Trek-Segafredo's Denmark rider Mads Pedersen (R) leads the break away in the 161,5 km,  6th stage of the 78th Paris - Nice cycling race stage between Sorgues  and Apt, on March 13, 2020. (Photo by Alain JOCARD / AFP)
Trek-Segafredo's Denmark rider Mads Pedersen (R) leads the break away in the 161,5 km, 6th stage of the 78th Paris - Nice cycling race stage between Sorgues and Apt, on March 13, 2020. (Photo by Alain JOCARD / AFP) Foto: Alain Jocard
Kommentar

«For noen er korona-krisen særlig bitter»

Mads Kaggestad blogger om vinnerne og taperne så langt i sesongen.

Da Paris-Nice ble avsluttet en dag tidligere enn planlagt, stoppet også sykkelsporten opp. Som med alt annet blir det spekulativt å vurdere når den ruller videre.

Krisen rammer alle og damefeltet minst like hardt som herrene. Om sesongen i verste fall er over, hvem er vinnere og tapere i herrefeltet i 2020?

Nairo Quintana gikk seirende over mållinjen på siste etappe av Paris-Nice og avsluttet dermed en fantastisk start på 2020. Mange tvilte på at overgangen til Arkea- Samsic ville bli suksess, men den klatresterke kolombianeren har fått en ny vår i det franske laget. Etter en intens start på sesongen med flere seiere er det trolig at Quintana nå kan lene seg tilbake, legge inn en lett hvileperiode og starte grunntreningen til neste store mål. Forhåpentligvis er korona- epidemien over i tide til Tour de France. Om verdens største sykkelritt går som planlagt fra 27. juni blir Quintana spennende.

TILBAKE: Nacer Bouhanni har vist glimt av gammel storhet.
TILBAKE: Nacer Bouhanni har vist glimt av gammel storhet. Foto: Anne-christine Poujoulat

Lagkameraten Nacer Bouhanni forlot sin tidligere arbeidsgiver Cofidis etter mye bråk. I nytt lag har franskmannen levert over forventning og begynt å vinne igjen. De to nysigneringene er tilbake på vinnersporet i et lag lite bortskjemt på suksess. Quintana, Bouhanni og Arkea-Samsic er derfor - og utrolig nok - blant forsesongens største vinnere.

Bora-Hansgrohe vant Paris-Nice med en av sykkelsportens største talenter. Maximilian Schachmann ble en fortjent vinner til tross for redusert deltakelse og amputert ritt. Om Paris-Nice blir det siste i 2020 er Schachmann en av de få store vinnerne.

Deceuninck-Quickstep er en seiersmaskin. Ungguttene Remco Evenepoel, Kasper Asgreen, Fabio Jacobsen og Remi Cavagna rakk å vise sitt talent. Det belgiske laget vant 15 ritt før sesongen ble stoppet, var godt i gang og mister mange muligheter med en sesong på korona-felgen. UAE Emirates hadde en god start på sesongen ledet an av stortalentet Tadej Pogacar. Det var i UAE at de første smittetilfellene i sykkelsporten ble registrert med Fernando Gaviria blant de bekreftede syke. Før krisen vant laget 11 ritt med Alexander Kristoff i toppen av verdensrankingen blant endagsryttere, foran Greg Van Avermaet og Pascal Ackermann.

For noen er sesongpausen mer bitter enn andre.

Mads Pedersen vant fjorårets VM i Yorkshire, virker i bra form og er den stolte bærer av regnbuetrøya. Den danske verdensmesteren hadde god grunn til å glede seg til vårklassikerne hvor han som verdensmester kunne forvente ekstra oppmerksomhet. Sammen med Jasper Stuyven, som vant den belgiske klassikeråpningen Omloop Het Nieuwsblad, ville Trek- Segafredo vært blant favorittene til de avlyste storrittene Milano-San Remo, Flandern Rundt og Paris-Roubaix.

Tiesj Benoot viste solide form med etappeseier og andreplass sammenlagt i Paris-Nice. I etterkant uttrykte den belgiske 26 åringen skuffelse over at storformen ikke kan brukes i vårklassikere. Sunweb har hatt en flott start på 2020. Etter en tung fjorårssesong, hvor de blant annet mistet Tom Dumoulin til Jumbo-Visma, er det tyskregistrerte laget sponset av en feriereiseoperatør (næringen hardest rammet av korona-krisen) på vei opp.

Alejandro Valverde teller på knappene etter en lang karriere med mye suksess siden proffdebuten i 2002. Årets store mål for spanjolen er OL i Tokyo. Veteranen er blant favorittene til Tokyo og et gull kan bli toppen av kransekaken for den aldrende, men fortsatt konkurransedyktige rytteren fra Murcia. En OL-oppkjøring uten ritt blir en utfordring for en rytter i hans alder, om de olympiske lekene i det hele tatt blir arrangert. Movistar har hatt en beskjeden start på sesongen etter påfyll av 14 nye ryttere flere mener bryter med lagets opprinnelige etapperittprofil. Det spanske storlaget har mistet fjorårets Giro- vinner Richard Carapaz og solide Andrey Amador til Team Ineos, samt Nairo Quintana til Arkea-Samsic. På toppen av å ha mistet erfarne etapperyttere har konflikten med den italienske rytteragenten Giuseppe Acquadro gjort det vanskeligere for det spanske laget å signere søramerikanske klatre- og etapperitt-talenter. Håpet er rekrutteringen av Enric Mas fra Deceuninck Quickstep. 25-åringen ble nummer to i Spania rundt i 2018, men har hatt en beskjeden start på sesongen.

Sykkellagene er avhengige av mekanikere og massører, som med stor arbeids- og reisebelastning holder hjulene i gang for sine oppdragsgivere. I motsetning til ryttere og direktører er mange freelancere og får dermed betalt per oppdrag. De er avhengige av en viss mengde ritt og samlinger for å tjene til livets opphold. Uten ritt mister dermed store deler av støtteapparatet i de ulike lagene viktig inntekt.

Ryttere i form uten kontrakt for 2021 er under stort press og avhengig av en ny start for videre karriere. Med kniven på strupen legger mange opp til tidlig formtopping. Kansellering av ritt gjør fremtiden usikker med stadig færre muligheter til søknad om ny tillit.

Endelige konsekvenser av krisen avhenger selvfølgelig av varigheten av problemet. I mellomtiden må alle gjør sitt for å flate ut smittekurven.