BLE VÆRENDE: Vegard Stake Laengen valgte å bli i Italia, til tross for at landet er hardest rammet - etter Kina - av korona-viruset.
BLE VÆRENDE: Vegard Stake Laengen valgte å bli i Italia, til tross for at landet er hardest rammet - etter Kina - av korona-viruset. Foto: Grøtt, Vegard Wivestad

Norsk sykkelproff i Italia: – Blir stoppet av politiet hver dag

Vegard Stake Laengen har fått tillatelse til å trosse portforbudet for å trene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg blir stoppet av politiet hver eneste dag, som vil sjekke at jeg har papirene i orden, forteller UAE Team Emirates-proffen til TV 2.

Han bor i en leilighet i Sanremo, like ved grensen til Frankrike. I Italia har over 2000 mennesker mistet livet som følge av korona-viruset, og rundt 28.000 er bekreftet smittet. Italia er det landet som er hardest rammet etter Kina, og har innført strenge tiltak.

– Alt er stille og dødt. Og det er kun matbutikkene og apotekene som er åpne. Regionen der jeg bor er ikke den som er hardest rammet, men det er likevel full lockdown, forteller Stake Laengen.

Asker-gutten forsøker å holde seg unna folk, men trener likevel som normalt.

– Vanligvis trener jeg med andre. Nå blir man mutters alene. Det kan bli litt kjedelig i lengden, men samtidig er man heldig som får lov til å sykle ute. Så jeg er først og fremst glad for å få den muligheten, sier han til TV 2.

– Jeg skal fint klare å respektere reglene, men om det skulle vært som dette hele året, så hadde man til slutt måtte vurdere hva man skal gjøre, da blir man gal i hodet. Jeg håper inderlig at de får stoppet smitten slik at ting kan normalisere seg igjen.

I Spania blir rytterne bøtelagt

Når vi snakker med ham har han akkurat kommet hjem etter en 6,5 timers treningstur.

– Det er politikontroller overalt, der de først og fremst stopper de få bilene som er på veien. Kun de som har tillatelse har lov til å ferdens ute. Det gjelder også syklistene. Jeg har med meg sykkellisensen fra det internasjonale sykkelforbundet som viser at jeg er proff. De har peiling på sykkel i Italia, så det har ikke bydd på problemer når de skjønner at jeg sykler for et World Tour-lag. Politiet er imidlertid raske med å sjekke og holder avstand, for de har naturligvis ikke lyst til å ha så mye kontakt med folk, de heller.

– Jeg velger derfor å trene på avsidesliggende veier, så man skal slippe å bli avbrutt hele tiden. Når jeg sykler innover mot fjellene så er jeg mutters alene og det kan gå timer uten at jeg treffer biler.

Da er situasjonen annerledes for Stake Laengens kolleger i Spania. Der er det forbudt å sykle utendørs. Ifølge cyclingnews har ryttere blitt stoppet og bøtelagt. Bøtene varierer mellom 500-3000 Euro.

Munnbind og plasthansker på butikken

Stake Laengen vurderte å reise hjem til Norge da korona-utbruddet eksploderte, men kom til at det var like greit å holde seg i ro.

– Det føles trygt ut for min egen del, jeg henger ikke med noen andre uansett, så teoretiske sett skal jeg ikke bli smittet. I matbutikken har betjeningen munnbind og plasthansker, og de er strenge på at man skal holde avstand til hverandre. Så lenge man overholder de reglene, så skal det nok gå fint, mener han.

– I og med at viruset kom først hit, var vurderingen min at da blir man først ferdig med det også. Det var ikke noe vits i å reise hjem til Norge, da måtte jeg rett i to ukers karantene. I tillegg ville jeg ødelagt for mamma, som er helsesøster. Da blir jeg heller her og forsøker å tilbringe mest mulig tid på sykkelen.

– Blir man redd som ensom nordmann i Italia?

– Hvis jeg hadde hatt symptomer så ville jeg stoppet å trene med en gang og ta det med ro. Noen ganger der man blir småsyk i løpet av en sykkelsesong, så presser man seg videre. Nå er det andre regler som gjelder. Nå ville jeg lagt meg på sofaen med en gang, svarer Stake Laengen.

Spår kaos når sesongen starter igjen

Klassikersesongen, som skulle vært i gang for fullt nå, er en viktig periode del av året for en ryttertype som ham. Han har ingen tro på at Flandern Rundt eller Paris-Roubaix sykles i april.

– Kanskje de rittene flyttes til høsten, men det er ikke det jeg tenker mest på nå. Det kommer andre ritt, men det kommer til å gå lang tid før vi får syklet igjen. Tidligst i mai, tipper jeg.

– Har du et håp om å få sykle Tour de France hvis det blir noe av?

– Det får vi bare se. Nå som det ikke blir noe av giroen blir det plutselig veldig mange ryttere lagene kan velge blant. Så det kommer til å bli store omveltninger når sesongen først er igang igjen.

Stake Laengen er på utgående kontrakt, men er ikke bekymret for at han ikke får vist seg frem.

– Jeg har vært så mange år i laget at jeg egentlig ikke er så bekymret for fremtiden. Jeg var allerede igang med å snakke med laget om en forlengelse. Samtidig har jeg i bakhodet at dette kan gå utover økonomien, så dette kan smitte over til lagene, som er avhengig av sponsorer. Men ut fra det jeg har hørt, så har vi en stabil sponsor i ryggen gjennom UAE.