I LEDELSEN: Thomas Wærner.
I LEDELSEN: Thomas Wærner. Foto: Loren Holmes

Solid norsk ledelse i Iditarod

Thomas Wærner (47) kan bli den tredje norske vinneren av verdens mest berømte hundesledeløp.

47 år gamle Thomas Wærner fra Nord-Torpa forlot det sjette siste sjekkpunktet Unalakleet to timer foran nærmeste konkurrent Brent Sass.

Da hadde Wærner hvilt sine tolv hunder i snaut fem timer. Sass var bare innom sjekkpunktet i sju minutter og vil måtte hvile mer seinere i løpet.

Følger i Sørlie og Ulsoms spor

Wærner, som vant såvel Femundløpet som Finnmarksløpet i fjor, blei kåra til beste debutant i Iditarod i 2015. Nå kan elektrikeren fra Innlandet følge i fot- og sledesporene til Robert Sørlie, som vant Iditarod i 2003 og 2005, og Joar Leifseth Ulsom var først i mål for to år siden.

Ulsom på vei mot ny topp-plassering

Ulsom er på vei mot en ny topp ti-plassering. 33-åringen fra Mo i Rana forlot Unalakleet på 9. plass, men har mindre enn to timer opp til berømte Mitch Seavey (vinner i 2004, 2013 og 2017).

MOT TOPP TI: Joar Leifseth Ulsom, som vant i 2018, er på vei mot en plassering blant de ti beste i årets utgave av Iditarod.
MOT TOPP TI: Joar Leifseth Ulsom, som vant i 2018, er på vei mot en plassering blant de ti beste i årets utgave av Iditarod. Foto: Michael Dinneen

Joar Leifseth Ulsom er selv i ferd med å bli en Iditarod-legende. Etter å ha flyttet til Alaska i 2011 blei ranaværingen beste debutant noensinne med 7. plassen i 2013; og har fulgt det opp med seks strake topp-seks-plasseringer; inklusive triumfen i 2018 og fjorårets andreplass.

Korona-tiltak

Spannene har nå tilbakelagt 1213 av de totalt 1570 kilometerne. Vinneren av løpet forventes å være framme i Nome på tirsdag.

For å unngå spredning av korona-viruset har publikum blitt oppfordret til ikke å ha kontakt med deltakerne underveis, og målgang er flyttet ut av byen Nome.

Hedrer vaksine-heltene fra 1925

At Iditarod-løpet som har vært avviklet hvert år siden 1973 har mål i Nome er ingen tilfeldighet. I 1925 nådde norsk-amerikaneren Gunnar Kaasen og hans hundespann Nome på siste etappe av en hundeslede-stafett med livsviktige medisiner til den difteri-rammede byen som reddet hundrevis av liv.

Det er statuer av lederhunden Balto både i Central Park i New York og i startbyen for Iditarod - Anchorage.