FILE PHOTO: Norway's Prime Minister Erna Solberg speaks during a joint news conference with German Chancellor Angela Merkel in Berlin, Germany, October 15, 2019. REUTERS/Michele Tantussi/File Photo
OSLO  20151021.
Oslos nye byregjering
Geir Lippestad (Ap) ble onsdag utnevnt til byråd for næring og eierskap, med ansvar for integrering og mangfold. 
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Regjeringens korona-kriselov er galskap

Advokat Geir Lippestad slår nå alarm om regjeringens kriselov, som etter planen vedtas i Stortinget torsdag. Han mener regjeringen nå setter befolkningens tillit på spill.

Torsdag bekreftet Erna Solberg at regjeringen sender et forslag til Stortinget, der regjeringen får utvidede fullmakter under korona-krisen.

– Dette er ekstraordinær situasjon, regjeringen vil derfor i ettermiddag sende en proposisjon til stortinget som vil kunne gi regjeringen mulighet til raskt å fastsette forskrifter, også som fraviker fra lov, sa Solberg.

Regjeringen har vært i samtaler med opposisjonen siden søndag, og har nå flertall for kriseloven.

Loven skal gjøre det enklere å sette i verk tiltak som anses som nødvendige i den ekstraordinære situasjonen landet står i. Regjeringen kan bruke den til å nedsette regler som ellers måtte ha blitt vedtatt i Stortinget.

Nå går den profilerte advokaten Geir Lippestad ut med en kraftig advarsel til landets politikere.

– Regjeringens korona-kriselov er galskap. Sette demokrati og rettssikkerhet for oss alle til side for å kunne styre? Få på plass raske beslutningslinjer i samarbeid med Stortinget. Det forventer vi at våre ledere får til. Det handler om å beholde tilliten, sier Lippestad.

– Rett medisin i krisetider som dette er ikke å svekke rettssikkerheten til oss alle, men å styre og kommunisere klart og tydelig, sier advokaten til TV 2.

– All makt til regjeringen

Han er tidligere byråd i Oslo for Arbeiderpartiet.

– Det er ikke Stortinget som har vært problemet her. Ved denne kriseloven opphører maktfordelingsprinsippet i norsk rett. Man gir all makt til regjeringen i en situasjon Stortinget ikke kan møtes. Det må være 87 representanter til stede i Stortinget på samme sted og samme tid om Stortinget skal kunne oppheve forskrift som er gitt etter denne loven. Vi kan godt komme i en situasjon der det ikke er mulig for så mange å møte, sier Lippestad.

Torsdag i forrige uke vedtok presidentskapet at antallet representanter tilstede i salen når møtet settes og under voteringer reduseres til 87 ut april. Etter Grunnloven kan ikke Stortinget holdes med mindre minst halvparten av dets medlemmer er tilstede.

BEKYMRET: Geir Lippestad mener regjeringen gjør et stort feilgrep.
BEKYMRET: Geir Lippestad mener regjeringen gjør et stort feilgrep. Foto: Vidar Ruud

– Setter tilliten på spill

– I krisetider er våre ledere helt avhengig av befolkningens tillit. Demokrati, maktfordeling og rettssikkerhet er verdier som uansett hvem som styrer gjør at tilliten til våre ledere er høy i Norge . Det farligste vi kan gjøre i krisetider er å sette denne tilliten på spill, sier Lippestad.

Han mener alle partiene nå bør sette seg sammen og finne raske og gode kommandolinjer mellom regjeringen og Stortinget.

– Det er god ledelse. Vi forventer god ledelse nå. Å sette grunnloven til side er ikke god ledelse, sier advokaten.

Ap-leder Jonas Gahr Støre har uttrykt støtte til loven. Men han kommer også med en advarende pekefinger.

– Denne loven stiller store krav til regjeringens seriøsitet og evne til å informere godt. Vi legger til grunn at den fellesskapsholdningen vi nå sammen legger til grunn gjør at loven blir praktisert i tråd med våre demokratiske tradisjoner, sier Støre i en kommentar til NTB.

Ap-lederen mener det er avgjørende at loven bare skal gjelde i seks måneder, at den holder seg innenfor Grunnloven og kan oppheves av et mindretall på en tredel stortingsrepresentantene.

Justisminister Monica Mæland (H) har understreket at Stortinget skal meddeles alle forskrifter som gis.

SE VIDEO: Solberg: Derfor trenger vi en kriselov

Flere reagerer

Jussprofessor Terje Einarsen reagerer kraftig på at Stortinget etter alt å dømme vil vedta en fullmaktslov.

Einarsen bruker ord som hemmelighetskremmeri og lite demokratisk når han overfor Dagbladet beskriver prosessen rundt kriseloven de siste dagene.

– Det er en grunn til at man har høringer og ikke minst offentlig debatt slik at det er mulig å komme fram med motforestillinger. Jeg har ikke så veldig stor tro på at de som forbereder en sånn fullmakt, har tilstrekkelig tid til å sette seg inn i problemstillinger som berører menneskerettighetene og grunnloven, sier Einarsen, som er ekspert på menneskerettigheter og leder av Den internasjonale juristkommisjonens norske avdeling, ICJ-Norge.

Professor ved Institutt for privatrett ved UiO, Hans Petter Graver, kaller den ekstraordinære beredskapsloven galskap.

– Her er det bare fantasien som setter grenser, sa Hans Petter Graver under kveldens sending av Dagsnytt 18.

– Det kan gi hjemmel for ting vi ikke har tenkt på.