Slik dater du «koronatrygt»

For mange nordmenn betyr hjemmekontor og innetid, mer kvalitetstid med partneren. Men for landets single setter nå koronaviruset en kraftig brems for datingen.

For de som bor alene, blir kontakten med andre minimal frem til regjeringens restriksjoner blir mildere. Det kan by på utfordringer, og kanskje betyr det at 2020 heller ikke blir året hvor du finner kjærligheten.

Adferdsbiolog Jens Andreas Huseby tror ikke det er så vanskelig å bli kjent med noen, men at det å faktisk danne et forhold blir litt vanskeligere nå

Adferdsbiolog Jens Andreas Huseby. Foto: TV 2
Adferdsbiolog Jens Andreas Huseby. Foto: TV 2

– Nå har vi jo mange digitale plattformer som allerede er i bruk, sånn som for eksempel Tinder, og de finnes jo fortsatt. Det er det fysiske møtet som plutselig har blitt borte og det gjør ting litt vanskeligere, sier Huseby.

Han tror single som er mye alene i denne tiden kan lengte litt ekstra etter kjærlighet.

– Kanskje får man også et element av forbudt kjærlighet. Man har lyst til å møtes, men får ikke lov. Det er jo sikkert bare pirrende, så kanskje det er mye positivt i det her også, sier adferdsbiologen.

Testet en date med avstand

For å finne ut om dette kan funke, testet jeg ut en «korona-trygg» date. Tinder ble plattformen denne gangen. Her kryr det for tiden av galgenhumoristiske sjekkereplikker som: «Leter etter noen med dopapir», «If corona doesn't take you out, can i?», «Vil du bli med meg hjem og se på dorullsamlingen min?», og så videre.

LØSNINGSSORIENTERT: Oliver Stavik (24) sier mulighetene fortsatt er mange om man skal møtes. Foto: TV 2.
LØSNINGSSORIENTERT: Oliver Stavik (24) sier mulighetene fortsatt er mange om man skal møtes. Foto: TV 2.

Stedet falt på Slottsparken, og fyren som sa ja til å teste dette er Oliver Stavik (24). Det viktigste med daten er jo selvfølgelig å holde avstand, så vi erstattet håndtrykket eller klemmen man vanligvis ville gått for med et vink, og fant oss en benk og satte oss på hver vår ende.

Dette funket veldig fint, og kan anbefales. Solen skinte, og avstanden satte ingen stopper for den gode stemningen.

Se hvordan daten gikk øverst i saken.

Kan være en fordel

Sosialantropolog Lene Pettersen sier at restriksjonene for fysisk kontakt faktisk kan være en fordel. Hun peker på at de aller fleste som dater faktisk blir kjent over nettet før de møtes fysisk. Det kan nok føles tryggere å bli litt kjent før man møtes. Og kommer man til det fysiske møtet, har man kanskje en bekymring mindre.

– Nå kan man date uten å være bekymret for forventningene rundt fysisk kontakt. Kanskje gjør det at man slapper mer av og klarer å være mer tilstede på daten, sier sosialantropologen.

Punktet når man skal avslutte en date er nok det mange tenker mest på. Skal man klemme, kysse, gå hvert til sitt eller gå sammen? Nå slipper man å bekymre seg for nettopp dette. Vi gikk for et vink her og, men om du vil kan du jo slenge et slengkyss fra avstand.

Det er selvfølgelig ikke ideelt å date i disse dager. Men skal vi tro Huseby, vil folk gjøre dette likevel. Han mener mennesker har så sterke drifter etter å finne en partner at restriksjonene ikke vil ha så mye å si.

Avstanden trenger ikke å sette noen demper på stemningen. Foto: TV 2.
Avstanden trenger ikke å sette noen demper på stemningen. Foto: TV 2.

– Mennesker, la oss si i 20-årene, kommer til å treffe hverandre. Du kan ikke holde den driften mot å finne seg kjærester unna oss mennesker så veldig lenge. Så litt snikdating, litt forbudt kjærlighet, litt banking på dører i all hemmelighet og møter utenfor karantene, det kommer til å skje. Ikke at vi oppfordrer til det altså! Men det kommer til å skje, sier Huseby.

Det beste er nok dermed å bli kjent over nettet i denne perioden, men restriksjonene kan vare lenge. Blir trangen til å møte en potensiell partner for stor, har du noen tips til dater nå i disse koronatider her:

Tips til date med god avstand

En tur i skog og mark med god avstand. Finn et sted hvor det ikke vrimler av folk og smitte, ta med noe innpakket snacks eller hver deres kopp kaffe, og finn den gode samtalen. Icebreakeren burde ikke være så vanskelig å finne i disse tider.

Er du litt mer aktiv, kan en sykkeltur være fint. Se byen og omgivelsene! Kanskje har dere et favorittsted dere vil vise hverandre.

Bruk muligheten til å bli ordentlig kjent med personen. Kanskje kan det føles tryggere når man endelig kan møtes.

Er du i karantene, er faktisk også mulighetene uante. Over Facetime kan man både spille brettspill, se en romantisk film, spise middag, eller bare prate. Om du er redd for klein stillhet kan et tips være å si man har planer på forhånd, slik at man har en grunn til å avslutte daten. Her kan man jo også ha en jukselapp med spørsmål, som ikke syns på kamera.

Men husk alltid første bud: Hold avstand.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook