Korona-krisen har rammet kulturlivet hardt, og Datarock er et av bandene som opplever at alle konserter er avlyst. Vokalist og frontmann Fredrik Saroea må for første gang gå på NAV.
Korona-krisen har rammet kulturlivet hardt, og Datarock er et av bandene som opplever at alle konserter er avlyst. Vokalist og frontmann Fredrik Saroea må for første gang gå på NAV. Foto: Ivar Lid Riise / TV 2

Korona-krisen rammer kultur-norge:

Nå må også Datarock-vokalisten på NAV

Også det verdenskjente bandet Datarock blir hardt rammet av korona-krisen, men frontmann Fredrik Saroea sier han synes mest synd på bransjen rundt artistene.

– Vi har holdt på med Datarock i 20 år, og jeg har aldri opplevd at alt bare forsvinner sånn, sier frontmann Fredrik Saroea og knipser med fingrene.

Han tusler rundt i studiokjelleren i hjembyen Bergen, mens han spiller noen riff fra «Fa Fa Fa» og andre av bandets mest kjente låter.

Den ikoniske røde Datarock-hettegenseren henger på veggen, men grunnet korona-krisen er det ingenting som tyder på at den vil bli brukt på en konsertscene med det første.

I år skulle det verdenskjente bergensbandet feire 15 års jubileum for den selvtitulerte gjennombruddsplaten «Datarock Datarock». Nå er alle konserter og oppdrag avlyst, og Saroea har meldt seg på NAV.

– Det er jo helt vilt. Jeg måtte inn på NAV og permittere meg selv fra Datarock AS, og jeg er også permittert fra designbyrået M'labs jeg jobber i. I tillegg eier jeg en pizza-restaurant ved navn Hoggorm der vi også måtte permittere mange, så det er en helt syk situasjon, sier han.

Saroea er den eneste som er formelt ansatt i Datarock AS, mens de øvrige bandmedlemmene har andre jobber.

Føler med støtteapparatet

Korona-krisen har snudd hverdagen på hodet. Mange bedrifter og næringsdrivende sliter, inkludert aktører i kultur-bransjen som lever av jevnlige oppdrag med folkemengder tilstede.

Saroea er klokkeklar på at selv om situasjonen er alvorlig for bandet, er han mer bekymret for bedriftene og menneskene i apparatet rundt artistene.

Saken fortsetter under bildet

– Når konserter forsvinner for oss, forsvinner også oppdrag for vanvittig mange andre. Det gjelder blant annet designbyrå, bookingbyrå, teknikere, management, distribusjonsselskap og trykkeriet som har trykket denne platen, sier Saroea og holder opp et ny-opptrykket vinyl-eksemplar av gjennombruddsplaten.

– Denne skulle vi egentlig feire 18. april med releasekonsert og internasjonalt slipp. Nå er det ingen som får med seg at vi har 15 års jubileum, og den eneste som får glede av denne vinylen er meg. Det er helt tragisk, sier han.

– Skjønner at alle må bidra

Datarock har jo holdt på lenge, men hvordan tror du korona-krisen er for nye artister?

– Det er helt krise, men jeg håper og tror at mange klarer å drive forsiktig og rimelig. Om man ikke vil synes synd på artistene, så må man i alle fall synes synd på alle rundt dem. En «up and coming» artist har kanskje fem-seks stykker i apparatet, mens de virkelig store kanskje har hundrevis av mennesker som er avhengig av inntekten til den ene artisten eller bandet. Jeg tror det er utrolig tøft for alle, sier Saroea.

Kanselleringer og konsertstopp til tross, Datarock-frontmannen støtter myndighetene sine tiltak for å få bukt med korona-viruset.

– Jeg skjønner veldig godt at alt blir stengt ned og at alle må bidra. Jeg støtter avlysningene, men selv om det blir lagt opp til fantastiske løsninger, så erstatter ikke det alt som har forsvunnet nå, sier han.

Saken fortsetter under bildet

Korona-krisen har rammet kulturlivet hardt, og Datarock er et av bandene som opplever at alle konserter er avlyst. Vokalist og frontmann Fredrik Saroea må for første gang gå på NAV.
Korona-krisen har rammet kulturlivet hardt, og Datarock er et av bandene som opplever at alle konserter er avlyst. Vokalist og frontmann Fredrik Saroea må for første gang gå på NAV. Foto: Ivar Lid Riise / TV 2

Krisepakke til kulturlivet

I forrige uke la regjeringen frem en krisepakke på 900 millioner kroner til kultur- og idrettslivet i Norge.

