Politimester kommer med innstendig bønn

SVINESUND (TV 2): Fra klokken 08 mandag morgen ble det innført omfattende grensekontroll i Norge.

– Jeg håper virkelig at folk tar sitt samfunnsansvar nå, sier politimester Ida Melbo Øystese til TV 2.

Politimesteren i Øst politidistrikt var mandag morgen på plass på Svinesund, hvor politiet hadde begynt å kontrollere de som kom kjørende i retning Norge.

– Vi kommer til å undersøke de som passerer grensen med mål om å returnere utlendinger som ikke har gyldig opphold i Norge, forklarer Øystese.

Kontrollerer alle

Fra klokken 08 mandag ble det innført utstrakt kontroll langs landets grenser.

Grensen stenges for utenlandske borgere som ikke har oppholdstillatelse i Norge. Det vil gis unntak for personer med gyldig oppholdstillatelse, EØS-borgere og deres familiemedlemmer som er bosatt i Norge. Det vil også bli unntak for EØS-borgere som jobber i Norge.

Alle nordmenn som er ute, skal få komme hjem.

– Dropp shoppingen

Øystese forventer lange køer på Svinesund mandag. Fra tirsdag innføres det obligatorisk 14 dagers hjemmekarantene for folk som kommer fra Sverige.

FORBEREDT: Politimester Ida Melbo Øystese i Øst politidistrikt. Foto: TV 2
FORBEREDT: Politimester Ida Melbo Øystese i Øst politidistrikt. Foto: TV 2

Politimesteren fraråder sterkt folk fra å stikke til Sverige for å shoppe litt denne siste dagen før karantenen innføres.

– Hvis vi får en betydelig mengde mennesker som skal handle i dag, så vil det bli ekstraordinært lange køer her på Svinesund. Det vil bety at vi bruker veldig mye politikapasitet på å håndtere køene. Folk bør holde seg hjemme, og det er veldig uklokt å benytte denne dagen som en siste handledag, understreker Øystese, og minner om at tiltaket gjennomføres av hensyn til folkehelsen.

FORBEREDT: Lufthavndirektør Stine Ramstad Westby på Oslo lufthavn. Foto: Ingvild Fjelltveit/TV 2
FORBEREDT: Lufthavndirektør Stine Ramstad Westby på Oslo lufthavn. Foto: Ingvild Fjelltveit/TV 2

Stille på Oslo lufthavn

På Oslo lufthavn er det innført grensekontroll for alle reisende fra utlandet, også de som kommer fra Schengen-land. Innenlandstrafikken går som normalt, men lufthavndirektør Stine Ramstad Westby sier trafikken er atskillig lavere enn vanlig.

– Det er åpenbart at folk lytter til de rådene som kommer fra helsemyndighetene og prøver å unngå reise så langt det er mulig, sier Westby til TV 2.

Westby roser Ullensaker kommune for innsatsen de gjør med å ha helsepersonell på flyplassen for passasjerer som trenger det.