STUPER PÅ BØRSEN: Aksjeverdien til Manchester United har sunket kraftig etter koronautbruddet i Europa.
STUPER PÅ BØRSEN: Aksjeverdien til Manchester United har sunket kraftig etter koronautbruddet i Europa. Foto: Carl Recine

Slik kan pandemien forandre overgangsmarkedet i internasjonal fotball

Overgangssummer og lønnsnivå vil gå ned. – Det vil bli lettere for de store klubbene å kjøpe spillere fra de små, spår økonomiprofessor.

Som de fleste andre industrier verden over, rammes også fotballen hardt av koronapandemien.

Utsatte kamper, ligaer på vent og tomme tribuner har allerede gitt en akutt inntektsstopp i fotballklubber verden over - og i Norge har det allerede ført til at flere profesjonelle klubber har måttet permittere spillere for å få hjulene til å gå rundt.

Men også i internasjonal toppfotball vil ringvirkningene bli store, spår ekspertene. En analyse gjort av et av verdens største revisjonsselskaper, KMPG, sier at klubbene i de fem største ligaene i verden til sammen kan risikere å tape 50 milliarder kroner.

– Inntektene går ned, og det må bety at verdien på en spiller også går ned. Det kan gi komplikasjoner på spillermarkedet, sier Kalle Moene, økonomiprofessor ved Universitetet i Oslo.

Kan gi forskjeller

For selv om fotball er en industri ganske ulik mange andre, er mekanismene som rår ved en økonomisk krise ganske lik. En midlertidig stopp i inntekter, som skjer nå, vil gi enkelte klubber et umiddelbart likviditetsproblem.

– Så det vil bli lettere for de sterke klubbene å kjøpe fra de svake. Store klubber kan jo styrke seg for en billig penge, for de små klubbene med likviditetsproblemer må selge unna, sier Moene.

Den samme spådommen kommer hans kollega fra Norges Handelshøyskole med.

– Som i alle andre industrier, vil selskapene med mest balanse i regnskapet være dem som vil stå igjen som vinnere i slike situasjoner. Gjerne store selskaper, som har mulighet til å investere igjen ganske raskt med midler de har i bakhånd, forklarer professor Mario Guajardo, og legger til:

– De vil også kunne få spillere til en lavere pris enn ellers, for klubbene med dårlig balanse vil være nødt til å selge for å overleve.

Spår nedgang i overgangssummer og lønn

Den fotballinteresserte chileneren tror at overgangssummene vil bli lavere og at den midlertidige stansen av inntekter gjør det sannsynlig at det generelle lønnsnivået også går ned.

SPÅR VANSKELIGE TIDER: Mina Finstad Berg tror koronautbruddet vil forandre dynamikken på overgangsmarkedet i internasjonal fotball.
SPÅR VANSKELIGE TIDER: Mina Finstad Berg tror koronautbruddet vil forandre dynamikken på overgangsmarkedet i internasjonal fotball. Foto: Øyvind Ganesh Eknes, Tv 2

– En generell deflasjon i fotballøkonomien vil gjøre det utfordrende for klubber som har høytlønnede spillere de ønsker å bli kvitt. Om det generelle lønnsnivået synker, vil det bli vanskeligere å få dem videre til andre klubber, sier TV 2-ekspert Mina Finstad Berg, som tror krisen vil bli ekstra vanskelig for enkelte storklubber:

– Klubber med stor gjeld vil merke det veldig, men også klubber som baserer inntekten sin på å selge spillere til store summer. Det har jo vært en inflasjon i overgangsmarkedet de siste årene, men nå blir det vanskeligere å belage seg på å tjene store penger på spillersalg, sier hun.

Og med de gjeldende Financial Fair Play-reglene innført av UEFA, som skal hindre klubber i å bruke mer penger enn de tjener, vil det bli ekstra vanskelig for de minste.

– Hvis inntektene går ned for de mindre klubbene, har de mindre å bruke. De store, globale merkevarene vil nok klare seg, forklarer Guajardo.

– Så krisen kan potensielt føre med seg endringer i Financial Fair Play-ordningen, fordi klubber rett og slett vil slite på inntektssiden, legger Finstad Berg til.

Usikker fremtid

Hvor store de økonomiske tapene blir for klubbene, synes Guajardo er vanskelig å spå på nåværende tidspunkt. Han mener at det vil bli avgjort av krisens varighet.

For akkurat nå er det største tapet manglende inntekter knyttet til selve kampdagen, som billettinntekter og salg av effekter, ettersom det ikke spilles kamper. Men for de største klubbene utgjør ikke denne inntektskilden en stor del av den totale omsetningen.

Den årlige fotballrapporten fra Deloitte viser nemlig at TV-penger er den viktigste inntektskilden for klubbene i de største ligaene, deretter følger kommersielle inntekter, som sponsoravtaler.

– Så hva skjer dersom de som har betalt for å vise kampene holder igjen betalinger fordi det ikke er noen kamper å vise? Dette gjelder både for ligaene, og for UEFA, som deler sine inntekter tilbake til klubbene som bonuser, sier undrer Finstad Berg.

– For mange klubber vil den økonomiske situasjonen avhenge av hvor raskt fotballen kan starte opp igjen. Kan den bli vist på TV uten fans? Det kan jo hende enda flere da vil se på, ettersom folk er hjemme uansett, sier Guajardo.

Kommersielle inntekter kan bli lavere

Men dersom pandemien også byr på utfordrende tider for menneskers private økonomi, og ikke minst andre bedrifters, kan det også gå utover prisen for TV-rettighetene - som igjen vil gi mindre utbetaling til klubbene.

– Dersom det blir en økonomisk krise i mange land over tid, vil betalingsviljen hos både forbrukere og bedrifter synke kraftig. Det kan føre til at prisen for TV-rettigheter vil synke, sier Finstad Berg.

SPONSET AV FLYSELSKAP: Roma er en av flere storklubber som blir sponset av flyselskaper.
SPONSET AV FLYSELSKAP: Roma er en av flere storklubber som blir sponset av flyselskaper. Foto: Filippo Monteforte

Det kan også de kommersielle inntektene gjøre. For eksempel er flyindustrien, som lider stort av følgene av koronapandemien, tungt inne på sponsorsiden hos noen av verdens største klubber.

– Det spørs i hvilken grad bedrifter vil ønske eller være i stand til å sponse fotballklubber med like mye penger etter en tøff periode. Det er veldig vanskelig å spå akkurat nå, sier Guajardo.

Stuper på børsen

All usikkerheten knyttet til fotballøkonomien fremover, har allerede gjort seg utslagsgivende for børsnoterte fotballklubber. Den siste måneden har aksjeverdien til klubber som Manchester United, Borussia Dortmund og Juventus stupt.

For United har verdien sunket med over 30 prosent, mens prisen for en aksje i Juventus er blitt halvert etter koronautbruddet.

De tallene mener Kalle Moene at man må ta med en klype salt.

– Siden fotballen ikke har mye erfaring fra en slik situasjon, er det typisk at man kjøper seg ut av fotballklubber nå. Selv om verdien på aksjen er halvert, tror jeg ikke verdien på klubben er halvert, sier han, og legger til:

– Jeg tror det er en god deal å kjøpe aksjer i Manchester United nå.