SMITTET: Furusethjemmet i Oslo er blant sykehjemmene som er rammet av koronavirussmitte.
SMITTET: Furusethjemmet i Oslo er blant sykehjemmene som er rammet av koronavirussmitte. Foto: TV 2

Koronasmitte på tolv sykehjem i Oslo

Antall smittede på sykehjem i Oslo er firedoblet på tre dager.

– For tre dager siden hadde vi smitte i tre sykehjem, i forgårs hadde vi smitte fra fire sykehjem, i går hadde vi smitte i 12 sykehjem, opplyser smittevernoverlege i Oslo kommune, Tore Steen til TV 2.

Alle de nye som er bekreftet smittet siste døgn er medarbeidere, opplyser sykehjemsetaten i Oslo.

Dette gjelder Økernhjemmet, Furusethjemmet, Stovnerskogen sykehjem, Madserudhjemmet, Abildsø sykehjem, Ryen helsehus og Paulus sykehjem.

Det er også påvist smitte hos hjemmeboende pasienter.

Solvang helsehus har siste døgn tatt imot de første fire pasientene som er bekreftet smittet med koronavirus. Pasientene kommer hjemmefra eller er utskrevet fra sykehus.

Flere dødsfall

Sykehjemsetaten i Oslo har tidligere opplyste at en beboer på Hovseterhjemmet i Oslo som i helgen ble bekreftet smittet med koronavirus, døde torsdag.

Sykehjemsetaten opplyser samtidig at tre beboere på Ellingsrudhjemmet er bekreftet smittet. En av disse døde i forrige uke.

TV 2 får fredag opplyst at det er bekreftet at seks ansatte ved Ellingsrudhjemmet er smittet, og 71 medarbeidere er ilagt hjemmekarantene.

I tillegg er det påvist smitte på Lillohjemmet og Cathinka Guldberg-senteret på Lovisenberg.

– Uheldig faktor

Spredningen av smitte på sykehjemmene, der det bor syke eldre med dårlig helse, er den største bekymringen for smittevernoverlegen i Oslo.

Steen påpeker at det ikke er nytt at smitte sprer seg

– Vi har sett tidligere det er et problem at folk jobber på sykehjem, og så har de ekstravakter i hjemmetjenesten, har deltidsjobber og jobber flere steder. Det er med å bidrar til smitte, og er en uheldig faktor akkurat nå, sier han.

Omfattende testing

Sykehjemsetaten gjennomfører nå omfattende testing av beboere og ansatte for å hindre spredning.

  • Alle beboere og medarbeidere som får symptomer på luftveisinfeksjoner testes. Testingen skjer fortløpende. Alle medarbeidere som får symptomer på luftveisinfeksjoner sendes i hjemmekarantene fram til vi får svar på testresultat og de er friske fra infeksjonen.

  • Det er mange medarbeidere i hjemmekarantene. 279 medarbeidere i kommunale institusjoner. 253 i private institusjoner. Totalt er det rundt 10.000 medarbeidere på kommunale og private langtidshjem og helsehus.

  • Det er lagt planer for å kunne drifte alle institusjoner med opptil 25 prosent fravær.