PRISØKNING: Prisen kan stige på en rekke varer fremover. FOTO: NTB Scanpix
PRISØKNING: Prisen kan stige på en rekke varer fremover. FOTO: NTB Scanpix

Disse ni varene kan bli dyrere fremover

Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand forklarer hvordan svekket krone og koronakrise kan påvirke prislappen.

Kronen har knapt vært svakere i nyere tid, i tillegg herjer koronapandemien. Hva betyr det egentlig for din og min lommebok? Hvilke varer blir dyrere i butikkene fremover?

TV 2 har spurt Cecilie Tvetenstrand, forbrukerøkonom i Danske Bank om hva som kan skje med prisene på vanlige varer i Norge – dersom kronen forblir svekket over tid.

– Mange varer i matbutikken vil trolig bli litt dyrere hver for seg. Men hvis dette er ting vi handler mye og ofte, så blir plutselig en full handlekurv langt dyrere enn vanlig. Da får det direkte innvirkning på lommeboken, sier Tvetenstrand til TV 2.

PRISØKINING: Cecilie Tvetenstrand forklarer hva som kan skje med vanlige varer i butikken. FOTO: Danske bank/ Sturlasson
PRISØKINING: Cecilie Tvetenstrand forklarer hva som kan skje med vanlige varer i butikken. FOTO: Danske bank/ Sturlasson

Her forklarer Tvetenstrands hvordan vanlige varer og husholdningsartikler kan blir påvirket av en svekket krone:

1. Frukt og grønnsaker

– Bananene vi spiser kommer fra Costa Rica og Ecuador, brokkolien fra Spania og avokadoen fra Sør-Amerika. Mye frukt og grønnsaker i norske butikker er importert. Hver vare kan bli ganske mye dyrere, så totalt sett kan vi kanskje kjøpe mindre mat for lønnen vår fremover.

2. Babyprodukter

– Mange av de mest populære babyproduktene kommer fra USA, som eksempelvis Natusan fra Johnson og Johnson. Dollaren er svært sterk mot kronen akkurat nå. For noen år siden kostet en dollar sju-åtte kroner, mot nesten tolv norske kroner nå. Hvor mye dyrere produktene blir, er vanskelig å spå. Lagrene er kanskje betalt etter den gamle dollarkursen, men hvis dette vedvarer, vil prisene trolig stige.

ASIA: Mye elektronikk er produsert i Kina, som er rammet av koronakrisen. FOTO: NTB Scanpix
ASIA: Mye elektronikk er produsert i Kina, som er rammet av koronakrisen. FOTO: NTB Scanpix

3. TV og elektronikk

– Det aller meste av TVer, smarttelefoner og laptoper importeres fra asiatiske land som Kina, Korea og Taiwan, som har vært hardt rammet av koronakrisen. Flere fabrikker har vært stengt. En populær vare som Iphone vil trolig bli en god del dyrere hvis kronen holder seg svak. Slike varer kan fort stige opp mot 20 prosent hvis valutaen er som i dag.

4. Vin

– Det er ikke bare en svekket krone som påvirker vinpriser. Store vinland som Italia, Frankrike, Spania og Tyskland står i tillegg midt i koronakrisen og er i total lockdown. Fremover vil de trolig levere langt mindre varer enn de pleier. Høy etterspørsel og lavere tilbud gjør at prisen kan stige betydelig hvis ikke kronen styrker seg igjen.

5. Biler

– Alle biler som kjøres i Norge er produsert i andre land, BMW i Tyskland og Toyota i Japan. Bilimportørene i Norge har har ofte ordrer som går langt frem i tid. Noen kan få problemer med å betale for bilene, om regningen må betales etter dagens kronekurs. Dette kan true importbransjen, og arbeidsplasser kan forsvinne. Det kan igjen føre til at bilene blir dyrere.

SNEAKERS: Prisen på dette kan bli høyere. FOTO: NTB Scanpix
SNEAKERS: Prisen på dette kan bli høyere. FOTO: NTB Scanpix

6: Klær og sko

– Klær og sko har vært billig i Norge veldig lenge, så det har vi vent oss til. Men flere fabrikker har måtte stenge eller begrense produksjonen under koronautbruddet, så det kan oppstå manko på enkelte varer. Mange merkevarer har en mellomstasjon i Europa, som igjen selger til importører i Norge. Hvis importørene må betale regningen i euro med så lav krone, blir det dyrt. En del av dette vil havne på prislappen i butikk.

7: Kosmetikk og egenpleie

– L'Oreal er franskeid, Dove er fra Storbritannia. Her kan prisøkningen både komme i dagligvare, og hos apotek eller parfymeri. En euro koster nå over tolv kroner. Hvis importørene må betale for varene i euro, kan det bli dyrt for både dem - og til slutt for oss.

IMPORTERT: Det kan koste mer for franske oster. FOTO: NTB Scanpix
IMPORTERT: Det kan koste mer for franske oster. FOTO: NTB Scanpix

8: Franske oster og biff

– Mange av de vanlige meieriproduktene, som melk, yoghurt og rømme, er produsert i Norge. Men en del oster, som parmesan og brie, er importert. Disse kan få en prisøkning. Selv om miljøfokuset øker, spiser nordmenn fortsatt mye biff. Kjøttet i kjøledisken kommer ofte fra Sør-Amerika eller Afrika. Der kan prisen stige.

9: Generell netthandel

– Med halve Norge i lockdown, er det nok mange som handler på nett akkurat nå. Men ta en ekstra sjekk på valutakalkulatoren før du betaler. Ikke tenk at det du betalte før er det du betaler nå!