KRITISK: Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre og Trond Giske
KRITISK: Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre og Trond Giske Foto: Terje Bendiksby

kaller inn ap-toppene etter urO:

Internt Ap-krav om at kriseloven strammes inn

Etter det TV 2 erfarer ligger det an til at regjeringen får utvidede fullmakter i tre måneder og at regjeringen får en konsultasjonsplikt. Internt i Arbeiderpartiet har det vært klare krav om at loven strammes hardt inn.

Ap-leder Jonas Gahr Støre leder nå arbeidet med krisefullmaktsloven i Stortinget.

Støre bekrefter at komiteen jobber med å ha loven kortest mulig.

– Nå står det seks måneder. Et forslag som er kommet opp er tre måneder, sier Ap-lederen.

En fullmaktslov vil gi regjeringen fullmakt til å iverksette krisetiltak uten vedtak i Stortinget.

Arbeiderpartiet kaller nå inn sentralstyret i partiet for å orientere om arbeidet, etter det TV 2 erfarer.

Lenge lå det an til at opposisjonspartiene ville gi utvide fullmakter i seks måneder i regjering.

Nå vil etter det TV 2 forstår både SV, Arbeiderpartiet og Frp gå inn for at denne begrensens til tre måneder.

Frp har hatt møte klokken 14 med sine stortingsrepresentanter.

Advarsler i Ap-møte

I et internt gruppemøte i Arbeiderpartiet, som foregikk på telefon onsdag, tok flere stortingsrepresentanter ordet og var sterkt kritiske til loven.

Ifølge TV 2s kilder som deltok på møtet, var Trond Giske den sterkeste kritikeren til loven. Lederen av kontroll- og konstitusjonskomiteen, Dag Terje Andersen, var også skeptisk.

Manglende tillit til regjeringen, gjør at Støre har fått et klart krav om å begrense loven så langt det gjør seg gjøre i egne rekker.

I Arbeiderpartiet mener kritikerne at det må klargjøres hvordan regjeringen skal konsultere Stortinget. Et alternativ er at alt skal refereres i stortingssalen slik at 1/3 kan sette ned foten eller at det blir en konsultasjonplikt overfor de parlamentariske lederne.

Dag Terje Andersen vil ikke kommentere TV 2s sak. Trond Giske har ikke besvart TV 2s henvendelser.

Fylkesordfører i Trøndelag og medlem av sentralstyret, Tore O. Sandvik, har vært sterkt kritisk til kriseloven.

– Jeg tenker at de samme argumentene som brukes for nødvendigheten av en kriselov, taler for en Samlingsregjering. Det siste passer best for å ivareta de spillereglene som fungerer best i demokratiet vårt. Det er derfor vi har laget dem. Og de er kanskje viktigere enn noen gang når vi står oppe i en enorm krise. Det er da de virkelig gjelder, skrev Sandvik torsdag på Facebook.

SKAL ORIENTERES: Tore O. Sandvik, medlem av sentralstyret.
SKAL ORIENTERES: Tore O. Sandvik, medlem av sentralstyret. Foto: Ned Alley

Sandvik bekrefter at Støre skal orientere internt senere i dag.

– Det siste døgnet har det vært god debatt om saken og Jonas har satt igang en minihøring, samt at det kommer signaler om mer formålsrettet lov med ytterligere begrensninger. Vi skal orienteres om dette senere i dag, så jeg avventer å høre hva Jonas har å si før jeg gir ytterligere kommentarer, sier Sandvik til TV 2.

Støre: – Et forslag er tre måneder

Støre sier til TV 2 de jobber med å begrense loven.

– Vi har ikke besluttet, men varighet er et tema. Nå jobber vi med den konkrete teksten, sier Støre.

Han sier loven må strammes inn.

– Alle partiene i komiteen har noen grunnleggende felles spørsmål. Det første er: «Trenger vi denne loven?» Vi har vist denne uken i Stortinget at vi kan vedta ting raskt, men denne loven er blant annet å sikre at det vi vedtar kan skje. Vi hører blant annet om at Nav har store utfordringer for å betalt ut ytelsene vi har vedtatt.

Han gjør det klart at Stortingets klare kontrollfunksjon, mindretallets rettigheter og grunnleggende rettsprinsipper må opprettholdes.

Lysbakken: Må ha endringer

– SV kan ikke stemme for koronaloven slik den ligger nå. I vårt parti er det sterk skepsis. Både fordi det er uklart hvor bredt loven kan bli tatt i bruk, og fordi Stortingets mulighet for løpende kontroll er for svak. Innvendingene som nå kommer må bli lyttet til. At Stortinget har god kontroll med regjeringen er viktig for tilliten i befolkningen, og den tilliten er gull verdt i en krisetid, skriver SV-leder Audun Lysbakken til TV 2.

VIL STRAMME INN: Audun Lysbakken.
VIL STRAMME INN: Audun Lysbakken. Foto: Terje Pedersen

Han mistror ikke intensjonen bak denne loven.

– Det er gode grunner for å sikre at vi kan handle raskt. Jeg mistror derfor ikke intensjonene bak denne loven. Men også i en slik situasjon er det avgjørende at vi holder hodet kaldt og tar vare på prinsippene våre. Det opplever jeg at det nå er bred vilje til i den særskilte komiteen.

Mæland: Sunn refleks

Justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) mener kritikken mot regjeringens krisefullmaktslov er en sunn refleks. Hun er åpen for innstramminger i forslaget før det vedtas i Stortinget.

– Det er ingen av oss som ønsker denne typen lover og regler, men landet er i krise. Vi har gjort grundige sonderinger før vi la dette frem, men hvis Stortinget vil stramme inn lever vi godt med det, sier Mæland til TV 2.