Ragna (15) og Tia (15) er bekymret for eksamen: – Vil gjerne ha en sjanse til

I løpet av uka får alle landets elever vite om det vil bli avholdt eksamen denne våren eller ikke.

Mange elever går nå rundt og er usikre på tiden framover etter at alle landets utdanningsinstitusjoner nå er stengt, som et av de sterkeste og mest inngripende tiltakene vi har hatt i Norge fredstid.

Elevene lurer på om de vil få avlegge eksamen eller om de kommer til å få gyldig vitnemål.

Tiendeklassingene Ragna Lønnå (15) og Tia Viken Teigre (15) er lurer nå på om lærerne blir nødt til å basere seg på standpunktet fra forrige semester.

– Hvis de bruker standpunktet fra i fjor sliter jeg litt, fordi jeg vet jeg kan gjøre bedre, sier Tia til TV 2.

Vil ha en sjanse til

I likhet med mange andre ungdomsskoleelever, har Tia og Ragna hørt at det siste semesteret i tiendeklasse er det viktigste semesteret for karakterene på vitnemålet.

– Jeg vet det er mange som tar det siste semesteret mer seriøst, fordi det er det som gjelder mest. Jeg vil gjerne ha en sjanse til, sier Tia.

Hun håper det blir en mulighet til å ha skriftlig og muntlig eksamen hjemmefra, hvis de ikke får lov til å ha ordinær undervisning igjen før sommerferien.

– Hvis man vipper mellom to karakterer, så er det noen som ikke får muligheten til å vise hva de har potensiale til. Det er negativt, fordi det er elever som hadde hatt muligheten til å gjøre det bedre dette semesteret, legger Ragna til.

Ragna (15) og Tia (15) er bekymret for eksamen: - Vil gjerne ha en sjanse til

Sitter sammen

Den aller første dagen med digital skole har Tia og Ragna har valgt å møtes for å gjøre lekser sammen.

– Da har man noen andre å snakke med, og stille spørsmål om oppgaver. Det hadde vært veldig trist om jeg bare hadde holdt meg inne hele tiden, sier Ragna.

Hun understreker at de følger rådene fra helsemyndighetene, og at det er derfor kun de to møtes. Begge er enige om at den nye digitale hverdagen er spesiell.

– Jeg er ikke i et klasserom, og jeg sitter alene. Uten at det er noe aktivitet rundt meg, eller noen som snakker. Det er mye mer individuelt og det er færre muligheter til å få hjelp eller tilbakemelding, sier Ragna.

Hun legger til at hun tror det er vanskeligere for lærere å vurdere de ulike elevene når de ikke får deltatt muntlig i timen.

Prøver å betrygge

Kunnskapsminister Guri Melby (V) prøver mandag å betrygge elevene.

– Vi vil ta en beslutning i løpet av denne uka om det skal avholdes eksamen på grunnskole og videregående eller ikke, sier Melby og fortsetter:

– Det er viktig for meg å si at de elevene som skulle bli berørt, at de ikke trenger å bekymre seg. De vil få et gyldig vitnemål uansett, sier kunnskapsministeren.

Hun legger til at det er mer utfordrende når det kommer til privatisteksamener, som ikke har noen standpunktkarakterer som de kan bli vurdert ut i fra.

– Der er vi nødt til å gjøre en litt grundigere vurdering for å finne ut av mulighetene vi har, sier Melby.

Håper på standpunktkarakterer

Hun opplyser at det flere som har mulighet til å ta eksamen, eksempelvis lærere som ha en-til-en-ordninger. For dem håper vi at det er grunnlag for at de kan ha eksamen nå til våren, sier hun.

– Kan det være aktuelt at standpunktkarakterer fra før jul blir gjeldende på grunnskolen?

– Jeg håper at det blir et godt nok grunnlag til å sette standpunktkarakterer også til våren, men dette må vi se nærmere på. Det viktigste er at vi nå sikrer at alle barn får opplæring, og at alle som skal ha et vitnemål faktisk får det, sier Melby.

Hun tror at mange elever er motivert til å både lære og har et ønske om å utvikle seg.

– Jeg mener vi bør holde så mye som mulig normalt, så lenge som mulig. Slik at stengingen av skolene ikke får større konsekvenser enn det det trenger å få. Utgangspunktet mitt foreløpig er at vi skal klare å gi elevene standpunktkarakterer i løpet av våren. Dersom vi ikke får til det, så må vi se på hvilke løsninger vi faktisk klarer å gi, sier hun.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook