– Helt feil måte å gjøre det på

Ranheim-spiller Michael Karlsen mener Haugesunds grep vil få større konsekvenser på sikt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Haugesund ble første klubb i Eliteserien til å permittere spillere og trenere på førstelaget etter at koronaviruset har stanset fotballen, men fem av spillere ble skånet av klubben.

Det har skapt debatt i Fotball-Norge. Molde-direktør Ole Erik Stavrum var kritisk og sa at de aldri ville fulgt Haugesunds eksempel.

Ranheim-spiller Michael Karlsen har lagt ut flere meldinger på Twitter, der han kritiserte Haugesunds håndtering av situasjonen.

– Jeg synes det er en helt feil måte å gjøre det på. Det viktigste er å berge klubben, men da må det gjøres på en rettferdig måte. Min holdning er at enten må det være alle eller ingen. Er det alle, skjønner samtlige at det blir gjort rettferdig, og da er det enklere å forholde seg til det å være lojal til klubben du er i, sier Karlsen til TV 2.

– Det kan ødelegge alt

Kevin Krygård, Benjamin Källman, Alexander Ammitzbøll, Mikkel Dessler og Ibrahima Wadji er de eneste Haugesund-spillerne som ikke ble permittert. Mens de tre førstnevnte får beholde lønna av såkalte solidaritetshensyn, er det andre motiver som gjelder for Wadji og Dessler. FKHs daglige leder, John Harald Log, innrømmet at han fryktet agenter ville snappe spillerne.

– Det kan ødelegge alt. På sikt mener jeg det har større konsekvenser å gjøre det på den måten. Det kan være sånn at det er flere som vil forlate klubben på det gjøres på en så urettferdig måte. Det sitter spillere der som har levert på en høy standard i Eliteserien over flere år. Jeg lurer på hva de sitter og tenker nå. Er de mindre verdt enn de to andre som ikke ble permittert? sier Karlsen, som sitter i karantene med tre andre lagkameratene – alle med helsepersonell som samboere – etter å ha returnert fra Marbella.

Da TV 2 snakket med Haugesund-spiller Niklas Sandberg onsdag, mente klubben måtte stå for avgjørelsen om å la være å permittere Wajdi og Dessler. Sandberg la til at begge spillerne er gode kompiser av ham.

Med spillere permittert er det en fare for at de kan forsvinne til andre klubber. De norske klubbene kommer ikke til å hente spillere fra hverandre, men det finnes utenlandske klubber og agenter som kan prøve seg.

– Hvis man da velger å forlate skuta, så har du en del verdier jeg ikke ønsker å ha i min klubb. Hvis du velger å gjøre sånn som Haugesund, skaper det kaos i gruppa og garderoben. Kulturen forsvinner dag for dag. Jeg kan forstå de som vil forlate den situasjonen der, så akkurat det der synes ikke jeg noe om i det hele tatt. Hva gjør det med en spillergruppe? spør Michael Karlsen.

Ber andre forholde seg til egen klubb

Haugesund-styreleder Leiv Helge Kaldheim har respekt for at folk er kritiske.

– Det er en vanskelig situasjon, og vi har vært inne på de betraktningene som jeg forstår går rundt i toppklubbene nå. Vi har valgt å foreta en avgjørelse som nok avviker fra tankene som foreløpig er kommet ut. Så er det opp til klubbene som sitter med en avgjørelse foran seg på fritt grunnlag å håndtere situasjonen. Det er krevende for en klubb som FK Haugesund å ta denne type avgjørelser, og vi ber om respekt fra kollegene i toppklubber og ber dem om å forholde seg til egen klubb når de uttaler seg i media, sier Kaldheim til TV 2.

TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen har forståelse for FKHs håndtering.

– Det er veldig enkelt å si at det er usolidarisk overfor spillerne, men prøv å stå i daglig leders sko med sitt Excel-ark. Permitterer han enkelte spillere, risikerer han at de kan bli hentet av utenlandsk klubb og tape en verdi som kan være fem til ti millioner kroner. Det er et umulig puslespill å legge, og de må gjøre det så godt de kan, sier den tidligere Start-spilleren.

Ranheim, som rykket ned til Obos-ligaen forrige sesong, har så langt ikke permittert noen av spillerne.

– Vi vet at vi har åpen dialog med klubben. Hvis det skjer, så er det det beste for klubben akkurat nå. Poenget er at det er viktig at klubbene berges. Hvis det blir permittering, er vi innstilt på å gjennomføre det på en god måte, sier Michael Karlsen om situasjonen i egen klubb.