HVA SKJER MED EM? UEFA kommer tirsdag med en avgjørelse om hva som vil skje med sommerens fotball-EM.
HVA SKJER MED EM? UEFA kommer tirsdag med en avgjørelse om hva som vil skje med sommerens fotball-EM. Foto: Olga Maltseva

Tirsdag avgjøres skjebnen til fotball-EM – disse fire alternativene skal diskuteres

Koronaviruset har foreløpig stoppet nesten all fotball i verden. Nå venter en hel fotball-verden på hva som vil skje med sommerens EM-sluttspill.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Premier Leage, Serie A, La Liga og flere andre store fotballigaer er stoppet med umiddelbar virkning på grunn av den vedvarende spredningen av koronaviruset. Det samme har skjedd med prestisjeturneringen Champions League og Europaligaen.

I Norge er seriestarten foreløpig utsatt til mai, og Norges playoffkamp mot Serbia er helt i det blå.

Nå venter en hel fotball-verden i spenning på hva som vil skje med sommerens EM-sluttspill.

Tirsdag formiddag møtes Det Europeiske fotballforbundet (UEFA) for å ta en avgjørelse.

Ifølge anerkjente Financial Times, som siterer anonyme kilder, skal UEFA allerede ha bestemt seg for at EM blir utsatt. Utsettelsen skal bidra til at nasjonale ligaer blir avviklet, ettersom flere av disse er utsatt på grunn av koronaviruset, skriver avisen.

TV 2-ekspert Erik Thorstvedt er ikke i tvil om hva han tror avgjørelsen blir.

– EM må jo ryke, hvis ikke vil de ikke klare å få ferdigspilt serien i de store ligaene, slår han fast.

Ifølge det svenske nyhetsbyrået TT er det først og fremst fire ulike alternativ som skal diskuteres av UEFA på tirsdag:

EM spilles som planlagt, med start 12. juni og tolv ulike land:

Dette alternativet skal være veldig usannsynlig, først og fremst fordi flere nasjoner inntil videre ikke har kontroll over koronaviruset, og det er ventet at det vil spre seg stort i andre land i ukene og månedene fremover – ikke minst i Storbritannia, som hittil ikke har innført like strenge tiltak for å hindre spredning som resten av Europa. Flere nasjoner, deriblant Italia og Norge, har dessuten krevd at EM må flyttes.

En annen faktor som gjør dette alternativet til mer eller mindre helt uaktuelt, er at de store ligaene som nå er stoppet, håper på å kunne fullføre sine nasjonale ligaer i sommer. De skal samlet ha krevd at om den vedvarende spredningen av koronaviruset gir seg, så må første prioritet være å ferdigspille de store ligaene i Europa i juni fremfor å avvikle EM som planlagt.

EM spilles som planlagt, med start 12. juni, men foran tomme tribuner:

Dette alternativet skal være like usannsynlig som det overnevnte alternativet, ifølge TT. Å stenge tribunene vil dessuten gi UEFA en enorm økonomisk smell. UEFA skal ha fundert å flytte EM til nasjoner der koronaviruset ikke har spredd seg like mye. Men ifølge eksperter er det bare snakk om tid før koronaviruset har spredd seg til de aller fleste land i Europa. Dermed ser det også helt uaktuelt ut.

EM avvikles senere i år, til høsten eller rundt juletider:

Dette er forslaget UEFA håper skal være mer realistisk å kunne gjennomføre, ettersom det er det enkleste for alle parter. Dersom de ulike nasjonene maktet å stoppe den vedvarende spredningen av koronaviruset, håper UEFA at det skal være mulig å gjennomføre EM i for eksempel desember. På det tidspunktet vil de fleste ligaene som nå er stoppet være ferdigspilt, og playoffkampene – inkludert Norges kamp mot Serbia – vil kunne bli spilt i god tid før EM starter på en allerede fastsatt dato for internasjonale kamper.

Lars-Christer Olsson, som sitter i UEFAs eksekutivkomité, har nylig uttalt til svenske Radiosporten at det å flytte EM til juletider 2020 er å foretrekke.

EM utsette til neste år, og spilles sommeren 2021:

Den anerkjente franske avisen L'Équipe publiserte forrige uke en nyhetsartikkel om at UEFA vurderer å flytte EM til sommeren 2021.

Dette alternativet skal være ganske så sannsynlig. Men samtidig er det flere hinder på veien. Kvinnenes EM skal spilles neste sommer, og det er usikkert om UEFA ønsker at både herrenes og kvinnenes EM skal avvikles samme sommer. Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) skal også være lunkne til dette alternativet. De lanserer sommeren 2021 sin nye versjon av VM for klubblag, en turnering FIFA har brukt store summer på og satset stort på. FIFA ønsker naturlig nok at EM derfor ikke skal bli den største turneringen neste sommer.

Alternativet om å flytte EM til neste sommer skal imidlertid være foretrukket av flere av de største nasjonale forbundene i UEFA. Årsaken er at den kommende sommeren dermed kan brukes til å ferdigspille ligaer som Premier League, La Liga og Ligue 1.

Til syvende og sist er det UEFAs eksekutivkomité som tar den endelige avgjørelsen om hva som vil skje med EM. Avgjørelsen kommer som nevnt tirsdag. UEFA-møtet starter klokken 13.00.