KLARE MENINGER: Johan Kaggestad mener NIF ikke har fulgt med i timen når det gjelder sommerens OL.
KLARE MENINGER: Johan Kaggestad mener NIF ikke har fulgt med i timen når det gjelder sommerens OL. Foto: Terje Pedersen

– En innrømmelse av hvor arrogante de har vært, og at de ikke har fulgt med i timen

Norges idrettsforbund (NIF) har gjort helomvendig og ber nå IOC om å utsette OL. Johan Kaggestad er ikke imponert over NIFs håndtering av saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den internasjonale olympiske komité (IOC) har inntil videre planer om at sommeren OL i Japan skal avvikles som planlagt.

Lørdag sa Japans statsminister Shinzo Abe at landet kommer til å avvikle lekene som planlagt i juli og august.

Frem til torsdag denne uken har det norske idrettsforbundet (NIF) støttet IOC i avgjørelsen.

Nå har NIF imidlertid gjort helomvending. I et brev til IOC-president ber NIF nå IOC-president Thomas Bach om å ikke gjennomføre OL 2020 i Tokyo før koronapandemien er under kontroll.

Les brevet NIF sendte til IOC (ekstern lenke)

Den norske idrettspresidenten Berit Kjøll presiserer at uansett utfall av IOCs beslutning, vil det norske idrettsforbundet gjøre selvstendige nasjonale vurderinger knyttet til egne utøvere og deres deltakelse i OL og Paralympics i Tokyo.

– På bakgrunn av den høyst uavklarte situasjonen i Norge og i store deler av verden for øvrig, er det verken forsvarlig eller ønskelig å sende norske utøvere til OL eller Paralympics i Tokyo til 2020 før verdenssamfunnet har lagt denne pandemien bak seg, sier Kjøll i pressemeldingen.

– Vi trenger en ledelse som ikke lar seg styre av IOC
TV 2-ekspert Johan Kaggestad er lite imponert over NIFs håndtering av saken.

– Dette er jo i hvert fall en innrømmelse fra NIF om hvor arrogante de har vært, og at de ikke har fulgt med i timen, slår Kaggestad fast.

– Nå trengs det en ledelse i norsk idrett som viser at de ikke lar seg styre av IOC, mener han.

Ekspertkommentatoren går nemlig langt i å antyde at det vil være uansvarlig å arrangere et sommer-OL med tanke på spredningen av koronaviruset, som de fleste nasjonene i verden foreløpig ikke har kontroll over.

– Det er så mye usikkerhet knyttet til OL sammenlignet med andre idrettsarrangementer. Det vil være 10.000 deltakere, og det dobbelte i støtteapparat, som skal reise til Tokyo. Sjansen for at noen av disse tar med seg smitten er jo ganske stor. Dessuten har utøvere fra nasjoner som Spania, Italia og Frankrike nå ikke muligheten til å få gjennomført treninger i det hele tatt. Og vi har enda ikke sett hva som skjer med Afrika med tanke på koronaviruset fremover, sier Kaggestad, og slår fast:

– For IOC handler det om penger
– Dessuten er ikke dette med dopingproblematikken løst. Akkurat nå er det vanskelig å få gjennomført dopingprøver av utøvere på vanlig måte. IOC må først og fremst sette utøvernes sikkerhet først, og idretten bør oppføre seg solidarisk med de tiltakene som er iverksatt ellers i samfunnet. Så det er helt klart at OL må utsettes, mener Kaggestad.

– Hvorfor tror du IOC foreløpig har valgt å ikke avlyse og utsette sommer-OL?

– Det er så enkelt at det handler om penger. For IOC handler et OL om ekstremt mye penger, og IOC tenker bestandig mest på det, selv om de sier at utøvernes helse går først. Det finnes mange eksempler i historien på at IOC har satt pengene og prestisjen som førsteprioritet, svarer han.

Tror IOC må krype til korset
TV 2-eksperten tror imidlertid at IOC til slutt ikke vil ha noe valg, og må se seg nødt til å avlyse og utsette sommerens OL.

– Det kommer jo an på hvordan det går med denne pandemien som nå herjer, men slik jeg ser det så bør det utsettes i to år. Det kan sikkert la seg gjennomføre i 2021 også, siden Japan har infastrukturen og alt på plass, men da er de avhengige av at ting roer seg, og utøverne har kommet tilbake i vanlige og ordnede rammer, sier han.