SMITTEVERN: De kriminelle gruppene utgir seg blant annet for å være leverandører av smittevernutstyr, opplyser Kripos.
SMITTEVERN: De kriminelle gruppene utgir seg blant annet for å være leverandører av smittevernutstyr, opplyser Kripos. Foto: Heiko Junge

Kripos advarer: – Kriminelle utnytter epidemien

Spesielt eldre blir utsatt for mange svindelforsøk, opplyser Kripos.

De viser til rapporter fra inn- og utland som viser at kriminelle forsøker å utnytte spredningen av koronaviruset.

Det internasjonale politsambandet Interpol har meldt om falske nettsider og profiler på sosiale medier som tilbyr salg av verneutstyr og medisinsk utstyr som ikke eksisterer, skriver Kripos i en pressemelding.

Flere tilfeller

De kriminelle benytter i flere tilfeller navnet på reelle, anerkjente aktører. Ofte ber avsenderne om betaling på forhånd.

– Vi har eksempler fra Norge og fra utlandet på at kriminelle gjennom telefon og e-post utgir seg for å være helsepersonell. Målet med svindelen er å få eldre personer til å oppgi blant annet kortinformasjon, sier Olav Skard Jørgensen, leder av NC3 på Kripos.

Det finnes også mange eksempler på at kriminelle gjennom telefon og epost utgir seg for å være helsepersonell som forsøker å få tak i kortinformasjon. Rådet fra Norges cyberkrimsenter er å aldri oppgi slik informasjon.

  • Ikke oppgi kortinformasjon eller andre sensitive opplysninger hvis noen spør om det. Dette kan være opplysninger som bankkontonummer, fødselsdato, navn og adresse og bankkort-detaljer.
  • Enkelte e-poster kan se ut som det er fra folk du kjenner eller statlige helseforetak – dobbel-sjekk alltid at e-postadressen er riktig, ikke bare navnet på avsender.
  • Vær varsom med å trykke på lenker i e-poster eller meldinger.

Falske profiler

I tillegg til svindelforsøk mot eldre, ser Kripos at næringslivet også er utsatt for svindelforsøk.

– Fra Interpol har Kripos fått meldinger om en rekke falske nettsider og profiler på sosiale medier som tilbyr salg av verneutstyr og medisinsk utstyr som ikke eksisterer, sier Skard Jørgensen.