STRØMMER TIL: Tross de strenge rådene fra myndighetene, fortsetter folk å strømme til parker og turstier. Her fra Sørkedalen lørdag.
STRØMMER TIL: Tross de strenge rådene fra myndighetene, fortsetter folk å strømme til parker og turstier. Her fra Sørkedalen lørdag. Foto: TV 2

Politiet: – Det er skremmende at folk ikke har fått med seg budskapet

Selv om myndighetene oppfordrer til å unngå store folkesamlinger, er det flere som likevel trosser rådene. Denne uken har det krydd av mennesker i parker og populære turstier i Oslo-området.

Stengte skoler og barnehager, kombinert med karantener og hjemmekontor, har preget norske bygder og byer denne uken.

Det har gjort at folk har trekt utendørs til parker og turstier.

Kommunikasjonsrådgiver i Oslo kommune, Line Holand, sier de ikke vil stenge parker og turstier, men understreker at det er en betydelig risiko når store folkemengder samler seg.

– Vi ser at folk samler seg der. Det er ikke forbudt å gå i gatene eller oppholde seg i parkene, men rådene er veldig entydige: Ta hensyn og hold avstand, sier hun.

Fredag valgte kommunen å stenge sine elleve sportsstuer i Oslomarka.

– Vi oppfordrer folk til å fremdeles bruke marka, men at de holder avstand til hverandre, sier hun.

«Koronavettregler»

Generalsekretær i Røde Kors, Bernt Apeland, mener at for de som sitter med hjemmekontor, hjemmeskole eller til vanlig er hjemme, er det viktig å komme seg ut.

– Dette er en helsekrise. Da gjelder det å gjøre det på en måte som er i tråd med de helsepåleggene myndighetene kommer med, holde avstand og være flinke med håndhygiene, sier han.

Han peker på at mange råd griper inn i livene til folk, men understreker at Røde Kors gir full støtte til helserådene som kommer fra myndighetene.

Røde Kors har utarbeidet sine egne «koronavettregler» med fokus på både det sosiale og mental helse.

Se koronavettreglene i faktaboksen.

  1. Følg myndighetenes råd til enhver tid og husk at rådene kan endres på kort varsel. Bruk bare sikre kilder for informasjon om viruset og sykdommen, sjekk helsenorge.no.
  2. Vår oppførsel kan redde liv. Ta ansvar for å unngå smittespredning. Vær nøye med håndhygiene og hold minst en meters avstand fra andre mennesker. Respekter reglene for karantene.
  3. Aksepter egne og andres følelser. Vi reagerer forskjellig i stressede situasjoner. Det er normalt å føle seg trist, lei, forvirret, bekymret eller sint under en krise.
  4. Ikke bruk alkohol eller andre rusmidler for å takle en stresset situasjon. Håndter følelsene dine på en sunn måte.
  5. Hold kontakt med venner og familie på telefon, epost eller sosiale medier, hvis du ikke kan være i kontakt med dem fysisk.
  6. Vis omsorg og ta spesielt kontakt med noen du tror kan oppleve ensomhet. Ikke gå på besøk til noen som er i karantene eller isolasjon.
  7. Viruset kan ramme alle. Du må ikke bidra til at frykt for viruset fører til stigmatisering av enkeltmennesker eller grupper.
  8. Ta vare på deg selv. Spis sunt, vær i aktivitet og få nok søvn også om du jobber hjemme eller er i karantene. Gi deg tid til å koble av med film, bøker eller annet. Ikke bruk all tid på å følge med på sykdomsnyheter.
  9. Ikke sett deg selv eller andre i en situasjon hvor dere trenger hjelp fra helse- eller beredskapsressurser utenfor eget hjem. Ikke dra på hytta eller annen reise. Det kan spre smitte og overbelaste lokal beredskap og helsetilbud.

Kilde: rodekors.no

Sognsvann i Oslo er et av stedene der turgåere har strømmet til denne uken. Generalsekretær i Den Norske Turistforening Dag Terje Klarp Solvang mener vi er inne i en tid hvor det er viktig å ta i bruk nærområdet sitt.

