Hjelpetelefonen måtte oppbemanne:

– Hverdagen blir jo ikke noe enklere

Flere hjelpelinjer har fått stadig flere henvendelser etter at koronaviruset nådde Norge. For Mental Helse har pågangen blitt så stor at de så seg nødt til å oppbemanne.

– Dette er en alvorlig situasjon, hvor mange opplever at strukturene rundt dem forsvinner, forklarer generalsekretær i Rådet for psykisk helse, Tove Gundersen.

Hun forteller at deres hjelpelinjer i det siste har fått over 300 henvendelser daglig, som i stor grad handler om koronaviruset.

I forrige uke fortalte Gundersen til TV 2 at det etter hvert har blitt så mange henvendelser, at de så seg nødt til å ansette flere folk.

– Vi klarer å håndtere litt over halvparten av telefonene. Derfor driver vi nå med oppbemanning for å styrke tjenesten, sa Gundersen til TV 2.

I tillegg til å nå ha enda flere hjelpelinjer åpne, har Mental Helse inngått et samarbeid med Stine Sofies stiftelse, som sørger for at chattetjenesten har desto kortere responstid.

Selv om vi nå har måttet leve med korona-tiltakene i over en uke, forteller daglig leder i Mental Helse, Aslaug Dale, at oppbemanningen har vært helt nødvendig.

– Det har hatt en god effekt. Etterspørselen har ikke sunket hos oss, hverdagen blir jo ikke noe enklere jo lenger det varer. Det blir derimot flere utfordringer, sier Dale.

Oppretthold rutinene

Rådet for psykisk helse sitt råd til nordmenn i karantene er å holde på hverdagsrutinene.

– Oppretthold rutinene på søvn, måltider og fysisk aktivitet. Man bør også finne faste punkt i løpet av dagen der man oppdaterer seg på nyhetsbildet, slik at man ikke føler at man må gjøre det hele dagen, sier Gundersen.

OPPBEMANNER: Tove Gundersen fra Rådet for psykisk helse.
OPPBEMANNER: Tove Gundersen fra Rådet for psykisk helse. Foto: Terje Pedersen

Generalsekretæren sier også at det kan være god hjelp i å ringe en venn, for å sette ord på hvordan man har det.

Flere foreldre må nå kombinere hjemmekontoret med barnepass.

Daglig leder i Mental Helse, Aslaug Timland Dale, forteller at de nå vil utvide sin foreldretelefon-tjeneste slik at alle foreldre har muligheten til å ta kontakt.

– Foreldretelefonen vår er i utgangspunktet rettet mot småbarnsforeldre. Men nå er det nye settinger for mange, der man er hjemme og «går oppå hverandre». Derfor har vi utvidet den telefonen til at også foreldre med eldre barn kan ringe inn for å ta en prat.

Helsesista bekymret

Helsesykepleier og foredragsholder Tale Maria Krohn Engvik, også kjent som Helsesista, var mandag på God Morgen Norge for å snakke om hvordan man skal prate med barna om koronaviruset.

BEKYMRET FOR BARNA: Helsesista Tale Maria Krohn Engvik
BEKYMRET FOR BARNA: Helsesista Tale Maria Krohn Engvik Foto: Vilde Brandtzæg Clausen/ TV 2

– Barna får bare høre bruddstykker av hva som skjer, og trenger å få ting forklart på en enkel måte, sier Krohn Engvik.

Helsesykepleieren driver Snapchat-kontoen "Helsesista", som har over 200.000 abonnenter. Via Snapchat prøver hun å komme i kontakt med barn og unge med en målsetting om å bedre deres mentale helse.

Krohn Engvik frykter at hjemmetilværelsen kan være utfordrende for mange foreldre.

– Jeg er bekymret for at det ikke alltid er hyggelig rundt kjøkkenbordet nå. Mange voksne har mistet jobbene og inntekten sin, og da kan det koke over. I går fikk jeg melding av en ungdom som hadde blitt slått i hodet av en forelder som vanligvis ikke gjør sånne ting, sier Helsesista.

Hun oppfordrer foreldre til å ta kontakt med en hjelpelinje, dersom de føler at det kunne hjulpet med litt veiledning.

Forventer pågang

Avdelingsleder for alarmtelefonen for barn og unge, Margrethe Østerhus, forteller at de forventer flere telefoner fra bekymrede barn.

– Det har ikke vært noen stor pågang ennå, men det tror vi det vil bli. Koronaviruset og inneperioden kan gjøre det litt verre, om man allerede har det vondt.

Alarmtelefonen har nylig besluttet at de skal være tilgjengelige døgnet rundt for barn som trenger å prate ut.

Østerhus tror at alarmtelefonen har kapasitet nok til å besvare telefonene fra de unge, men at det kan bli aktuelt å oppbemanne.

Hun forteller også at de allerede har fått flere telefoner om koronaviruset.

– Nylig ringte det en som sa hun følte seg litt tufs. Hun var dermed bekymret for å smitte foreldrene sine, som hun visste var sårbare for viruset.

Barneombud roser regjeringen

Barneombud Inga Bejer Engh håper at de sårbare barna blir fulgt opp, selv om de ikke er på skolen.

– Så håper jeg at alle som jobber med utsatte og sårbare barn og unge blant annet i skole, barnehage og barnevern, nå gjør det lille ekstra for dem. Dere blir utrolig viktige for barna fremover, sier hun.

GIR ROS: Inga Bejer Engh. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
GIR ROS: Inga Bejer Engh. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Engh roser også pressekonferansen for barn mandag, der statsminister Erna Solberg, barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) og kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) svarte på spørsmål om koronakrisen.

– Det er bra at statsministeren tok seg tid til å snakke direkte til barna for å trygge dem på pressekonferansen i dag. Det trenger de nå, sier Engh til NTB.

Barneombudet minner om at alarmtelefonen for barn og unge er døgnåpen. Telefonnummeret er 116 111.