FORHOLDER SEG TIL IOC: Idrettspresident Berit Kjøll.
FORHOLDER SEG TIL IOC: Idrettspresident Berit Kjøll. Foto: Terje Pedersen

NIF forholder seg til at OL avvikles som planlagt: – Men er det ikke trygt, så reiser vi ikke

Norges idrettsforbund (NIF) slår fast at hensynet til utøvernes sikkerhet og helse trumfer alle andre hensyn ved deltakelse i OL og Paralympics. Men enn så lenge forholder Norge seg til at OL går som planlagt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På grunn av utbruddet av koronaviruset spøker det av avviklingen av OL i sommer.

Men IOC har foreløpig ikke valgt å avlyse eller utsette arrangementet.

Norges idrettsforbund (NIF) gjør det i en pressemelding klart at beskjeden fra IOC og IPC foreløpig er at man vil gjennomføre OL og Paralympics som planlagt, og NIF forholder seg enn så lenge til det.

– Våre utøvere vil derfor, i lys av den informasjonen som foreligger nå, forberede seg på at mesterskapet avvikles som planlagt. Det gjøres i regi av Olympiatoppen innenfor de retningslinjer som til enhver tid foreligger, sier idrettspresident Berit Kjølli pressemeldingen.

LEDER I UTØVERKOMITÉEN: Astrid Uhrenholdt Jacobsen.
LEDER I UTØVERKOMITÉEN: Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Foto: Terje Pedersen

Leder i NIFs utøverkomité, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, er foreløpig avventende med tanke på innspillene de vil gi om OL bør avvikles eller ikke i sommer.

– Nei, enn så lenge må vi forholde oss til det som kom i pressemeldingen fra NIF. Jeg avventer med å komme med mer informasjon til IOC sin utøverkomité har gitt sine tilbakemeldinger, sier hun til TV 2.

– Har tillit at det gjøres ansvarlige vurderinger
NIF gjør det klart at sikkerhet og helse settes først i vurderingen av hvorvidt norske utøvere skal delta i idrettskonkurranser både nasjonalt og internasjonalt, og da gjelder det selvsagt også Tokyo-lekene. Inntil videre er planen å delta.

– Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité (NIF) følger kontinuerlig de helsefaglige og sikkerhetsmessige rådene og anbefalingene som kommer fra både internasjonalt og nasjonalt hold når vi gjør våre vurderinger om norsk deltakelse i OL/PL i Tokyo, sier idrettspresident Berit Kjøll.

– IOC har etablert en beredskapsgruppe vedrørende koronavirusutbruddet og vurderinger rundt gjennomføringen av lekene i Tokyo. Den består av arrangøren, myndighetene i Tokyo, japanske myndigheter, Verdens helseorganisasjon og IOC. Vi har tillit til at denne gruppen gjør ansvarlige vurderinger, selvsagt også de helsefaglige, fortsetter hun.

– Er det ikke trygt, så reiser vi ikke
Toppidrettssjef Tore Øvrebø deltok onsdag på vegne av NIF i et felles telefonmøte med IOC og de øvrige europeiske olympiske komiteer, med fokus på oppdatert status. Ingen nasjonale OL-komiteer tok da til orde for avlysning eller utsettelse av OL.

– Er det trygt, så reiser vi. Er det ikke trygt, så reiser vi ikke. Vi har god kontakt med eget helsepersonell, utøverne, IOC og verdens helsemyndigheter, sier Tore Øvrebø til NRK.

I tillegg har IOC denne uken avholdt tilsvarende møter med de internasjonale særforbundene (tirsdag) og med IOCs utøverkomité. Mange uttrykte bekymring for den alvorlige situasjonen verden er i, men heller ikke i disse møtene ble det tatt til orde for å avlyse eller utsette OL på det nåværende tidspunkt.

Utøverne vil bli hørt
– Koronavirussituasjonen er høyst uoversiktlig, og den endrer seg fra dag til dag. Hvordan den utvikler seg de neste ukene, både i Norge og i andre deler av verden, er vanskelig å vite. Vi vil til enhver tid forholde oss til de nasjonale internasjonale pålegg og anbefalinger fra ansvarlige helsemyndigheter og andre relevante myndighetsorganer i denne saken, sier Kjøll.

Det gjøres klart at Olympiatoppen har en tett og god dialog med NIFs utøverkomité og at utøvernes stemme vil bli en del av beslutningen om å sende utøvere til OL/Paralympics.

OL skal etter planen starte 24. juli og vare frem til 9. august – dersom det ikke blir stoppet som mange andre store idrettsarrangement i sommer.

(©NTB/TV 2)