NORGES BIDRAG: Ulrikke Brandstorp vant Melodi Grand Prix i Trondheim spektrum i februar.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix
NORGES BIDRAG: Ulrikke Brandstorp vant Melodi Grand Prix i Trondheim spektrum i februar. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Eurovision Song Contest i Nederland blir avlyst

Eurovision Song Contest 2020 skulle arrangeres i Rotterdam i Nederland i mai, men nå er årets konkurranse avlyst på grunn av korona-krisen.

Den 65. utgaven av Eurovision Song Contest skulle arrangeres i Rotterdam i Nederland i midten av mai, men nå er den avlyst.

Det skriver arrangøren EBU (Den europeiske kringkastingsunion) i en pressemelding onsdag.

– Vi beklager dypt at vi må kunngjøre kanselleringen av Eurovision Song Contest 2020 i Rotterdam, skriver EBU.

Norge skulle opptre i den første semifinalen 12. mai, mens finalen skulle finne sted 16. mai i konsert- og konferansesenteret Rotterdam Ahoy.

– Umulig å fortsette

EBU skriver at de har undersøkt ulike alternativer de siste ukene, men at det ikke er mulig å arrangere konkurransen.

– Usikkerheten som kommer av spredningen av COVID-19 over hele Europa – og begrensningene som er satt av myndighetene til de deltagende kringkasterne og de nederlandske myndighetene – betyr at EBU har tatt den vanskelige beslutningen at det er umulig å fortsett med live-arrangementet som planlagt, skriver de.

Eurovision har blitt arrangert hvert år de siste 64 årene, og i fjor samlet musikkonkurransen over 180 millioner TV-seere.

– Vi, som millioner av fans over hele verden, er ekstremt triste for at det ikke kan finne sted i mai, skriver EBU.

President Morten Thomassen i den norske Melodi Grand Prix-klubben sier dette er en trist dag.

– Julaften for oss ESC-fans er liksom avlyst, men helse må gå foran alt. Jeg håper at så mange som mulig av årets artister får være med til neste år, sier Thomassen til TV 2.

Muligens Rotterdam i 2021

I pressemeldingen skriver EBU at de vil opprettholde en dialog med den nederlandske arrangøren om muligheten for å arrangere Eurovision 2021 i Rotterdam.

Det er usikkert om de utvalgte artistene fra i år får mulighet til å konkurrere med sine låter neste år.

– Dette skal diskuteres med referansegruppen og de deltagende kringkasterne, og en beslutning vil bli kommunisert senere, skriver Eurovision på sine offisielle nettsider.

Ulrikke for Norge

41 land skulle delta i årets Eurovision, og alle låtene har blitt lansert. Onsdag formiddag mente bookmakerne at Bulgaria hadde størst sjanse til å vinne, etterfulgt av Sveits og Litauen. Det viser en oversikt over odds som nettsiden Eurovision World har samlet.

På bettinglistene lå Norge på en 11. plass, like foran Sverige.

I februar vant Ulrikke Brandstorp (24) den norske Melodi Grand Prix-finalen med låten «Attention», og dermed skulle hun representere Norge i årets Eurovision.

Den norske finalen gikk ikke smertefritt for seg, da NRK fikk tekniske problem med publikumsavstemningen og måtte gå for en backup-løsning. En folkejury på 30 personer bestemte hvilke fire artister som skulle gå videre, noe som fikk både fansen og artistene til å reagere.

Da det stod fire artister igjen, kunne TV-seerne stemme, og de kåret Brandstorp til vinner.

– Lei meg

I en pressemelding fra NRK sier Brandstorp følgende om Eurovision-avlysningen:

– Vi har gledet oss helt ekstremt mye til å kunne representere Norge i Rotterdam, men akkurat nå handler det om viktigere ting enn en musikkonkurranse, det står om liv og helse. Jeg har full forståelse for at arrangørene har kommet til denne avgjørelsen, slik at fokuset nå er på å stoppe koronaviruset verden rundt. Jeg er naturligvis også lei meg, men nå må jeg sette meg ned sammen med NRK og finne ut mer om hva dette betyr, sier hun.

NRKs Melodi Grand Prix-sjef, Stig Karlsen, sier de trenger tid på å fordøye nyheten.

– Nå har vi akkurat blitt kjent med avgjørelsen til EBU, og vi trenger derfor noe tid til å se nærmere på hva det betyr. Dette er naturligvis leit for alle som har gledet seg til Eurovision og ikke minst Ulrikke som var klar for avreise for å representere Norge. Vi vil komme tilbake med informasjon så fort vi har noe å dele, sier Karlsen i pressemeldingen.

43 døde i Nederland

Etter at nederlandske Duncan Lawrence vant fjorårets internasjonale konkurranse med låten «Arcade», ble det Nederland som fikk oppdraget med å arrangere Eurovision 2020.

Korona-viruset har rammet landet hardt. Ifølge nettavisen NL Times er 43 nederlendere døde av viruset, og tirsdag hadde over 1.700 testet positivt.

Skoler og barnehager er stengt, og det samme gjelder spisesteder og treningssentre, skriver avisen Algemeen Dagblad. Landet har også innført et forbud mot arrangementer som samler mer enn 100 mennesker.

Nederlendere blir oppfordret til å ikke reise utenlands, og landet blir rammet av EUs bestemmelse om å innføre 30 dagers innreiseforbud til unionen.