SNUDDE: Statsminister Boris Johnson har endret virus-taktikk.
SNUDDE: Statsminister Boris Johnson har endret virus-taktikk. Foto: Simon Dawson

Derfor endrer Boris Johnson virus-taktikk

En forskningsrapport spådde 260 000 dødsfall knyttet til koronaviruset i Storbritannia – så snudde Storbritannia i sin virus-taktikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag ettermiddag endret Storbritannias statsminister drastisk taktikk i kampen mot spredning av koronaviruset.

– Det er på tide at alle stanser ikke-nødvendig kontakt og ikke-nødvendige reiser, uttalte Johnson mandag.

The Guardian skriver at de nye karantenereglene og sosiale restriksjonene blant annet bygger på en forskningsrapport fra Imperial College.

Nye tiltak

Tidligere har rådene vært å holde seg hjemme i syv dager ved forkjølelse eller feber, men nå ber Johnson alle som kan, om å jobbe hjemmefra og holde seg unna puber og restauranter.

Han oppfordrer også alle som bor sammen med noen som har feber eller er forkjølet, om å gå i karantene i 14 dager for å hindre eventuell spredning av koronavirus.

Guardian skriver at tall på hvordan Italias virussituasjon påvirket det italienske helsevesenet, er noe av grunnen til at at Storbritannia nå strammer inn reglene.

Til tross for at det nå blir skjerpede omstendigheter, vil Storbritannia fortsatt holde skoler, universiteter og barnehager åpne.

260. 000 dødsfall

Guardian henviser til en ny forskningsrapport gjennomført av Imperial College i London. Den peker på at man bør fokusere på å bremse, og ikke nødvendigvis stoppe spredning, av koronaviruset. Dette har blant annet vært fokuset i Norge, for å unngå at man får et høyt antall smittede på en gang.

Rapporten har blant annet sett på de første grepene Storbritannia innførte for å bekjempe koronaviruset, og anslo at denne «planen» ville føre til 260. 000 dødsfall. Dette var imidlertid ikke kun dødsfall på grunn av viruset, men også på grunn av andre sykdommer som ikke ville blitt prioritert på grunn av viruset, skriver Guardian.

Forskerne bak rapporten har laget en modell som peker på fem konkrete tiltak som kan spille en avgjørende rolle i å hindre smitte av viruset:

  • Isolere folk som hoster og har feber i syv dager.
  • Sette familiene til mennesker med symptomer i karantene i 14 dager, så familiemedlemmene også får «tid» til å vise symptomer.
  • Sosial distanse, som innebærer å kutte ned på den dagligdagse kontakten man har hjemme, på skole og på jobb.
  • Sosial distanse for alle over 70 år, ved å be dem om å bli hjemme.
  • Å stenge alle skoler og universiteter.

Hemmelig notat

Ifølge et notat fra britiske helsemyndigheter vil koronavirusepidemien i Storbritannia vare til våren 2021 og fire av fem briter vil bli smittet. The Guardian siterte søndag kveld det som omtales som et hemmelig notat fra Public Health England (PHE) i en orientering til ansatte i de britiske helsemyndighetene.

«Så mange som 80 prosent av befolkningen er ventet å bli smittet med Covid-19 i løpet av de neste 12 månedene, og opptil 15 prosent (7,9 millioner mennesker) kan komme til å trenger innleggelse», heter det i notatet.

Dokumentet Guardian skal ha sett, er første gang helsemyndighetene med ansvar for å håndtere viruset i Storbritannia erkjenner at de venter at koronaviruset vil være i omløp i opptil 12 måneder til og at det vil kunne påføre det allerede hardt pressede helsevesenet en såpass stor ekstra byrde.

Professor Chris Whitty, regjeringens øverste medisinske rådgiver, har tidligere omtalt disse tallene som verstefallsscenario, og sagt at de reelle smitte og innleggelsestallene vil bli langt lavere. I orienteringen til NHS heter det imidlertid at det er ventet at fire av fem – altså 80 prosent – av befolkningen er ventet å få viruset.