Haugesund permitterer deler av spillerstallen.
Haugesund permitterer deler av spillerstallen. Foto: Teigen, Trond Reidar

Haugesund permitterer deler av spillerstallen

FK Haugesund permitterer trenere og deler av spillerstallen. To spillere skjermes av frykt for at andre klubber kan snappe dem opp gratis. Niklas Sandberg var forberedt på permitteringsbeskjeden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er korrekt. Det skjedde i dag. Det måtte vel komme, sier hovedtrener Jostein Grindhaug, som fikk beskjeden i et telefonmøte, til TV 2.

Haugesund er første eliteserieklubb som permitterer spillere som følge av koronaviruset.

Fem av spillerne i spillerstallen skal ikke være permittert, ifølge TV 2s opplysninger. De norske toppklubbene er enige om å skjerme verdifulle spillere, eller de som ikke vil få dagpenger, fra permitteringer.

Daglig leder John Harald Log er nå eneste mann på kontoret til klubben. Han bekrefter at fem av spillerne ikke er permittert:

– Tre av dem er av solidaritetshensyn. Det er ikke alle som er registrert og har rettigheter i NAV-systemet, sier han til TV 2.

– Hva med de to siste?

– Der må jeg være så ærlig å si at det er av frykt for at agenter skal ta dem.

Han vil ikke opplyse hvem som ikke er permittert, men etter det TV 2 erfarer gjelder det Ibrahima Wadji, Benjamin Källman, Alexander Ammitzbøll, Mikkel Dessler og Kevin Krygård.

– Hvordan er det å måtte permittere så mange?

– Det er jævlig tungt. Det er ikke sånn det skulle bli. Nå skulle vi lade opp til Eliteserien og glede oss. Gresset har aldri vært grønnere. Men sånn er verden, vi må forholde oss til det. Jeg er alene igjen her nå.

Når det gjelder de permitterte spillerne, frykter han ikke at norske klubber vil forsøke å utnytte situasjonen.

– Vi er ikke redde norske klubber, der har vi god dialog. Vi forholder oss enkelt og greit til dem, vi sitter alle i samme båt. Men faktorer utenom norske klubber bekymrer meg litt. Jeg er en skeptisk fyr, som stoler på få.

Haugesund-spiller:– Vi var forberedt

Niklas Sandberg.
Niklas Sandberg. Foto: Jan Kåre Ness

Niklas Sandberg (24) er en av de permitterte i Haugesund.

– Det har vært snakk om det i klubben et par dager, og vi har fått info om at det kan skje. Vi var forberedt på det, og det er selvsagt kjipt. Men det er også folk som har det verre enn oss. Det er den veien Fotball-Norge og resten av landet tar nå. Klubben er redd for å gå konkurs, sier Sandberg til TV 2.

Han opplyser at han får vanlig lønn de neste tre ukene, før det er over på dagpenger.

– Hva tenker du å gjøre nå?

– Det er litt tidlig å si. Jeg tenker bare å trene, så får sesongen komme når den kommer. Jeg har det veldig bra i Haugesund akkurat nå, så det skal komme et bra tilbud fra noe annet for å hoppe på det. I Norge er klubbene solidariske med hverandre, så det måtte i så fall blitt utlandet. Men jeg tror ikke jeg er så aktuell for det, sier Sandberg

– Synes du det er OK, eller urettferdig at to spillere skjermes av klubben for å sikre at de ikke plukkes opp av agenter?

–Det må være to sinnssykt gode spillere da, he-he. Det må nesten klubben stå for. Det er gode kompiser av meg, begge to.

Andre klubber som i dag har permittert administrasjon og spillerstaller er Sandnes Ulf, Øygarden og Sogndal.

Vil komme mer

– Dette er noe vi kommer til å se mer av fra norske klubber de neste dagene, for når man fra før av hadde en anstrengt økonomi er dette en av flere ting de må gjøre for å unngå konkurs, sier TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen.

Han tror spillerne har full forståelse for at klubbene må gjøre det de nå gjør.

– Så vil det naturligvis alltid oppstå litt misnøye når noen spillere blir skånet. Det kan være flere grunner til at noen av spillerne ikke blir permittert, og i Haugesund er det tre av spillerne som slipper unna fordi de ikke ville fått dagpenger grunnet at de ikke har vært lenge nok i Norge.

I andre tilfeller vil de spillerne som har størst salgspotensial vil slippe unna. Rett og slett fordi klubbene ikke tør. De norske klubbene vil ikke hente spillere fra hverandre, men det finnes utenlandske klubber og agenter som kan prøve seg.

– Det er krise i de norske fotballklubbene, og selv om de helt sikkert vil få sine bidrag fra diverse hold de neste ukene tviler jeg veldig på at det vil være nok til å ta inn alt det de taper på grunn av dette viruset, sier Jesper Mathisen.