I LEDELSEN: Thomas Wærner.
I LEDELSEN: Thomas Wærner. Foto: Loren Holmes

Nordmann med grep om seieren i Iditarod

Den norske hundekjøreren Thomas Wærner har fortsatt en solid ledelse i Iditarod.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

47-åringen og hundene er nå framme som eneste spann på den tredje siste tidskontrollen i White Mountain.

Forspranget til nærmeste konkurrent er over fire timer.

De to siste etappene av kjempeprøven i Alaskas villmark er på tilsammen 124 kilometer. Fembarns-faren fra Torpa er ventet i mål i Nome i løpet av onsdag, etter å ha tilbakelagt 157 mil på ni døgn.

Sass gambler

Brent Sass kom seg tilbake på andreplass i løpet etter å ha gamblet på bare sju minutters hvile på kontrollpunktet i Elim, der Iditarod-storheten Mitch Seavey (vinner i 2004, 2013 og 2017) ga seg selv og sine ti hunder nesten fire timers pause.

Sass forlot Elim nesten fire timer bak Wærner.

60 år (!) gamle Seavey, som er faren til 2012, 14, 15 og 16-vinneren Dallas Seavey dro fra Elim 45 minutter bak Sass, og 26 minutter foran beste kvinne, Jessie Royer.

– Virker uendelig

2018-vinner Joar Leifseth Ulsom ligger på 9. plass. Ulsom, som hadde tidenes beste Iditarod-debut med 7. plassen i 2013 og er endt topp seks seks år på rad siden, er klar på at den tredje siste etappen Wærner nå har gjennomført er svært krevende og veldig avgjørende.

– Når man forlater Elim må man se an hvilken rute man velger. Hvis været tillater det kan man gjøre unna 8-16 kilometer på havisen før man må komme seg på land og begynne klatringen, sier ranaværingen i et intervju med arrangørens eget tv team.

– Alternativet er å begynne på klatringen med en gang man kommer ut av landsbyen Elim. Og hvert år tenker man: «Hvordan kan det være så mange bakker?». Man må jobbe seg oppover og oppover og komme over tregrensa. Og så kommer det utforkjøring og man er nede igjen på havnivå. Så klatring og over tregrensa igjen. Når man holder på virker det uendelig, sier Ulsom.

Hvis Wærner skulle gå til topps i det prestisjetunge hundeløpet, blir han den tredje nordmannen som vinner.

Robert Sørlie vant i 2003 og 2005, mens Ulsom vant i 2018. I fjor ble Ulsom nummer to bak Peter Kaiser.

Tolv hunder igjen

Wærner gikk i fjor til topps både Femundsløpet og Finnmarksløpet. Dette er bare hans andre deltakelse i Iditarod - i 2015 vant Wærner prisen for beste debutant med sin 17. plass.

Hans kone Guro er veterinær og tar mye av ansvaret for hundenes velvære.

Elektrikeren med eget firma i Nord Torpa startet med 14 hunder 8. mars i Anchorage, og har foreløpig kun tatt to av dem ut av løpet. Wærner har kjørt med tolv hunder siden kontrollposten i Kaltag på lørdag; da det gjensto drøyt 550 av de totalt 1570 kilometerne til Nome.

Iditarod startet 8. mars i Willow utenfor Anchorage med 57 hundespann. Ni av dem har måttet bryte.

Spredningen av koronaviruset har også satt sitt preg på årets utgave. Hundespannene er ved flere sjekkpunkter blitt tatt imot utenfor de små og sårbare samfunnene.

(©NTB)