Lag en god gryte med det du har i kjøleskapet

Christer Rødseth lager en tomatisert kyllinggryte basert på det han fant hjemme på kjøkkenet.

Poenget med denne oppskriften er å lage en god gryte med det du finner i kjøleskapet.

I tillegg har Wenche lagt ved sin oppskrift på halvgrove rundstykker.

Denne oppskriften fra Christer Rødseth er til 2 personer. Oppskriften kan lett dobles eller tredobles, beregn 125-150 g benfri kylling eller annet kjøtt pr person, 2 utbeinede kyllinglår eller kyllingfilet.

Ingredienser:

  • ½ løk
  • 1 hvitløksfedd
  • 3 små gulrøtter
  • ½ brokkoli
  • 1 boks hakket tomat
  • 1 buljongterning
  • Kjøtt, kylling eller hva du har
  • Saft av ½ sitron (trenger ikke dobles)
  • ½ avokado
  • Sriracha til smak eller annen chilisaus eller finhakket chili
  • Smak til med salt
  • Mel til panering av kylling

Fremgangsmåte:

Kutt kylling i terninger, ha på litt salt. La de ligge i ca. 10 minutter før du panerer i hvetemel og steker i nøytral olje på middels høy varme. Brun de godt og ha på hakket løk og hvitløk, la det få en lys brun farge før du har i hakket gulrot og tomat. Gi det et oppkok og ha så i buljongterning og sriracha etter egen smak. La det småkoke i 15-20 minutter.

Kutt brokkoli med stilk og den halve avokadoen ned i mindre biter. Ha i avokado og la det småkoke i noen minutter før du har i brokkoli. La det trekke under lokk i 4-5 minutter på lav varme. Smak til med salt og sitronsaft. Server med pasta, ris, rundstykker eller det du måtte ønske.

Her kommer Wenches oppskrift på halvgrove rundstykker. Oppskriften kan lett halveres. Har du ikke gulrøtter kan de sløyfes. Erstattes med 1-2 dl sammalt hvete.

Ingredienser:

  • 1 l lettmelk eller vann
  • 100 g smør, margarin eller 1 dl olje
  • 1 pk gjær (tørr eller fersk)
  • 1 ss honning eller 2 ts sukker (kan sløyfes)
  • 1 ½ ts salt
  • ½ -1 ts malt kardemomme (velg selv hvor mye kardemommesmak du ønsker. Jeg valgte 1 ts, kan også erstattes med urtekrydder)
  • 3-4 gulrøtter (ca. 5 dl finrevet gulrot)
  • 600 g sammalt hvete, grov
  • 2 dl solsikkekjerner
  • 1 dl linfrø (knuste eller hele)
  • 2 dl hvetekli
  • 1 dl havregryn
  • Ca. 900 g hvetemel

Tips: Deigen kan også lages kun med ca 1 1/2 kg grovbakst mel.

Fremgangsmåte:

Smelt margarin/smør, tilsett melk og varm til «fingervarmt» (olje varmes med væsken). Hell over i en bakebolle, smuldre gjæren i den lunkne væsken, (tørrgjær tilsettes sammen med det tørre). Tilsett resten av ingrediensene i bakebollen og elt til du får en glatt, myk og smidig deig som slipper bakebollen, 8-10 minutter i kjøkkenmaskin eller elt sammen med sleiv. Dekk bakebollen med plast eller et klede og la deigen heve til dobbel størrelse.

Ha deigen ut på et melet bakebord. Del i like store emner og trill til boller. Sett med litt avstand på bakepapirkledd stekebrett for rundstykker eller med ca. 1/2 cm avstand slik at de eser sammen til en «bollekake». Dekk med et klede, og la etterheve til dobbel størrelse, 30 -40 minutter.

Før steking , pensle ev med litt vann, og dryss med valmuefrø eller solsikkekjerner/linfrø. Stek midt i ovnen på 225 grader i 10–12 minutter, 15-20 minutter for «bollekake». Avkjøl på rist. Avkjøl helt før de legges i pose.