Silje (28) er verdenskjent for sitt sjeldne talent – nå hjelper hun karantenebarn

SIlje Danielsen er en av Norges mest kjente cosplayere. Den ettertraktede skuespilleren har nå gjort sitt for å hjelpe et bursdagsbarn hun selv ikke kjenner.

Tidligere denne uken omtalte TV 2 historien om Gabriel Mack (3), som fryktet at han ville være ensom på bursdagen han etter planen skulle feire førstkommende søndag.

Den lille familien hadde egentlig invitert barnehagevennene til treåringen i en «Frost»-inspirert bursdag, men på grunn av korona-situasjonen i Norge måtte de avlyse feiringen.

Etter at alenemoren delte sitt hjertesukk på Facebook-gruppen «Oslo hjelper Oslo», tok fremmede fra hele landet kontakt og ville hjelpe.

En av de som stilte seg til disposisjon, var Danielsen. Hun har en plan som vil gjøre bursdagen helt spesiell, selv uten bursdagsgjester.

Historisk nordmann

Danielsen går under kallenavnet «Sillizicuni» på sosiale medier.

På Instagram har hun over 55.000 følgere, og er å regne som en av de mest kjente cosplayerne landet har å by på.

Ifølge Wikipedia er cosplay er en utkledningslek, hobby, subkultur og performancekunst der en person, oftest ungdom eller ung voksen, men stadig mer populært for voksne, kler seg ut med kostymer og annet utstyr for å likne en bestemt rollefigur fra særlig japansk populærkultur.

Betegnelsen «cosplay» er en sammentrekning av de engelske ordene costume, «drakt» og roleplay, «lek, spill, rollespill eller skuespill».

Fantasikarakterene som cosplay-utøverne skal etterlikne, kan være hentet fra animefilmer, mangaserier, videospill, fantasyfilmer, J-pop og superhelter i tokusatsuserier og -filmer, men også fra vestlige tegneserier, sciencefictionserier,eventyrfilmer og spill.

Det finnes en rekke cosplay-samlinger i Norge, som «Kawaiicon» i Porsgrunn.

– 42 prosent av følgerne mine er fra USA. Fem prosent er fra England, og fire prosent er fra Norge. Det er også en del følgere fra Canada og Brasil.

I 2011 ble hun den første norske representanten i EuroCosplay, som er en europeisk konkurranse hvor man kler seg opp i forskjellige kostymer, ofte basert på kjente skikkelser fra filmer, tegneserier og spill.

– Jeg har cosplayet i 13 år, og når man har holdt på så lenge, så vet sikkert mange hvem jeg er. Jeg har også jobbet som dommer i mange konkurranser og vært med på å arrangere flere messer. Jeg har også holdt foredrag på folkehøyskoler.

En av karakterene hun er mest kjent for å portrettere, er nettopp snødroningen i «Frost».

– Det var noen som tagget meg i et innlegg på Facbook. Der det stod at Gabriel ikke fikk feire «Frost»-bursdagen slik han hadde tenkt. Da tenkte jeg at jeg kunne bidra til å gjøre feiringen hans litt bedre.

I videovinduet øverst i saken, er hilsenen hun sendte til Gabriel Mack. Denne får han selv se på 4-årsdagen på søndag.

PRINSESSER: Danielsen og venninnen har jobbet sammen i flere år. Foto: Katrix Media
PRINSESSER: Danielsen og venninnen har jobbet sammen i flere år. Foto: Katrix Media

Månedsvis med forarbeid

I fem år har hun jobbet med sin tolkning av «Elsa» fra Disney-filmen.

– Jeg brukte noen måneder da jeg lagde kjolen. Det ble mye pusling, og jeg måtte bestille forskjellige materialer og lage ulike mønster.

Dette har sikret henne flere jobber, deriblant flere oppdrag på kinoer på Østlandet. De booket henne til førpremieren av «Frost 2», der hun hilste på spente barn på vei inn i kinosalen.

– Jeg og venninnen min gjør dette. Hun er prinsesse Anna, så er jeg Elsa. Vi har gjort dette flere steder, som i bursdager og på kjøpesentre.

Til et godt formål

Til vanlig tar Danielsen penger for cosplay-jobbene, men hun gjør et unntak for det unge bursdagsbarnet.

– Penger har aldri vært en motivasjon for meg uansett. I disse dager er det fint om alle gjør litt for å hjelpe. Jeg velger å gjøre dette, enkelt og greit fordi jeg kan. Jeg har tid til dette, og jeg bruker bare en times tid på å ta på meg kostymet, sminke meg og gjøre resten av looken.

UTEN KOSTYME: Danielsen måtte lete lenge før hun fant et bilde av seg selv uten kostyme. Foto: Privat
UTEN KOSTYME: Danielsen måtte lete lenge før hun fant et bilde av seg selv uten kostyme. Foto: Privat

28-åringen er heller ikke fremmed for å donere penger til et godt formål.

– Vi har vært frivillige på Rikshospitalet tre ganger. I forkant av besøkene har vi laget kampanjer på Facebook, der vi tilbyr å filme videohilsener til «Frost»-fans. Hver hilsen koster 50 kroner, men de kan velge å gi mer. Pengene går til Rikshospitalet og deres barneavdeling.

Under er en bildekarusell av Danielsen i forskjellige cosplay-kostymer.

Her har Danielsen kledd seg ut som snødronningen.
Her har Danielsen kledd seg ut som snødronningen. Foto: Ookami Cosplay Photography
To karakterer fra «Scooby-Doo».
To karakterer fra «Scooby-Doo». Foto: Katrix Media
Det er mange små detaljer på den hjemmelagde kjolen.
Det er mange små detaljer på den hjemmelagde kjolen. Foto: Katrix Media
De to venninne har kledd seg ut som mange karakterer. Foto: Jacob Vicencio
De to venninne har kledd seg ut som mange karakterer. Foto: Jacob Vicencio