NAV: Navs IT-systemer har sperringer som gjør at det ikke er i stand til å sende ut dagpenger, dersom det bryter med forutsetningene i folketrygdloven.
NAV: Navs IT-systemer har sperringer som gjør at det ikke er i stand til å sende ut dagpenger, dersom det bryter med forutsetningene i folketrygdloven. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix

Nav ikke i stand til å betale dagpenger

Navs IT-systemer er ikke i stand til å sende ut dagpenger slik Stortingets krisepakker har lovet.

Navs IT-system har sperringer som gjør at utbetalinger ikke blir godtatt hvis de bryter med forutsetningene i folketrygdloven. Da sendes ikke pengene ut, skriver Nationen.

Det betyr at hvis en saksbehandler i Nav forsøker å sende ut dagpenger tre dager etter at en arbeidstaker ble permittert, så vil ikke det gå. Bakgrunnen er at det egentlig er arbeidsgiver som skal betale permisjonen. Det var et av krisetiltakene Stortinget innførte torsdag.

Det kan bety store forsinkelser i utbetalingen av dagpenger i tiden fremover. Folk som forventer å få utbetalt penger i april, risikerer å måtte vente til juni, opplyser en Nav-ansatt til avisen.

– Nav jobber på spreng med sine systemer, så prøver vi å finne andre veier som ikke belaster Nav-systemet unødvendig, sier medlem av finanskomiteen Ola Elvestuen (V).

En av løsningene som vurderes, er at deler av utbetalingene ikke går gjennom Nav-systemet, men andre kanaler. Det kan bety at løsningene for studenter med deltidsstillinger går gjennom Lånekassen fremfor Nav.

Nav mottok 104.300 søknader om dagpenger tirsdag og onsdag denne uken. Nesten alle søknadene kommer fra folk som er blitt permittert av sin arbeidsgiver.

(©NTB)