seg til kvartfinale i Mesterligaen. Men nå kjemper innbyggerne en viktigere kamp.
SENSASJONSLAG: Atalanta er Bergamos stolthet, og har tatt seg til kvartfinale i Mesterligaen. Men nå kjemper innbyggerne en viktigere kamp. Foto: Scanpix

– Jeg sier dette til alle leveringsbud, eller falske leveringsbud som fortsatt ønsker å gå ut og trene. Holde dere for faen hjemme. Nok er nok. Hver morgen våkner vi til fryktelige nyheter, folk dør, forstår dere fortsatt ikke?

– Alle må være hjemme - ingen bør gå ut, anmodet Atalanta-kaptein Alejandor «Papu» Gomez ifølge avisen inews.

Atalanta har imponert stort i sesongens Champions League og tok seg på imponerende vis til kvartfinalen etter å ha slått Valencia 4-3 på Mestalla tirsdag forrige uke. Det synes nå en halv evighet siden. Siden den kvelden har Mesterligaen blitt satt på vent og spillerne blitt satt i karantene etter at tre Valencia-spillere testet positivt for covid-19.

Og flere tusen mennesker har mistet livet.

– Etter kampen mot Valencia var vi lykkelige i én time før vi var tilbake til situasjonen i Bergamo, skriver nederlandske Marten de Roon på Twitter.