SEIRET: Thomas Wærner. Foto: Loren Holmes
SEIRET: Thomas Wærner. Foto: Loren Holmes

Thomas Wærner vant Iditarod i suveren stil

Den norske hundekjøreren Thomas Wærner gikk onsdag formiddag i mål som klar vinner av verdens tøffeste hundekjøringsløp Iditarod.

ni47-åringen fra Torpa tok en suveren seier, og de siste strekkene har nærmest vært en ren parademarsj for ham. Seiersfesten etter målgang i Nome var begrenset på grunn av frykt for spredning av koronaviruset.

Over fem og en halv time etter Wærner kom veteranen og trippel-vinner (2004, 2013 og 2017) Mitch Seavey i mål til andreplass.

Beste kvinne, Jessie Royer, ble nummer tre halvannen time bak Seavey.

Kun nordmenn og amerikanere

Wærner er den tredje nordmannen som går til topps i det prestisjetunge hundeløpet. Robert Sørlie vant i 2003 og 2005, mens Roar Leifseth Ulsom vant i 2018.

Den norske trioen er de eneste ikke-amerikanerne som har gått til topps i prestisjeløpets 48 år lange historie.

Ny topp-plassering for Ulsom

Etter triumfen for to år siden og andreplassen i fjor ble Ulsom i år nummer seks. Det er ranaværingens åttende strake topp sju-plassering siden hans debut i 2013. Ulsom flyttet til Alaska i 2011 for å satse på hundesledeløp.

I mål kl. 00.37

Wærner forlot sjekkpunktet White Mountain med en ledelse på over fem timer med sine ti gjenværende hunder i spannet trsdag. Han ankom det siste sjekkpunktet Safety ved 21.15-tiden lokal tid og hadde da bare sjarmøretappen på drøye tre mil langs kysten av Beringstredet igjen til målet i Nome.

Wærner tok seg et par minutters stopp på det siste punktet før han la ut på de siste kilometerne.

Seiersherren kom til mål i Nome i nattmørket kl. 00.37 onsdag lokal tid, 09.37 norsk tid. Kraftprøven i Alaskas villmark varte for fembarnfarens del i ni døgn, ti timer og 37 minutter.

Wærner vant i fjor både Femundsløpet og Finnmarksløpet. Det har ingen klart i samme sesong før ham. De seierne kommer samtidig i skyggen av triumfen i Iditarod, der førstepremien er rundt en halv million kroner.

Opplendingen blir også den første vinneren av verdensserien sammenlagt.

Stolt av hundene

Wærner er elektriker i med eget firma og 14 ansatte. Hans kone Guro er veterinær og en viktig brikke i hundenes velferd.

47-åringen startet løpet med 14 hunder. To fikk hvile etter rundt 700 kilometer. Og to til ble tatt ut av spannet etter den pålagte åttetimers-hvilen i White Mountain; da det bare gjensto drøyt 12 mil av utholdenhetsprøven.

Wærner berømmer sine firbeinte følgesvenner.

- Jeg har aldri hatt så mange gode hunder. Og de var så ivrige. Etter de lengre pausene sto hundene og spant og ville ut og løpe igjen. Jeg er stolt av å stå bak disse hundene.

Iditarod er 1560 kilometer langt og startet 8. mars i Willow med 57 hundespann. Elleve av dem har måttet bryte.

Spredningen av koronaviruset har også satt sitt preg på årets utgave. Hundespannene er ved flere sjekkpunkter blitt tatt imot utenfor de små og sårbare samfunnene.

(©NTB)/fin.gnatt@tv2.no