Utfordrer MDG-Lan

Kriss Rokkan Iversen utfordrer Lan Marie Berg som nestlederkandidat for Miljøpartiet De Grønne.
Kriss Rokkan Iversen utfordrer Lan Marie Berg som nestlederkandidat for Miljøpartiet De Grønne. Foto: Jonas Nilsen, MDG
Byråd i Oslo,Lan Marie Berg er foreslått som ny nestleder i MDG. Men nå lanserer Troms og Finmark MDG en motkandidat, nemlig Kriss Rokkan Iversen (42) fra Svolvær.

Miljøpartiet De Grønne (MDG) skal på landsmøtet i april velge ny leder. Partiet går bort fra ordningen med to talspersoner.

I innstillingen fra valgkomiteen er stortingsrepresentant Une Bastholm foreslått som leder, mens nasjonal talsperson Arild Hermstad er foreslått som nestleder sammen med byråd i Oslo, Lan Marie Berg.

Voldsom debatt

Dette har skapt en voldsom debatt i partiet. Kritikerne mener det blir helt feil å velge en ledelse i partiet som alle bor og er valgt inn i sine verv fra hovedstaden.

– Jeg ville helst ha hatt en fra bygda i ledelsen av partiet, sier Jon Lurås, som er fylkesleder i Innlandet MDG.

Også Robert Svendsen, som er styremedlem i Nordland MDG og sitter i kommunestyret på Andøya, mener ledelsen blir lite representativ for hele landet.

– Dette er lite strategisk lurt av valgkomiteen. Vi beskyldes for å være et elitistisk Oslo-parti, og denne innstillingen bare bekrefter denne forestillingen, sier han til TV 2.

Og nå får distriktsopprøret i MDG et ansikt. Troms og Finnmark MDG lanserer viserektor ved Norges arktiske universitet i Harstad, Kriss Rokkan Iversen fra Lofoten, som motkandidat til Lan Marie Berg.

– Vi er glad i Lan. Hun gjør en god jobb for MDG og vil fortsette å gjøre dette fra Oslo. Men vi må unngå stempelet som et Oslo-parti, sier leder i MDG Troms og Finnmark, Sofie Stranger, til TV 2.

Fylkespartiet foreslår derfor at Rokkan Iversen skal bli første nestleder.

– Styret i MDG Troms og Finnmark har enstemmig vedtatt at vi vil ha Iversen som nestleder i stedet for Lan. Partiet behøver sterke distriktskandidater og Iversen har bred erfaring, stort engasjement for distriktene og for næringslivet. Hun er knallgod, har stor arbeidskapasitet og troverdighet. Hun blir en utrolig god representant for MDG, sier Sofie Stranger.

Digitalt landsmøte

Kriss Rokkan Iversen er i dag gruppeleder for MDG i fylkestinget i Troms og Finnmark. Hun sier til TV 2 at partiet behøver en person i ledelsen som bor og lever i distriktene.

– Jeg har respekt for innstillingen fra valgkomiteen, men dette handler om totaliteten.Vi må ha tilstrekkelig mangfold. Det har vært mye diskusjon om dette i partiet. Det handler om å få med noen i ledelsen som ser Norge fra et ståsted utenfor Oslo, sier Iversen til TV 2.

– Jeg har ikke noe å utsette på ledelsen i dag. Men jeg tror jeg kan få fram det som er viktig i politikken vår for fiskevær, for by og bygd utenfor de store byene. I all ydmykhet mener jeg at jeg kan representere dette basert på den erfaringen jeg har fra Nord-Norge, sier hun.

Iversen har en doktorgrad i marine økosystemer, og har startet og ledet en bedrift i Svolvær som i dag har 25 ansatte.

Landstyret i partiet vedtok i helgen at landsmøtet skal avholdes digitalt lørdag 25 april. Partiet jobber nå med hvordan dette skal løses, men alle delegater skal kunne delta hjemmefra på en så god måte som mulig. Det er landsmøte som skal velge ny ledelse i partiet.

Flere kandidater

Men det blir uansett kamp om nestledervervet. For Rokkan Iversen får ikke full støtte fra Nord-Norge. Både ordfører i Vardø, Ørjan Jensen, og sentralstyremedlem Farid Shariati fra Vadsø støtter Lan Marie Berg som nestleder.

I interne Facebook-grupper for partiet har de begge gitt sin støtte til Lan Marie Berg. Shariati skriver:

– Jeg støtter Lan som kvinnelig nestleder fordi jeg tror at hun kan hjelpe oss over hele landet. Jeg støtter Lan fordi jeg tror at hun bidrar med mangfold og bredere representasjon i politikken. Men fremfor alt støtter jeg Lan fordi hun bidrar med solid politisk kompetanse inn i en toppledelse, skriver Shariati på Vadsø MDGs Facebook-vegg.

Men det er flere som gjerne vil bli nestleder i MDG. Sortland MDG har foreslått at fiskeripolitisk talskvinne og sentralstyremedlem Toine Sannes (51) bør bli nestleder i stedet for Lan Marie Berg. Til TV 2 sier Sannes at hun tar utfordringen.

– Det ville være en glede og et stort privilegium for meg, ei enkel jente oppvokst på ei øy uti havet, å være nestleder i landets viktigste parti med de flinkeste folkene, sier hun til TV 2.

Stor respekt

Sannes har lang fartstid i partiet, og er oppvokst og bor i Vesterålen. Hun mener også at det er en fordel at partiet har flere dyktige kandidater å velge mellom.

– Det er udelt positivt at partiet får muligheten til å velge blant flere dyktige kandidater. Det er ingen hemmelighet at mange mener at en ledelse der alle kommer fra Oslo MDG ikke representerer partiet som helhet godt nok. Og det er vel knapt mulig å ha mer forskjellig bakgrunn enn Lan og meg, og til tross for det så representerer vi samme parti og har stor respekt for hverandre, sier Sannes til TV 2.

Også Lan Marie Berg viser til at det er et sunnhetstegn for partiet at folk vil stille opp og at man har mange dyktige kandidater.

– Det er bare bra med konkurranse. De Grønne har gått fra å være et lite parti til en stor bevegelse med mange dyktige folk. Det gir oss et svært godt grunnlag for å bryte sperregrensa i 2021. Toine og Kriss er gode kandidater som jeg er sikker på at vil kunne gjøre en god jobb. De sitter begge med erfaringer og perspektiver som er viktige for partiet, sier Berg til TV 2.

Men hun sier også at hun etter fire år som byråd i Oslo er topp motivert til å tre inn og bidra i ledelsen nasjonalt i MDG. Avgjørelsen på nestlederkampen i partiet kommer på Landsmøtet.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook