Frykter de skal gå konkurs før sommeren: – Kontoen gikk tom etter fire dager

Bacchus Spiseri AS i Oslo sentrum er blant bedriftene som nå frykter å gå konkurs i løpet av kort tid. – Vi er tomme for kontanter, sier daglig leder Lena Bøhn.

Det er vanskelige tider for næringslivet, og mange små og mellomstore bedrifter har allerede store problemer som følge av koronakrisen.

En av disse, er Bacchus Spiseri AS i Oslo sentrum. De drifter Bacchus Spiseri & Vinhus, og i 2019 pusset de opp nabolokalet, der de åpnet Esaias vin og kaffe.

– Situasjonen nå er at vi begynner for alvor å gå tom for kontanter, allerede, sier styreleder Audun Bøhn.

De stengte ned driften fredag, etter at Oslo kommune hadde kommet med nye retningslinjer i kampen mot koronakrisen.

Tiltakene innebar blant annet at det måtte være lagt opp til at det kunne være en meters avstand mellom gjestene.

– Så lenge situasjonen er såpass uavklart, så kan vi ikke betale ut noe mer. Vi varsler og er i dialog med gårdeier og banken for å få avdragsfrihet, og det vi kan for å stoppe utbetalinger, sier han.

Permitterte ansatte

Bacchus har drevet i 30 år. Bøhn og kona Lena Bøhn, som er daglig leder, har drevet de siste 12 årene.

– Vi føler vi har hatt en forsvarlig drift, og har vært forberedt på dårlig vær om sommeren og lignende som påvirker omsetningen. Men dette kunne vi ikke forutsett, at vi må stenge helt, på ubestemt tid, sier Lena Bøhn.

STENGT: Lena Bøhn og ektemannen Audun Bøhn så seg tvunget til å stenge driften fredag. Foto: Kristin Grønning / TV 2
STENGT: Lena Bøhn og ektemannen Audun Bøhn så seg tvunget til å stenge driften fredag. Foto: Kristin Grønning / TV 2

Restauranten har nå måttet permittere de 22 ansatte. Opprinnelig skulle de nå ha gått i gang med ansettelse av 10 til 15 ansatte til, for sommersesongen.

– Vi er veldig glad i våre ansatte, og har folk som har jobbet for oss i mange år. Nå håper vi at vi vil være i stand til å åpne igjen, og at de har en jobb å komme tilbake til, sier de to.

På de dagene de nå har vært stengt, har de mistet en kontantstrøm på 500.000, opplyser de.

Konkurs før sommeren

De sitter nå å ser på hva de skal selge, og vurderer å gå inn med private midler for å holde bedriften flytende enn så lenge.

For å frigjøre private midler, må de eventuelt selge huset eller bilen sin.

– Det er egentlig en ganske forvirrende situasjon. Hvor mye penger vi kommer til å mangle om en måned, vet vi ikke. Dette er jo en bransje hvor vi er avhengig av jevne inntekter for å få betalt utgiftene, svært få har bygget seg opp en stor buffer, sier Lena.

Audun Bøhn sier at dersom de ikke får åpnet før 1. mai, ser det dårlig ut.

– Hadde det ikke vært for de tiltakene regjeringen har satt inn, hadde dette sett bekmørkt ut. Samtidig savner vi ytterligere tiltak. For eksempel burde vi fått utsatt arbeidsgiveravgiften, næringsavgiften, og andre offentlige avgifter, sier han.

Regjeringen la mandag fram tiltak som blant annet letter situasjonen for bedrifter som må permittere ansatte, og som sørger for at de permitterte får full lønn i 20 dager.

– Varer dette lenge, er vi konkurs før sommeren. Og det vil alle andre små bedrifter være også, sier Lena.

Nå håper de at deler av driften etterhvert kan åpnes.

– Vi ser på muligheter for å eventuelt åpne deler av uteserveringen eller lignende. Vi er ikke rigget for take-away-servering, men ser på muligheter i forhold til dette også, sier hun.

Funn i SMBs undersøkelse:

  • Mer enn 6 av 10 bedrifter (63 prosent) svarer at bedriftens økonomiske situasjon blir verre om 1 måned. I tillegg er 1 av 4 usikre.
  • 1 av 4 bedrifter svarer at de har vanskeligheter med å betale enten avgifter, lønn eller kostnader for lokaler.
  • Mer enn 4 av 10 bedrifter (42 prosent) ser en fare for konkurs hvis det ikke bedrer seg før sommeren. I tillegg 28 prosent som er usikre.
  • Hele 23 prosent, eller nær 1 av 4 av bedriftene, anslår sannsynligheten for en konkurs til over 50 prosent.
  • I tillegg er det 31 prosent som svarer 20 til 50 prosent sjanse for konkurs.
  • Hele 7 av 10 bedrifter ønsker at myndighetene utsetter konkursbegjæringer og finner løsninger med utsettelse i dagens krevende situasjon.

– Vil ha erstatning

SMB Norge er en nærings- og interesseorganisasjon for små- og mellomstore bedrifter i Norge.

De har gjennomført en spørreundersøkelse blant sine medlemmer, som viser at svært mange nå er bekymret. Over 1000 bedrifter over hele landet har svart på undersøkelsen.

Ifølge undersøkelsen forventer 63 prosent av bedriftene at deres økonomiske situasjon kommer til å være langt vanskeligere om en måned enn i dag.

42 prosent svarer at det er sannsynlig bedriften går konkurs før sommeren om situasjonen ikke endrer seg.

– Trenger erstatning

Leder for politikk og samfunnskontakt hos SMB Norge, Jørund Rytman, sier situasjonen nå er kritisk for mange bedrifter.

– Når har mange fått næringforbud og strenge restriksjoner, og dette merker frisører, serveringssteder og lignende veldig på kroppen. Vi mener det må på plass en erstatning fra staten for dette, og det må på plass raskt, sier han til TV 2.

SMB er også i kontakt med myndighetene for å se på en mulighet for kompetanse-heving i den perioden bedriftene er stengt.

– Dette kunne jo være en unik mulighet for staten til å kunne gi tilbud om etterutdanning og kurs, en skikkelig kompetanse-heving, som vil kunne gjøre oss mer konkurransedyktige på sikt, sier han.