«Ordningen er ment å kompensere for bortfall av inntekter fra billettsalg og deltakeravgifter, samt merutgifter som følge av at arrangementer må avlyses eller utsettes på grunn av koronaviruset», skriver regjeringen i en pressemelding.

I første omgang skal ordningen kompensere for arrangementer som skulle blitt avholdt mellom 5. mars og ut april.

– Mange i Norge lider nå store tap. Det gjelder alt fra små frisørsalonger til store idrettslag. Selv om vi har god økonomi i Norge, så blir det ikke sånn at ingen lider noen tap. Det vi gjør nå, er å sørge for at så mange som mulig lider så små tap som mulig, sa kultur- og likestillingsminister Abid Raja under fremleggelsen av krisepakken.

– Fantastisk, men ikke nok

Av de 900 millionene, er 300 millioner kroner øremerket kulturlivet. I tillegg har staten sagt at de vil bidra med garantier for lån til bedrifter som sliter med å betale utgifter for å overleve.

– Jeg tror tiltakspakken vil fungere for personer, men låne-ordningen for bedrifter er jeg mer usikker på sier Vegard Moberg.

Vegard Moberg fra BRAK er bekymret for fraværende inntekter for musikkbransjen under korona-krisen.
Vegard Moberg fra BRAK er bekymret for fraværende inntekter for musikkbransjen under korona-krisen. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

Han er daglig leder for Brak, som er en interesseorganisasjon for musikkbransjen på Vestlandet.

Organisasjonen har 2.200 medlemmer, og Moberg frykter nå for fremtiden til store deler av kultur-bransjen.

– Jeg mener staten heller burde kompensert for den omsetningen de tar bort, sier Moberg, og legger til:

– Det er uvisst hvor lenge denne korona-krisen vil vare, og her snakker vi om virksomheter som er avhengig av at hjulene går rundt. – Når noen da sier at hjulene må stoppe, så er det en forferdelig situasjon for mange. Vi merker mye usikkerhet og uro i bransjen nå, sier han.

Hva tror du vil skje med kultur-bransjen og bedriftene i apparatet rundt artistene, som følge av denne korona-krisen?

– Det er vanskelig å si. De vil uansett bli påført stor skade, men som i alle andre bransjer så er det umulig å forutsi konsekvensene. Det vil uansett bli veldig ødeleggende, sier Moberg.

– Stå på, Abid

I studio-kjelleren i Bergen, har Datarock-frontmannen funnet frem tegnepennene.

– Det var jo dette jeg drev med før. Jeg har sikkert ikke tegnet skikkelig på... 15 år, sier han og ler.

På veggene henger minner fra et rikholdig artistliv. En del av vegg-pryden er egenlagde tegninger, og på skrivebordet ligger skissene tett i tett. På den positive siden, sier Saroea at permitteringen har gitt mer tid til å øve og skrive tekster.

Saken fortsetter under bildet

Datarock-frontmann Fredrik Saroea er også tegner, og sier han bruker deler av permisjonstiden til å friske opp håndverket.
Datarock-frontmann Fredrik Saroea er også tegner, og sier han bruker deler av permisjonstiden til å friske opp håndverket. Foto: Ivar Lid Riise / TV 2

Hva tenker du om kultur-støttepakken fra regjeringen på 300 millioner kroner?

– Jeg vil si «stå på, Abid»! Det hjelper masse, men hvis man tenker på det store bildet... alle konsertstedene i Norge som ikke har aktivitet lenger, alle artistene, managementet, bookingbyråene, hele Norge er rammet. Det er jo fantastisk med de millionene, men jeg tviler på at det er nok, sier han.

Utfordrende sommer

Snart kommer sommeren, som utgjør en enormt viktig tid for landets kulturbransje.

Noen festivaler som Glastonbury i England og Vossa Jazz her hjemme har allerede blitt avlyst. Nå ventes det at flere avlyses hvis korona-situasjonen ikke bedrer seg raskt.

Ifølge Saroea er sommeren tiden da mange kultur-aktører tjener inn kronene de bruker som en buffer resten av året.

– Men nå vet man ikke om det er greit med konserter til jul, engang. En bransje som har vært sikker i 100 år er plutselig usikker, og det uten at kulturaktørene selv har gjort noe feil. Vi innholdsleverandørene kan alltids klimpre på en gitar og skrive musikk, men apparatet rundt er helt avhengig av at kulturlivet fungerer hundre prosent, sier Saroea.