– Jeg er kjempeglad for å se folk her nå. Det gleder et friluftshjerte mer enn noe annet at folk finner trøst og det mentale friminuttet som det ofte gir, og at man kan lade batteriene i naturen, sier han.

FOLKSOMT: Onsdag formiddag var det mange som valgte å ta turen til Lørenparken. Foto: TV 2
FOLKSOMT: Onsdag formiddag var det mange som valgte å ta turen til Lørenparken. Foto: TV 2

Foreningen er selv blant de som blir svært økonomisk påvirket av koronapandemien. DNT har blant annet måtte stenge anlegg og avlyse organiserte turer.

IKKE PROBLEMATISK: Helseminister Bent Høie mener man bør klare å holde avstand i turområdene.
IKKE PROBLEMATISK: Helseminister Bent Høie mener man bør klare å holde avstand i turområdene. Foto: Ørn E. Borgen

Anbefaler kreative turvalg

Helsemyndighetene synes ikke det er problematisk at folk går på tur, men oppfordrer til å heller velge kreative stier.

– Nordmarka er veldig stor, så da anbefaler vi at man finner andre, nye stier. Det er jo spennende det også, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Han mener de store turområdene gjør at man bør klare å holde regelen om sosial avstand.

– Heldigvis er Norge et land med store friområder. Selv inne i områdene der det bor mange folk, er det mulig å være ute på tur uten å være tett innpå hverandre, sier Høie.

Advarer

Fredag gikk Politiets Nettpatrulje i Øst politidistrikt ut på Facebook og advarte barn, unge og voksne mot å samles i store grupper. Politiet ønsker nå at folk tar rådene som kommer fra helsemyndighetene på alvor, og unngår å samles i store folkemengder.

– Politiet har fått mange bekymringsmeldinger den siste tiden fra publikum som har observert større ansamlinger av mennesker forskjellige steder i distriktet. Vi valgte derfor å bruke våre forebyggende patruljer til å oppsøke steder hvor vi erfaringsmessig vet at mennesker samles, sier Trond Øren, seksjonsleder i Nærpolitiseksjonen ved Lillestrøm politistasjon.

Vanskelig å unngå budskapet

Torsdag kveld rapporterte kveldsvakten ved Lillestrøm politistasjon inn syv folkesamlinger som måtte splittes opp. Øren ber foreldre ha mer kontroll på hvor barna deres befinner seg.

På Solheim skole og Skateparken Lillestrøm måtte de også bortvise barn som var i følge med voksne. Øren sier det er spesielt skremmende å treffe på barn med foreldre i folkemengdene.

– Det er skremmende at de tilsynelatende ikke har fått med seg budskapet. De voksne må ta alvoret i situasjonen vi nå står i innover seg, og snakke med barna om hvor viktig det nå er å rette seg etter de anbefalingene som er gitt, sier han.

TV 2 har vært i kontakt med både Kristiansand og Bergen kommune. Ingen av kommunene sier de kjenner seg igjen i lignende samlinger av store folkemengder i byene.

Øren tror slike situasjoner varierer fra kommune til kommune, men etter torsdagens rapport mener han det er grunn til å gjenta budskapet.

– De anbefalingene som kommer fra myndighetene er så tydelige at det er vanskelig å forstå hvordan man kan unngå å få med seg budskapet, sier han.

Han viser til rådene fra både nasjonale myndigheter og kommunene.

– De er der for å begrense smittespredningen. Det er til det beste for alle, og ikke minst for å beskytte de mest sårbare i samfunnet, sier han.

Han vil ikke spekulere i om det skyldes uvitenhet eller likegyldighet, men påpeker at de ser mange som enten ikke har fått med seg budskapet, eller velger å ignorere det.

– Lytt til rådene, dette er en felles dugnad. Slik kan vi alle være med på å redusere risikoen for smittespredning. Det er en sterk oppfordring fra politiet, sier Øren.