Stormer mot seier i Iditarod

Thomas Wærner har satt inn sluttspurten i verdens største hundesledeløp Iditarod. 47-åringen ligger an til å sikre triumfen i Nome i dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Thomas Wærner og de ti hundene han har igjen i maratonløpet på 1.570 kilometer fikk åtte timers velfortjente hvile på nest siste kontrollpost i White Mountain.

Fembarnsfaren fra Nord Torpa var raskest av samtlige på etappen fra Elim til White Mountain, 6 timer og 36 minutter på 74 kilometer.

Kamp om andreplass

Det er hard kamp om plassene bak Wærner.

Brent Sass' strategi med å droppe å hvile i Elim mislykkes. Amerikaneren brukte over ti timer til White Mountain, og er igjen passert av veteranen Mitch Seavey (60-åring som vant løpet i 2004, 2013 og 2017) og beste kvinne, Jessie Royer.

Seavey var fem og Royer seks timer bak Wærner inn til White Mountain, der de nå hviler.

Ulsom på åttende

2018-vinner Joar Leifseth Ulsom ligger an til sin åttende strake topp-plassering siden tidenes beste debut med 7. plassen i 2013.

35-åringen er blitt nummer 4 - 6 - 6 - 4 - 1 - 2 i årene 2014-2019.

Ranaværingen forlot Elim på 8. plass, rett bak Travis Beals på 7.

To hunder ferdig i White Mountain

Wærners kone Guro er veterinær og tar mye av ansvaret for hundenes velvære.

Elektrikeren med eget firma i Nord Torpa startet med 14 hunder 8. mars i Anchorage, og har nå tatt fire av dem ut av løpet.

Fjorårets vinner av både Femunds- og Finnmarksløpet kjørte med tolv hunder etter kontrollposten i Kaltag på lørdag; og er nå nede i ti på de siste 123 kilometerne fra White Mountain via Safety til Nome.

Wærner kan blir den tredje nordmannen - og tredje europeeren - som vinner verdens mest berømte hundesledeløp.. Robert Sørlie gikk til topps i 2003 og 2005 og Ulsom for to år siden.

Førstepremien er på i underkant av en halv million kroner for ni dagers blodslit i Alaskas ødemark.