I LEDELSEN: Thomas Wærner.
I LEDELSEN: Thomas Wærner. Foto: Loren Holmes

Solid norsk ledelse i Iditarod

Thomas Wærner (47) kan bli den tredje norske vinneren av verdens mest berømte hundesledeløp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

47 år gamle Thomas Wærner fra Nord-Torpa forlot det sjette siste sjekkpunktet Unalakleet to timer foran nærmeste konkurrent Brent Sass.

Da hadde Wærner hvilt sine tolv hunder i snaut fem timer. Sass var bare innom sjekkpunktet i sju minutter og vil måtte hvile mer seinere i løpet.

Følger i Sørlie og Ulsoms spor

Wærner, som vant såvel Femundløpet som Finnmarksløpet i fjor, blei kåra til beste debutant i Iditarod i 2015. Nå kan elektrikeren fra Innlandet følge i fot- og sledesporene til Robert Sørlie, som vant Iditarod i 2003 og 2005, og Joar Leifseth Ulsom var først i mål for to år siden.

Ulsom på vei mot ny topp-plassering

Ulsom er på vei mot en ny topp ti-plassering. 33-åringen fra Mo i Rana forlot Unalakleet på 9. plass, men har mindre enn to timer opp til berømte Mitch Seavey (vinner i 2004, 2013 og 2017).

MOT TOPP TI: Joar Leifseth Ulsom, som vant i 2018, er på vei mot en plassering blant de ti beste i årets utgave av Iditarod.
MOT TOPP TI: Joar Leifseth Ulsom, som vant i 2018, er på vei mot en plassering blant de ti beste i årets utgave av Iditarod. Foto: Michael Dinneen

Joar Leifseth Ulsom er selv i ferd med å bli en Iditarod-legende. Etter å ha flyttet til Alaska i 2011 blei ranaværingen beste debutant noensinne med 7. plassen i 2013; og har fulgt det opp med seks strake topp-seks-plasseringer; inklusive triumfen i 2018 og fjorårets andreplass.

Korona-tiltak

Spannene har nå tilbakelagt 1213 av de totalt 1570 kilometerne. Vinneren av løpet forventes å være framme i Nome på tirsdag.

For å unngå spredning av korona-viruset har publikum blitt oppfordret til ikke å ha kontakt med deltakerne underveis, og målgang er flyttet ut av byen Nome.

Hedrer vaksine-heltene fra 1925

At Iditarod-løpet som har vært avviklet hvert år siden 1973 har mål i Nome er ingen tilfeldighet. I 1925 nådde norsk-amerikaneren Gunnar Kaasen og hans hundespann Nome på siste etappe av en hundeslede-stafett med livsviktige medisiner til den difteri-rammede byen som reddet hundrevis av liv.

Det er statuer av lederhunden Balto både i Central Park i New York og i startbyen for Iditarod - Anchorage.