FAMILIE PÅ SEKS: Sophie Solberg Ruud har tre søsken. Begge foreldrene ble innlagt på sykehus og småsøsknene er i karantene. Dette bildet er fra da familien feiret jul i Thailand i 2018.
FAMILIE PÅ SEKS: Sophie Solberg Ruud har tre søsken. Begge foreldrene ble innlagt på sykehus og småsøsknene er i karantene. Dette bildet er fra da familien feiret jul i Thailand i 2018. Foto: Privat

Sophies far (54) er alvorlig korona-syk:

– Nå trenger han pustehjelp

Det startet som en mild forkjølelse med litt vondt i halsen. Etter fem dager smalt det for Morten, som nå ligger innlagt på sykehus med pustehjelp.

Morten (54) hadde akkurat kommet hjem fra skiferie i Østerrike, da han kjente at halsen var litt sår. Fordi han hadde lest at koronavirus-smitten såvidt hadde begynt å bre seg i Norge, valgte han å holde både seg selv og familien inne da han kom hjem.

– Alarmbjellene ringte, forteller datteren Sophie Solberg Ruud.

Etter hvert kom en lege hjem til familien i Oslo for å teste faren, og resultatet kom raskt; Morten var smittet.

– Det smalt plutselig

Det er hans eldste datter, Sophie Solberg Ruud, som forteller om de dramatiske dagene.

Selv ligger Morten nå på intensivavdelingen på Ullevål universitetssykehus og er alvorlig syk. Han behøver pustehjelp og klarer såvidt å prate.

VIL ADVARE: Sophie Solberg Ruud vil at flere skal tenke over at de kan bli rammet, og at alle derfor må ta forholdsregler.
VIL ADVARE: Sophie Solberg Ruud vil at flere skal tenke over at de kan bli rammet, og at alle derfor må ta forholdsregler.

– Det var egentlig bare milde forkjølelsesymptomer de første fem dagene etter at han kom hjem fra Østerrike. Så smalt det, sier den 25 år gamle datteren.

Solberg Ruud synes det er vanskelig å fortelle. Dagene er kaotiske for familien på seks, men de har bestemt seg for å dele sin historie med TV 2 slik at andre skal forstå alvoret.

– Det som startet med litt vondt i halsen ble raskt verre. Han ble dårligere dag for dag, og i helgen besluttet en lege at han måtte legges inn på sykehuset, forteller Solberg Ruud.

Begge foreldrene er syke

På lørdag morgen hadde også moren Elisabeth (51) blitt svært dårlig, og samme dag ble også hun innlagt på Ullevål universitetssykehus. Etter kort tid ble hun likevel utskrevet.

– Selv om hun er kjempedårlig, er hun nødt til å passe småsøsknene mine, sier Solberg Ruud.

Verken Solberg Ruud (25) eller hennes tre år yngre bror bor hjemme sammen med foreldrene. Broren, som bor og jobber i Nord-Norge, er nå på vei til Oslo, men ingen av dem kan hjelpe småsøsknene på 11 år, ettersom de kan være smittet.

– Det er en veldig vanskelig situasjon, for hverken jeg eller broren min kan være i nærheten av tvillingene fordi de sitter i karantene. Det er tungt å ikke kunne hjelpe dem, forteller hun videre.

– Pappa behøver pustehjelp

Sophie Solberg Ruud forteller at de foreløpig får lite informasjon om faren som ligger innlagt på Ullevål universitetssykehus.

– Det er forståelig. De har det hektisk på Ullevål nå. Vi vet at han befinner seg på intensivavdelingen, at han behøver pustehjelp og at de tar mange tester, sier datteren.

Solberg Ruud forteller om en far som ellers er svært aktiv, og som trener hver dag. Han er spesielt glad i ski.

– Pappa er omtrent aldri syk og i god form. Man leser og hører om eldre som blir alvorlig syke av korona, så dette kom ekstremt brått på. Det har vært mye å ta innover seg på få dager, fortsetter hun.

Nå håper hun og søsknene at foreldrene blir friske.

– Pappa er veldig dårlig. Han klarer ikke prate i telefonen fordi han sliter med å puste. Han har foreløpig ikke blitt noe bedre, og vi sitter hele tiden og venter, forteller hun.

– Det kan skje hvem som helst

Da korona-utbruddet kom til Norge, forteller Solberg Ruud at familien slo seg til ro med at ingen i familien var i risikogruppen, og at det kom til å gå fint.

– Vi har forstått at slik kan man ikke tenke. Samtidig er det viktig å ha i bakhodet at utbruddet på et tidspunkt vil ta slutt, men vi kommer raskere dit hvis alle gjør en innsats nå, sier hun.

Nå ønsker 25-åringen at alle tenker over hvordan man kan bidra til dugnaden for å forhindre ytterligere smitte.

– Det er enkelt å rette pekefingeren og dømme andre sine handlinger i disse tider, men jeg mener at det er viktig å endre tankegangen til at «dette kan faktisk skje oss» for at man skal forstå alvoret og ta alle forholdsregler. Vi må være greie med hverandre, sier hun.