Bryte-Berges kreftsyke mor døde av svineinfluensa: – Vi må ikke være så forbanna egoistiske

Stig-André Berge (36) sitter i karantene og mister viktig trening før OL-kvalifiseringen, men han er mest bekymret for at vi ikke tar virustrusselen på alvor.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg har drevet med bryting i tredve år, så det er ingen krise for meg om det blir to-tre uker uten trening på brytematta, sier Stig-André Berge.

Svetten renner mens 36-åringen løper på tredemølla.

Landslagskollega og fersk europamester Morten Thoresen (23) står med en vektstang over hodet, mens Berge gir han oppmuntrende tilrop.

Etter en treningssamling i Ungarn havnet hele brytelandslaget i karantene. OL-bronsevinneren fra Rio i 2016 tok grep.

TUNGE-TAK: Stig-André Berge (t.h) og Morten Thoresen.
TUNGE-TAK: Stig-André Berge (t.h) og Morten Thoresen.

Karantene

Berge inviterte den ferske Europamesteren Morten Thoresen til Rælingen.

– Vi er oppi en vanskelig situasjon, men gjør det beste ut av det. Morten bor i kjelleren hos meg, og vi får trent og gjort den fysiske jobben, forteller Berge.

Bryterne understreker at de som toppidrettsutøvere ikke er fritatt fra karantenereglene og trener med minst en meters avstand til enhver tid.

– Vi bor i hver vår etasje, og holder avstand. Vi må ta vårt samfunnsansvar og bidra i den store dugnaden som foregår i Norge nå, sier Morten Thoresen.

Det eneste bryterne ikke får gjort er å bryte.

– Bryting er den versting idretten når det kommer til det viruset her, vi sleiker omtrent på svetten til hverandre. På en treningssamling hadde dette spredte seg sånn.

Berge knipser med fingrene, samtidig som at han understreker at foreløpig er alle bryterne symptomfrie.

Mistet mamma

– Vi må ikke være så forbanna egoistiske. Tenke at, «jeg blir ikke dødssyk av dette her». Man vet aldri, vi må ta det seriøst nå så kanskje blir vi kvitt det ganske kjapt også, sier Stig-André Berge.

Berge fikk selv oppleve på nært hold hva smittsom sykdom kan gjøre med de svakeste av oss.

Mamma døde av svineinfluensa i 2016, hun var kreftsyk. Kreftsyke har så dårlig immunforsvar at de faktisk dør av noe annet enn kreften. Det er ekstremt mange i Norge og verdens som har svekket immunforsvar på grunn av andre sykdommer, og får de koronaviruset er de ferdig, sier Berge.

Svineinfluensa, eller A(H1N1), ble i 2009 erklært som en pandemi med utbredelse i alle verdensdeler. Det ble anslått at 900 000 nordmenn var smittet av viruset den gangen.

MAMMA: Stig-André Berges mor, Anne Elisabeth, feirer bursdagen sin.
MAMMA: Stig-André Berges mor, Anne Elisabeth, feirer bursdagen sin.

De to medaljekandidatene til OL, som er planlagt arrangert i Tokyo juli og august, trener som om mesterskapet i Tokyo går som planlagt.

– Veldig mange, inkludert oss, har ikke gjennomført OL-kvalifisering. Den er utsatt til midten av mai. Jeg setter et stort spørsmålstegn om det faktisk er mulig, sier Stig-André Berge.

Endrer dere planene?

– Vi trener for at det blir OL i juli og august, hvis ikke må jeg bare omstille meg og flytte på opplegget vårt etter det. Jobben må gjøres hver dag uansett, sier Morten Thoresen.